Ch: C/C++ Yorumlayıcısı

0
Tarık

Ne kadar başarılı olduğu tartışılır fakat C/C++ programlama dillerini kullanarak yorumlanabilir programlar yaratma fikri oldukça ilginç olsa gerek. Zira birçok yorumlanabilir dilin C dilinden esinlenerek geliştirildiğini ama C dilinin yapı itibariyle yerli çalıştırılabilir dosya (native executable) üretmeye daha yatkın olduğunu düşünürsek.

Ch C/C++ Interpreter gayet iddialı olmasına rağmen, hemen hemen tüm derleyicilerle (Borland, MS, GNU gcc, Watcom, vs.) sorunsuz derleyebildiğim 20-30 satırlık C programcıklarını Ch' a yorumlatana kadar akla karayı seçtim.

Tabii ki uzun süreli bir test sürecinden geçirmedim.

Ch yorumlayıcı ile birlikte ChSciTE adında güzel bir kod düzenleyecisine sahip olabiliyorsunuz. Aslında ChSciTE, GNU/Linux dünyasında uzun süredir kullandığımız SciTE'ın Win32 ye uyarlanmış farklı bir kopyası. Tam ekran moduyla sadece koda ve yapacağınız işe odaklanmak konusunda zorluk çekmezsiniz.

Bütün bunların yanında SIGL adında gayet gelişmiş bir grafik kütüphanesi ve Ch Mechanism Toolkit adında bir adet düzenek animatörü mevcut.

Tüm dökümanları, indirme linklerini ve daha fazlası hakkında bilgiyi yorumlayıcının ana sayfası vasıtasıyla edinebilirsiniz. Tüm yazılımlar akademik kullanım için serbest ve indirebilmek için üyelik gerekiyor (tabii ki bedelsiz)
Pek tabii olarak kurumsal sürümüde mevcut.

SoftIntegration

Görüşler

0
Tarık
Birkaç deneme daha yaptım ve dün basit programları yorumlatamazken, şu an opengl örneklerini gayet rahat ve hızlı bir şekilde çalıştırabiliyorum. Sanırım kendi örneklerini güncellemiyorlar, o yüzden kaynak kodlarda belirtilmiş öncü dosyaların bulundukları yerler değişmiş. El yordamıyla bir iki yol göstermeniz gerekebiliyor.

Ayrıca şuan görebildiğim kadarıyla sigl, grafik analiz ve haritalama ile ilgili bir grafik kutuphanesi, yani öyle 3d/2d hokkabazlıkların geliştirilebileceği bir kütüphane değil. Ama genel olarak yorumlayıcı gayet hızlı çalışıyor ve şuan için pek bir sorun yok.

0
FZ
Dr. Dobb's Journal'in Aralık, 2005 sayısındaki Ch: A C/C++ Interpreter for Script Computing - Interactive computing in C makalesinde, Ch yorumlayıcısını geliştiren Harry H. Cheng bazı kod örnekleri veriyor ve Ch avantajlarından bahsediyor, epey büyük programları Ch ile çalıştırabildiğini belirtiyor.

Benim ilk aklıma gelen soru ise şu oldu: Common Lisp ya da Scheme benzeri ortamlarda olduğu gibi, Ch içinde de misal aynı kaynak kod dosyasının içindeki 30 fonksiyon arasından sadece bir tanesini seçip "derlemek" ve böylece tüm programı kolayca, hızlıca değiştirmek mümkün mü?
0
Tarık
Görebildiğim kadarı ile bu tip bir olay şu an için desteklenmiyor. Yanlış anlamadıysam siz bütün bir kaynak koddaki herhangi bir işlev in tek başına derlenebilmesinden söz ediyorsunuz. Bu tip bir özelliği olsaydı bunu ChSciTe üzerinde görebiliyor olurduk sanırım. Yalnız işlevlerin tek tek derlenebilmesi yada yorumlanabilmesi üzerine başlangıç el kitabında "Interactive Execution of Functions" gibi bir başlık gördüm. Sanırım komut satırında ilkel olarak söylediğiniz şeyi yapmak mümkün. Biraz daha kurcalayalım bakalım.
0
FZ
Görebildiğim kadarı ile bu tip bir olay şu an için desteklenmiyor. Yanlış anlamadıysam siz bütün bir kaynak koddaki herhangi bir işlev in tek başına derlenebilmesinden söz ediyorsunuz.

Evet böyle bir şeyden bahsediyorum. Yani sadece tek bir fonksiyonda küçük bir değişiklik yaptım diyelim, sadece o kısmın üzerinden geçilmesinden, diğer fonksiyonların tekrar ellenmemesinden bahsediyorum.

Yalnız işlevlerin tek tek derlenebilmesi yada yorumlanabilmesi üzerine başlangıç el kitabında "Interactive Execution of Functions" gibi bir başlık gördüm. Sanırım komut satırında ilkel olarak söylediğiniz şeyi yapmak mümkün. Biraz daha kurcalayalım bakalım.

Yani mesela komut satırından printf(... gibi bir şey çalıştırabiliyoruz demek istiyorsunuz sanırım. Bunu anlayabiliyorum ama tabii yukarıda kast ettiğim bu değildi. Ama belki komut satırından fonksiyon tanımının kendisini geçtiğimizde olabiliyordur böyle bir şey?
0
Tarık
Yani mesela komut satırından printf(... gibi bir şey çalıştırabiliyoruz demek istiyorsunuz sanırım. Bunu anlayabiliyorum ama tabii yukarıda kast ettiğim bu değildi. Ama belki komut satırından fonksiyon tanımının kendisini geçtiğimizde olabiliyordur böyle bir şey?

hehe yok öyle demek istemedim. Normalde birçok derleyici/yorumlayıcı komut satırında dediğiniz şekilde derlemeye yada yorumlamaya destek veriyor zaten. Sizin bahsettiğiniz ise kullanıcı tanımlı biraz irice işlevler heralde. Dediğim gibi henüz içine tam olarak giremedim. Ama el kitabında bu konula alakalı bir takım mevzular var. Hatta işlevlerin ayrı dosyalarda (*.chr uzantılı) ayrıca işletilmesi gibi.

0
FZ
Destekli sallarsak belki şöyle diyebiliriz, bu madem bir yorumlayıcı olarak çalışıyor, o halde bir fonksiyonda değişiklik yaptığımda ve sonra mesela o fonksiyonu çağıran bir başka fonksiyonu çalıştırdığımda yaptığım değişikliğin sonucunu görürüm (mü acaba?).
0
newman
Indir dene kardesim :)
0
FZ
REPL muamelesi yapıyorum Tarık'a. Başkalarına da yapmışlığım yok değildir (bilen biliyor ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NSD: Alternatif bir Alan Adı Sunucusu

Soulblighter

Linux üzerinde, Bind çok kullanılan bir Alan Adı Sunucusu. Fakat güvenlik açıklarının çok fazla olması bazı kritik uygulamalarda tercih edilmemesine neden oluyor. Eğer siz de Bind'a alternatif bir Alan Adı Sunucusu arıyorsanız. NSD'ye bir gözatın derim.

Yapay Zekâ ve Müzik Üstüne

FZ

Bu makale sizi müzik ve yapay zekâ alanlarının arakesitinde kısa bir yolculuğa çıkaracaktır. Uygulamalar, yöntemler ve algoritmalar kısaca sunulacak ve tarihsel gelişim ele alınacaktır. Makale içindeki bağları verilmiş olan örnek müzik dosyaları ve videoları, günümüzde varılan noktaya dair ipuçları içermektedir.

Makale, 2004-2005 eğitim dönemi, güz yarıyılında, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Müh. yüksek lisansı programında Doç. Dr. Levent Akın tarafından verilmiş olan Principles Of Artificial Intelligence (Yapay Zekâ Prensipleri) dersi için bir literatür taraması (literature survey report) olarak hazırlanmış olan makalenin Türk diline çevrilmiş, kısaltılmış ve düzenlenmiş halidir. Makalenin hazırlanmasında eleştirileri ile bana destek veren kardeşim Ergin Sevinç'e, Bülent Murtezaoğlu'na ve comp.ai sakinlerine teşekkürü bir borç bilirim. Makalenin orjinali http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=ai-music.html adresindedir.

Göz hareketleri ile yazı yazmak

anonim

Ingilterede geliştirilen bir GPL projeden bahsetmek istiyorum, Dasher yazılımı göz hareketlerinizi takip ederek yazı yazmanıza olanak veriyor, demo'larını izledim gerçekten çok güzel, eylül ayı içinde 3.0 versiyonu çıkacak olan yazılımın, 1.6.8 versiyonunu ücretsiz olarak internet sitelerinden download edebilirsiniz. Adres:www.inference.phy.cam.ac.uk

C-Kodunda Güvenlik Açıklarını Bulan Program

sundance

Freshmeat`de bulduğumuz ganimetlere bir yenisi eklendi. Flawfinder

Python ile yazılmış olan bu program C kodundaki, muhtemel buffer overflow problemlerini tespit etmekte ve bunları tehlike derecelerine göre sıralayıp raporlamakta.

Şu an için Unix sistemlerde çalışan bu program, Python tabanlı olduğundan çok kolaylıkla Windows`a uyumlu hale getirilebiliyor.

DOS: Henüz Ölmedi!

FZ

DOS. Yani MS-DOS. Bugünkü gençlerin büyük bir kısmının dahi bilmediği kadar düşük işlemcili bilgisayarlarda çalışabilen, pek çok öncü yazılımın geliştirilmesine yol açmış, bazılarımızın kolayca küçümseyip aşağılayabileceği bir işletim sistemi. Çoktan öldü, cenazesini kaldırdık diye düşünedurun bazıları pek de öyle düşünmüyor.

Bu makale DOS´a yazılmış bir güzelleme şeklinde ;-) FreeDOS gibi açıkkodlu açık kodlu bir alternatifi bulunan bu ilkel ortamda (!) artık Python ile program yazmanız, MP3 dinlemeniz ve tabii en önemlisi tüm zamanların en güzel oyunlarını oynamanız mümkün ;-) Meraklısı DOSbox ve Interesting DOS Programs sitelerine bir göz atabilir.