Tablolama Yazılımları: Kötü Bir Alışkanlık Mı?

0
FZ
Henüz doğrudan kansere ya da vereme yol açtıkları söylenemez ama hemen her tür iş için aşırı şekilde kullanılan tablolama yazılımları belki de gerçekten kötü bir alışkanlıktır.

EXCEL ya da ona özenmeye çalışan OpenOffice.org Calc, vb. benzeri yazılımlar her derde deva mı? Kolayca işleri hallediyorlar mı? Hesap kitap işi onlardan mı sorulur? Çok güzel grafikler mi sunuyorlar? Olması gerektiği gibi şeyler mi?
vst'nin gönderdiği bir link ve o adresteki makaledeki görüşlere bakılacak olursa durum bazı bakımlardan hiç iç açıcı değil. Yine eldeki çekice bakıp her şeyi çivi olarak algılama sendromu hakim ve bununla başa çıkmak için örgütlü çabalar bile gündeme gelmeye başlamış AB çapında.

Gelin hep birlikte Spreadsheet Addiction makalesini okuyalım ve bir kenarda sinsice ruhumuzu ele geçirmeyi bekleyen tablolama yazılımları ve yol açtıkları durumu masaya bir yatırıp eğrisi ile, doğrusu ile bir tartışalım.

Görüşler

0
sundance
İlginç yaklaşımlar var. Ama burada söyledikleri kadar önemli şu A Guide for the Unwilling S User dökümanı.

Bu yaklaşım bence çok güzel. Bazı görünmeyen köylere kılavuzluk yapılması açısından izlenmesi gereken bir yol.
0
FZ
0
ahmetozdemir
İstatistik işlemlerinde excel kullanımı aslında zaman ve kullanım kolaylığı açısından çok uygun değil. Özellikle ülkemizde bu konuda SPSS yoğun olarak kullanılmakta. İstatistik derslerinde de bu progam anlatılıyordu. İstatistiksel analiz işlemlerinde hem hız olarak hemde kullanım kolaylığı olarak excelden daha önde olan bir program. Ayrıca Excel bazı sonuçlarda önemli hatalar üretmesi(yuvarlama hataları,algoritmadan kaynaklanan hatalar gibi) istatistik işlemlerinde başka programların kullanılmasını zorunlu kılmakta. Bu programların bazılarının likleri aşağıda verilmiştir.
1. R project
2. S Plus
3. SAS
4. SPSS
0
FZ
Türkiye'de R ile ciddi finansal ve istatistiksel çalışmalar gerçekleştiren, danışmanlık yapan insanların olduğunu bilmek sevindirici.

FM'de R ile ilgili bir makale yayınlanmıştı:

R-Project ve Uygulamalı İstatistik

0
sadettinpolat
excelin hatalı hesaplamalarıyla ilgili bir örnek verebilir misiniz?
0
FZ
Birkaç yıl öncesinden bir örnek: http://www.agresearch.co.nz/Science/Statistics/exceluse1.htm, tabii herhalde şimdi bunlar düzeltilmiştir, başka hesaplama hataları vardır. En nihayetinde belli bir seviyenin üstündeki karmaşıklıkta hesaplamalar için hem hassasiyet hem de performans açısından EXCEL'in tercih edilmediğini biliyoruz.
0
ahmetozdemir
Genel olarak spreedsheet programlarında görülen hataların anlatıldığı site bura. Excel 2000 ve 2003 bulunan hatalardan bahsedilen site ise bu. burada ise excel'in istatistik işlemlerinde büyük bir poblem olduğunu anlatılmış.
0
sadettinpolat
bu hatalardan 10 ciltlik eser cikar valla :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e soralım: Python kaynakları... Nasıl?

conan

Fazlamesai.net okuyucularına danışayım. Python öğrenmek için seçtiğiniz yollar nelerdir? Bir iki kitap ya da web kaynağı verirseniz sevinirim.

Ayrıca başka bir merak ettiğim konu ise Python ile yapacağınız programlarda kullanacağınız kullanıcı grafik arabiriminizi nasıl seçiyorsunuz? Kriterleriniz nelerdir? pykde? pygtk? python-tk? Tavsiyeler?

Teşekkürler!

Mozilla Dükkan Kuruyor

vst

Mozilla Vakfı şirket kurmaya karar verdi. MozillaZine'de de duyurulan haberin ardından, vakfın şirket kurma fikrinin sebepleri de ortaya çıktı:

FM.net RSS Okuyucusu

vst

Dedik ki; Fazlamesai.net'in bir RSS okuyucusu olsun. Hatta sadece RSS okumasın, daha başka işler de becerebilsin. Ve hatta, bunu bir güzel hep beraber yapalim :)
Buradan hem kaynak koda hem de halihazırda QT kütüphanesi olan FMcilerin çalıştırabileceği bir ikili dosyaya ulaşabilirsiniz.

Haber Maratonu

FZ

Müzik zevki evrensel midir, kültürel midir? MIT'den iki araştırmacı bu konu üzerinde bir çalışma yapmışlar. George Lucas, bilgisayar oyunlarında YZnin daha ciddi ve yoğun şekilde yer alması gerektiğini düşünüyormuş. ABD'de 2010 yılına dek nüfusun %60'ı genişbant internet erişimine kavuşacakmış ama Güney Kore çok daha ileride imiş. IBM yeni arama ve metin analiz yazılımını açık kaynak kodlu hale getirmiş. Açık kaynak kod camiasında daha çok kadın yazılım geliştirici yer almalıymış. XML dünyasının meşhur firmalarından Altova, ürünlerinden birini "royalty free" olarak kamunun kullanımına açmış. GNU/Linux'ta araba yarışı sevenlere TORCS tavsiye ediyorlarmış. Güvenlikle ilgili DenyHosts diye güzel, minik ve Python ile kodlanmış bir araç varmış.

fazlamesai.net'e Soralım: Getter ve Setter Şeytani Mi?

anonim

Linux-programla listesinde Nesne Tabanlı Programlama ile ilgili bir mesaj dizisini okurken Java'da sürekli kullanılan "getter/setter"larla ilgili bilgimi tazelemek istedim. Karşıma bir hayli ilginç makaleler çıktı...