Vista'nın 25 eksikliği

0
sundance
Internet'te öylesine dolaşırken, şu habere denk geldim.

Yazıda Vista'nın ne gibi zayıflık/eksiklikleri olduğu yorumlanıyor ve bunların Windows XP'den Vista'ya geçmektense, GNU/Linux'a geçmeyi daha mantıklı kılacak sebepler olacağı vurgulanıyordu. Herne kadar yazılanların hepsine katılmasam da, benim de kafamda ciddi soru işaretleri uyandıran bazı bulguları sizlerle paylaşmak istedim.
1) Ciddi bir donanım ihtiyacı. Bahsedilen 2Gb ram ve tercihen kendine ait 256Mb hafızalı grafik hızlandırıcılı ekran kartı.

Herşey bir yana, bu piyasadaki birçok laptopın direkt olarak çöpe gitmesi demek. 2Gb ram takmanıza izin veren laptopların sayısı son bir yılda artmış olsa da, kendine dedike 256Mb ram, $1000 civarında (ülkemizde satılan laptopların büyük çoğunluğu) kolaylıkla bulunabilecek bir şey değil.

2) Çok fazla Vista sürümü.

MS'nin daha önce Milenium serisi ile denediği, son olarak da Avrupa'ya özel çıkarttığı (XP versionları arasında saymadığı) Windows Starter Edition ile tekrar ısıtarak ortaya sunduğu model Vista'da da geçerli. Bu versionların ne gibi kısıtlamaları olduğunu sanırım daha sonra göreceğiz. 3) $300'lık etkiket.

Adamların malı istedikleri fiyatı koyabilirler denilebilir/denilmeli belki de.

4) Yeni lisanslama teknolojisi.

Yeni volume-lisanslama teknolojisi kurulum sayısına veya sistemleri aktive etmek için dedike anahtar-yönetimi sunucularına ihtiyaç duymakta.

5) Yaklaşık 10Gb harddisk alanı.

Harddisk fiyatlarının GB'ı $1'ın altına düştüğü bu günlerde, birçokları için bu bir sorun teşkil etmese de şöyle bakmak lazım. Artık bir kez kurup, sonra yedek imajını DVD'e kaydedebileceğiniz bir işletim sisteminiz olmayacak.

6) Uzun kurulum süresi.

Yoruma açık.

7) SMB protokolünün değişmesi.

Bu gerçekten tatsız bence, birçok kurumun daha verimli bulduklarından dolayı dosya sunucularını Linux üzerinde SAMBA ile tutmaları oldukça bilinen bir uygulama, hal böyleyken bu tür bir değişikliğe gitmenin sebebi biraz daha belli oluyor sanırım.

8) Vista'nın kullanımındaki ciddi farklılıklar.

Arayüzün XP'den çok farklı olması sebebiyle, halihazırdaki birçok Linux dağıtımının grafik arayüzlerinin kullanıcılara geçiş aşamasında Vista'ya geçmekten çok daha fazla kolaylık sağlayabileceği söyleniyor. Kullanmadım bilmiyorum. Fakat Ubuntu ile birlikte Linux'un bu alanda gerçekten birçok şeyi, annane-uyumlu hale getirdiği de bir gerçek.

9) WordPad artık .doc dosyalarını açamayacak.

Çocukça gelebilir ama bu değişiklikten dolayı gözyaşlarını tutamayacak insanlar var :) Sanırım .doc dosyalarını iyi kötü okumak için bile Office almayı zorlamak için yapılmış bu (ya da Open Office kurmayı ;)

Son olarak da, (bunu onaylatamadım, ama MS lisansı satan bir arkadaşımdan edindiğim bilgi) Exchange 2007 sadece 64 Bit üzerinde lisanslanıyor!

Gelin, fanatikliğe kaçmadan, mantık sınırları içinde bu değişiklikleri tartışalım. Sizce bunlar Vista'ya geçişte gerkçekten etkisiz mi kalır? Yoksa bugün o gün müdür?

Görüşler

0
Tarık
Microsoft: Bugün yereye gitmek istiyorsunuz?

Götür beni BADVISTA nın gittiği yere.

0
Tarık
  • Microsoft: Efenim anlamadım? ora nereki? Ben sizi yereye gitmek istiyosanız oraya götürcem.
  • Kişi: Ulan manyak "yereye" ne demek, önce adam gibi Türkçe konuş.
  • Microsoft: Ha Türkçe mi? tamam ayıp ettin abi tekrar edelim o vakit.
  • Microsoft: where do you want to go today ? abi.
  • Kişi: Hade lenn
  • 0
    FZ
    MS: Where do you want to go today?
    Müşteri: Please go away!
    0
    zekzekus
    Kanımca Vista'nın eksiklikleri ve dezavantajları GNU/Linux geçişine sebep olmaz. Daha çok Win98 --> XP geçişi gibi hızlı bir süreç yerine zamana yayılmış bir geçiş dönemi olacak. Genelde -özellikle korsan ev kullanıcıları- insanlar XP de kalacaktır bir süre.
    Tabii ki MS'nin asıl gelir kaynağı olduğunu düşündüğüm kamu ve özel kuruluşlarda durumun nasıl bir hal alacağı ciddi bir soru(Ülkemiz için). Eğer tepeden inme baskılarla özellikle kamu sektöründe "Haydeee Vista oluyoooz!!" gibi bir furya başgösterirse bunun faturası çok ağır olur. Bu maliyet konusu burdada gündeme gelmişti yamulmuyorsam. Gerçekten çok ciddi bir savurganlık ve birilerini zengin etme potansiyeli var bu olayda.
    0
    osteosit
    Kimsenin sürüm değiştirmeye falan niyeti yok zaten, niye uğraşsınlar yeni bir şeyle. Buna zor alıştılar.

    Etrafımda gördüğüm bilgisayar kullanıcılarında üstteki tarife uymayan hiç kimse yok! Ama devlet dairelerinin Vista'ya geçme ihtimali çok acı. İyi bilgisayar bilmek İyi MS Windows ve MS Ofis kullanmakken kimsenin, Pardus kullanmayı mantıklı kabul edeceği yok. Etrafımdakilerin sözlerine (bilgisayar konusunda) ufacık önem versem bırakın bilgisayarımdaki tek işletim sisteminin Pardus olmasını, CD'sini barındırmam.

    Bilgisayar gibi konularda etraftakilerin söylediği çok önemlidir.
    0
    simor
    Savurganlık kelimesini çok güzel dediniz.
    0
    towsonu2003
    "Bu maliyet konusu burdada gündeme gelmişti yamulmuyorsam."

    keh keh... kamu kuruluslari Vista'ya gecerken hepimiz yamulacagiz zaten... ;)
    0
    xenomorph
    özellikle 1 ve 8 numara gösteriyor ki önümüzdeki yıllarda masaüstünde bir linux patlaması yaşanacak. pista Rc1 i denemiştim kullanımı performans açısında da alışkanlık açısından da tam bi felaket. Ayrıca linux masaüstü alanında oldukça ilgi çekici hamleler yapıyor. Aiglx xgl gibi üç boyutlu masaüstü ortamları kullanımı kolaylaştırmasının yanında fonksiyonaliteyi de birlikte getiriyor bence. Kde 4 beyin fırtınaları insanın ilgisini çekiyor. İşin en ilginç yanı ise artık masaüstünde windows kullanan arkadaşlarımda bir linux özentisi görüyor olmam. Mesela windows masaüstünde superkaramba taklitleri sistem özellikleri; arka planı yuvarlak penguen olan şirin saatler filan göze çarpıyor. Devran dönüyor bence.. ne dersiniz??
    0
    simor
    "Devran dönüyor bence.. ne dersiniz??"

    Bu cümleniz içimi ısıtmıyor değil :)

    Ama ben belki de ortada buluşuyorlar gibi düşünüyorum bazen. Rekabet ve müşteri faidesi için daha da hoş olur bence.
    Tabi ayrıntılara bakılınca bambaşka resimler çıkabilir. Çok genel bakınca böyle düşünüyorum.
    0
    Betelgeuse
    Ben de .ook uzun zamandan (NT 3.1 versiyonunu görmüş olan başka dinozor var mı aramızda?) beri Windows sistemleri kullanıyorum ve windows sistemlerine destek vermek ya da üzerinde uygulama geliştirmek gibi işler yaparak geçimimi sağlıyorum. Ama aynen sizin de dediğiniz gibi windows masaüstünde penguen oyuncakları vb. gibi şeylerle başlayan linux özentiliğim IE yerine firefox kullanmakla düzgün bir yola girdi ve sonunda artık 2 haftalık bir Kubuntu Linux kullanıcısı olarak doğru yolu bulmuş sayıyorum kendimi. Vista'yı hiç merak etmedim, betalarını falan bile kurmadım, CDlerini edinmeye bile üşendim, hatta biri vista CD'si getirse masama bıraksa ancak bardak altlığı olur o cd. Zaten taş gibi sağlam Windows 2000 varken orasını burasını süsleyip XP çıkardıklarından beri gıcık olmuştum, XP bile kullanmadım, linuxa geçtim mutluyum. Ama yeni nesil uygulama geliştiricilerin çoğunluğuna bakarsanız tutturmuşlar bir .Net diye MS'in kuyruğuna takılmışlar gidiyor, bir de firmaların IT bölümlerinde barınan MS sertifikalı sistem yöneticileri varken MS bitti, devir değişiyor demek için henüz erken.
    0
    cbc
    bu haberde bahsedilenlerden -kanimca- cok daha onemli bir konu var.

    http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.txt

    adresindeki yazinin cok kisa ozeti, yazarin kelimeleri ile soyle:

    The Vista Content Protection specification could very well constitute the longest suicide note in history.
    0
    simor
    Ek bilgi için:

    Lansman edisyon listesi :
    http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/editions/default.mspx

    Ayrıntılı özellikler ve fiyat listesi:
    http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2068721,00.asp

    Bir de hoşuma giden bir ön inceleme:
    http://www.winsupersite.com/showcase/winvista_editions.asp

    Nasılsa herkes bakar ama olsun. Kutsal wiki sayfası da burada
    http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Vista

    2 gün yoğun olarak farklı edisyonları denedikten sonra kısaca şunları söyleyebilirim; Eğer şu ünlü aero masaüstünü kullanmayacaksanız ( tabi kullanmak epey pahalı. Ciddi kaynak tüketimi söz konusu) linuxu bilmem ama sadece desteklenen bir sürüm olduğu için vistaya geçme kararı alabilirsiniz. Tabi bütün özellikleri açılıp kapanabiliyor ama 240-400 dolar (box fiyatı) arasında değişen paraları verdikten sonra ben bilgisayarımı bile kapatamam. Linuxtakine benzer güvenlik atraksiyonları koymuşlar.

    Ultimate edisyonda (x86) full tema ve her türlü cicisi bicisi açıkken ve sistemi tamamen açtıktan sonra 570 mb bellek tüketimi var. Optimizasyondan sonra 420 mb

    Home basicN versiyonda ise optimizayondan sonra 280 mb. öntanımlı ayarlarda 380mb

    İsterseniz, öntanımlı olmayan ve her sürüme yükleyemediğiniz şu http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=93FF2201-325E-487F-A398-EFDE5758C47F&displaylang=en var. Yükledikten sonra yaklaşık 300 mb tutuyor.

    Son olarak, kullanıcının arka planda görmediği bilmediği neler yapmışlardır hangi yeni teknolojilere imza atmışlardır bilemem ama, bence bi arkadışımın da dediği gibi 5 senede bunlar linux öğrenmişler.

    Özellikle burdaki işletim sistemi konusunda benden daha bilgili ve güvenlik uzmanı arkadaşların incelemesini rica ediyorum. 30 günlük full yikleme için şifre parola vs girmenize gerek yok dvd de hem x86 hem de 64 bit için bütün edisyonlar var. Sadece galiba 3. adımdaydı, seçtiğim sürümü satın aldım seçeneğini işaretledikten sonra yüklemeye başlıyorsunuz.

    Ben bu kadar sene çalıştıktan sonra bütün ıvır zıvırlarını (indexing, firewall, eyecandy temalar vs) kapattıktan sonra dahi pencerelerin havada asılı kalıp asılmadan pencereler arasında dolanabileceğim bir sistem bekliyordum. En azından şu anda aynı donanımla w2k da öyle çalışıyorum Demekki az güçle çok iş çıkarmak değil dertleri.

    aklıma geldi.. explorer yine çakılı vaziyette. Bunlar hani davayı kaybetmişti :) Neyse .. o anti tekel davası sonrasında sonunda "n" olan sürümleri çıkarmışlar. Yukarıdaki linklerde bilgileri var.

    Ha birde yüklerken ekrana koskoca yerleştirdikleri yahu bu da nedir dediğim şey :)
    http://www.winbeta.org/

    Daha çok şey var gördüğüm ve yazacağım ama hem m$ için bu kadar vakit harcamak yeter ve hem de bazı kaypak kişiler, bilginin ve tecrübenin paylaşılmasını zevksiz ve anlamsız hale getiriyor ve haketmiyorlar.


    0
    simor
    Ek: Uzun kurulum süresi bence de tartışılır

    Aşğıdaki donanımda w2k ve xp de kurduğumu düşününce, karşılaştırmalı olarak en hızlı vista yüklendi

    makinem,
    sempron 32 bit 2500 (1800 mhz)
    1 gb ram
    u160 scsi disk
    256 mb ati radeon 9600 xt
    0
    yilmaz
    vista disk imajından yüklendiğinden olabilir.
    0
    simor
    Evet, önce diske kopyalıyor. Sonra expand ediyor.
    0
    hus
    Ha birde yüklerken ekrana koskoca yerleştirdikleri yahu bu da nedir dediğim şey :)
    http://www.winbeta.org/
    Yeniden düzenlenmiş korsan DVD' den kurduğundan dolayı çıkıyor :)
    0
    simor
    Şurda, http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Vista
    göreceğiniz üzere RTM (Build 6000) versiyonu.
    Rtm nedir? http://www.microsoft.com/presspass/features/2006/nov06/11-08VistaRTM.mspx

    Tabi ms kendi partmerlerine korsan dvd dağıtıyorsa bilemeyeceğim.
    0
    tuncay
    her sey tamam ama laptoplar icin 256 mb ekran karti 1000$ ifadesi cok yanlis.

    su anda ATI Radeon X1400 100$.
    0
    sundance
    Sanırım yanlış anladınız.

    $1000 tabi ki grafik kartının fiyatı değil "kendinden 256Mb ram'e sahip, ekran kartı olan laptopların" $1000 civarına olmadığını çok daha pahalı olduğunu anlattım orada.
    0
    yilmaz
    harici kartlara sahipleri 1400$ + kdv den başlıyor.
    0
    tuncay
    Kusura bakmayin yanlis anlama icin. Su anda ABD'de oldugum icin bu arguman hala gecerli degil ama genel olarak isletim sisteminin kendisinin yuksek gereksinimleri olmasina prensip olarak ben de karsiyim.

    Ama her ne olursa olsun, GNU/Linux projesinin ozellikle su siralar girdigi hantal surecte Vistanin cikmasindan 1 yil icerisinde acik ara piyasa lideri olacagini tahmin ediyorum.

    Tabii bu GNU/Linux projesinin neden bu surece girdigi bambaska bir tartisma konusu.
    0
    newman
    Burada verilen bilgilerin bazisi dogru degil saniyorum, ama denemedim; kesin konusamam. Grafik icin 256 degil, 128 MB minimum sart varmis, 2GB hafiza da dogru degil herhalde: icinizde buna gercekten inanan oldu mu, bilmiyorum.

    Benim icin sahsen onemli olan su: mevcut XP sistemim gayet duzgun calisiyor. Eger su anda olmayan iyi bir gerekcem olursa o baska, ama normal sartlar altinda mevcut makinami XP ile emekli etmeyi dusunuyorum. "If ain't broken, don't fix it!" Onemli olan isletim sistemi degil, o isletim sistemi uzerinde ne yaptiginiz: isinizi goruyor ve yolunuza cikmiyorsa ondan iyisi yok...

    Linux'a gecisleri Vista'nin olumlu ya da olumsuz etkileyecegini sanmiyorum. Basari baskasinin kiracagi potlara bagli ise birseyler ters gidiyor demektir. Oyle oldugunu dusunmek oncelikle bu kadar emek sarfedip o sistemi buraya ve bugunlere getiren insanlara haksizlik olur. Ama haberde link verilen sayfa gibi sayfalar icin soylenebilecek tek sey su: "Do Linux a favor: drown a fanboy!"
    0
    sundance
    Arz-talep dengesizliğinin dünyasında başarı tabi ki alternatiflerinizin başarısı ya da başarısızlığıyla ilgilidir, her şekliyle bundan etkilenir.

    Ayrıca bir iki seneden uzun süredir Windows kullanan herkes bilir ki, MS'in referans minimumları ile gerçek dünya arasında çok büyük fark vardır. Örnek isterseniz, şuraya bakın bir P2-233 64 mb ram ve 1,5 gb harddisk alanı minimum gereklilik diye geçiyor. Var mı böyle bir makinada işletim sistemini yarım saat içinde açmayı başarıp, üstüne, messenger, office ve bir iki de web sayfası açabilen?

    Yani orada yazan minimum gerekliliğin gerçekten bir anlamı yok. Bu yüzden, "2gb gerektirdiğine inanan oldu mu?" gibi ifadelerden kaçınıp, satır aralarını biraz daha iyi okumak lazım
    0
    newman
    Arz-talep dengesizliğinin dünyasında başarı tabi ki alternatiflerinizin başarısı ya da başarısızlığıyla ilgilidir, her şekliyle bundan etkilenir.
    Benim buna itirazim yok: demek istedigim o degil ama. Boyle bir beklenti hep dile getirilir, hep iddia edilir. Ama buna bel baglamak yanlis. Bundan 1 yil sonra donup baktiginizda Vista'nin XP'den daha basarisiz olacagina inanmak icin bir sebep gormuyorum, o kadar. Bu benim dusuncem. Seneye hayattaysak ve benzer bir muhabbet donerse bu mesajlara bir link veriririz artik...
    Ayrıca bir iki seneden uzun süredir Windows kullanan herkes bilir ki, MS'in referans minimumları ile gerçek dünya arasında çok büyük fark vardır.
    ... Yani orada yazan minimum gerekliliğin gerçekten bir anlamı yok. Bu yüzden, "2gb gerektirdiğine inanan oldu mu?" gibi ifadelerden kaçınıp, satır aralarını biraz daha iyi okumak lazım
    Tatsiz bir tartismaya girmek istemiyorum, ama katilmiyorum... Oncelikle bu minimumlardan ben de suphe ettigim icin "kesin konusamam" dedim. Demedim mi? Satir aralarini okumak iyi de, bu herkes icin gerekli. Ama tabii daha iyisi herturlu yanlis analma ihtimalini ortadan kaldirmaya calismak: buna da benim kabiliyetim yok malesef.
    Ikincisi, bu minimum "Premium Ready PC" kriterleri arasinda sayildigi icin dogru olma ihtimali var, o kadar emin olmayin.
    Ucuncusu, bu miktar eger aero'yu kullanirsaniz gerekli sadece, bunu siz de biliyorsunuz. Yani XP'ye alisik olan Linux'a gececek argumani bana inandirici gelmiyor. Ama yazar bu konuda sessiz, cunku objektif degil.
    Son olarak: "Birkac yildan uzun suredir windows kullanmis herkes" gibi siz de bilirsiniz ki Microsoft genellikle iyi bir pazarlamaci olmustur. 2GB hafiza kac makinada var, veya ocakta satista olan bilgisayarlarin kacta kacinda olacak? Boyle bir urunu akli basinda hickimsenin piyasaya surmeyecegi cok acik, bu benim nacizane dusuncem. MS 512 MB diyor, buradaki arkadas 2GB... Vista ortaliga cikinca tekrar bakariz, ama kim hakli yakinda goruruz. Ama israr etmeyecegim, demek ki inanan da varmis. Biraz da alayci olmus, soz meclisten disari diyeyim: kimseyle alay etmek icin yazmadim, sadece bunun dogru olmadigina neredeyse eminim, bunu dile getirmek istedim... Benim aklimdaki buydu.
    Son olarak, "128 MB ile Linux calisir, bu alet ise 2 GB istiyor!" demek karsindakiyle alay etmektir, buna da tepkinizi bekleriz (hangi Linux oldugunu soylemiyor tabii: boyle Linux sistemleri yok degil, ama isine geldigi yerde "Linux sadece bir cekirdektir" deyip, baska zaman boyle seyler yazip cizmek durust olmaz). Pardus, Ubuntu, Fedora, veya bir baskasi: hangisi Vista'ya alternatif olarak dusunulurse dusunulsun, hafiza gerekleri arasinda onemli bir fark olamayacaktir saniyorum. Sonucta Vista'ya vereceginiz paranin yarisiyla, veya "satin alacaginiz Ubuntu destegi kadar bir fiyata" makinanizi Ram'e bogabilirsiniz. Tabii onlar yapsin ben yerim, bes kurus da odemem diyen arkadaslara diyecek sozum olmaz :) Onlara ne desek bos. Onlar kacak windows kullanmaya devam edecektir sanirim.
    0
    sundance
    Dikkat ettiyseniz, yazıyı yorumlayarak yazdım :)

    O yüzden, 128Mb ile Linux çalışıyor filan gibi cümleler bulamazsınız içinde. Hatta orjinal yazarın cümlelerinde bazı şeylerin aşırı olduğuna dikkat de çektim.

    E daha ne yapayım :)
    0
    newman
    Caniniz sagolsun :). Fakat hic o yaziya link vermeseniz de olurdu. Siz bile adam etmekte zorlanmissiniz o yaziyi... Artik sizin ozgun fikirlerinizi de bekliyoruz: ama hele bir Vista ciksin, devran donsun. Daha ben gormedim vistayi. Gorsem de, dedigim gibi, gecisi gerektiren kaydadeger bir gerekce olmazsa gecmeyecegim (fiyat benim icin onemli degil: Universite bize verecegi ayligi, bizden yapacagi kesintiyi hesaplarken herseyi hesaba katiyordur zaten. Onun ustune, yani gorunmeyen ucretin ustune XP icin 10 dolar istiyorlardi, Vista da 20 dolar olsun :). Ama, sizi tenzih ederim, orijinal yazar en hafifinden "sacmalamis".
    0
    arsenelupin
    "Basari baskasinin kiracagi potlara bagli ise birseyler ters gidiyor demektir."
    Burada vurgulanmak istenen sanırım -biraz ironiyle karışık- "Linux ehven-i şer" olduğu için değil, xp ile vista arasındaki farkın, xp ile herhangi bir gnu/linux arasındaki farktan daha büyük olduğu.
    0
    newman
    Eger vurgulanmak istenen bu ise, bunun dogru olmadigi daha da asikar. Ama benim demek istedigimi yanlis anlamis olabilirsiniz: yukaridaki arkadasa yazdigim cevapta aciklamaya calistim. Oraya bir bakin lutfen
    0
    newman
    Ek: linux'a "ehven-i ser" veya herhangi tur bir "ser" demek istemiyorum. kasdettigim, Vista ile Xp arasindaki farkin, linux ile xp arasindaki farktan daha az oldugu dusuncesi. Yanlis anlama olmasin da, konu anlamsiz bir tartismaya kaymasin diye belirtmek ihtiyaci duydum.
    0
    balabanbekir
    pardusu bugun kurdum ve cd yazma programı ile cd yazarken cd güme gitti
    ( cdwiter bozuktu )

    pardus çok kullanışlı , bilgisayar öğrenmeye yeni başlayanlar için ve parası çok olmayanlar için ideal ,

    devlet kurumları ihaleye çıkarken Pardus alsalar dövizler yurtdışına gitmez ,
    autocad gibi programlar hariç ,
    internete bağlanmak , ofis programları , ağ hizmetleri için uygun bir işletim sistemi ,
    Vistacıların hevesi kursağında kalması ümidiyle ,
    Düzceden selamlar .
    0
    ripper
    Benim bildiğim bunlardan hiçbiri (fiyat belki ama korsan kullanım varken o da düsündürücü) şuan ki windows kullanıcı sayısını azaltmaz.
    Bazı kimselerin (oldukça çok bazı kimseler) de _for_dummies_ bir işletim sistemi dururken linux a geçmeleri de mevcut profesyonellerin akıl sağlığını tehdit edici boyutlar kazanabilir.

    Bırakın isteyen istediğini kullansın, buğün spyware temizleyerek evine ekmek götüren birsürü bilgisayarcı olduğu düşünülürse windows memleket için yararlı bile denebilir.

    Diğer bir yönden linux ta da ciddi bir standartizasyon sıkıntısı olduğu gerçek. Yani bizimkide sütten çıkmış akkaşık sayılmaz.

    Pardus a gelince anasayfasında linux kelimesi geçmeyen bir distro orjinini reddeden bir varlık, isteyen kullansın. Ama redhat, debian, ubuntu, progeny, mandriva, slackware vs. dururken dönüp bakmak bile yanlışlık bence.
    0
    newman

    Pardus a gelince anasayfasında linux kelimesi geçmeyen bir distro orjinini reddeden bir varlık, isteyen kullansın. Ama redhat, debian, ubuntu, progeny, mandriva, slackware vs. dururken dönüp bakmak bile yanlışlık bence.


    Bu son derece anlamsiz ve fanatikce bir arguman, kusura bakmayin. Hayir Pardus'u hic denemisligim yok (redhat, ubuntu, mandriva, fedora'yi denedim). Ama itiraz edecekseniz bari biraz sagina soluna, linklerine bakin sayfanin...
    0
    ripper
    "adana-linux-seminerleri" terimi geçmese haberlerde bunun linux distrosumu bağımsız bir o.s. olduğunu ifade edicek birşey yok.
    redhat linuxa daha az mı katkı da bulundu ? isminin sonuna linux yazıyor. debian niye kendine debian gnu/linux diyor.
    Fanatizmlik bir mevzum yok. isteyen istediğini kullanır. Artı bu benim için böyledir. siz bunu böyle kabul edin diye bir iddiam da yok. kendi device driverlarını yazarlar, kendi kernellerini geliştirirler. sonra ismi pardus os olablir bence. aksi halde kendilerine pardus linux deilde sadece pardus diyorlarsa bence etik değildir.

    0
    newman
    http://www.pardus.org.tr/hakkimizda.html


    Daha tonla referans var orada. Kullnamk istemeyebilirsiniz, ama haksizlik etmeyin. Redhat ve Debian Linux'a daha az katkida bulunmadi, hayir. Ama Pardus daha yeni ve bu ulkenin kaynaklari kullanilarak, insan gucunden faydalanilarak gelistirilmeye calisiliyor. Umarim bosuna degildir. Pardus'un avukati degilim, yanlis anlamayin. Sadece soyledikleriniz verilere dayanmiyor: yigidi oldur, ama hakkini ver demisler.
    0
    ripper
    amacım tartışma yaratmak deil , öyle ise şöyle açıklıyayım size bir alıntı yapıcak olursak:
    http://www.pardus.org.tr/basin/bulten/100406.html adresinden
    "yeni bir işletim sistemi alternatifi olarak değerlendirebileceğini ancak bu konuda esas kararın kullanıcılara ait olduğunu belirtti".
    Tamam benim kararım gelecek linux, daha iyidir, gökmenin turkuazı da daha iyiydi.
    sizin dediginiz "Pardus daha yeni ve bu ulkenin kaynaklari kullanilarak, insan gucunden faydalanilarak gelistirilmeye calisiliyor" ifadesi de daha önce çıkan gelecek gibi distroları görmezden geliyor ona kaldıysa.
    Neyse sağlıklı günlerde kullanmanız dileğimle.


    0
    newman
    Ben de tartisma yaratmak pesinde degilim, ama soz hakki yartamayin :). Hayir kimseyi gormeden geldigim yok: Turkuaz veya Gelecek, veya bir baskasi. Sadece Pardus'un basarili olmasini dilerim, cunku kamu kaynaklariyla gelistiriliyor: yani sizin, benim paramla. Ne yani, basarisiz olsun mu diyeyim? Otekiler ozel tesebbus, yollari acik olsun. Basarili olsalar sevinirdim. Kullanmayi sahsen, kisa vadede, planlamiyorum. Ama size de, her ne kullaniyorsaniz, saglik gunler dilerim.
    0
    FZ
    Bu, enteresan bir tespit. Gerçekten de, ana sayfada, o geçici haberi saymazsak Linux ya da GNU/Linux sözcükleri hiçbir yerde mevcut değil ki ben bunu şimdi siz belirtince fark ettim.

    Bu, belli bir strateji sonucu verilmiş bir karar olabilir. Belki linux ya da gnu/linux lafı geçmesinin kötü bir etki yaratacağını düşünüyorlar ve Pardus İşletim Sistemi demeyi yeğliyorlardır?

    Ya da belki şu anda aklımıza gelmeyen başka bir sebebi vardır ana sayfada o geçici haber dışında linux ve gnu/linux'a göndermede bulunulmamasının.
    0
    newman
    http://www.fedora.redhat.com/

    Bir SELinux lafi geciyor, ama iste o kadar. "Fedora Core is a free operating system that offers the best combination of stable and cutting-edge software that exists in the free software world. "

    Yani... Belki de hicbir sey yoktur. Veya... Sadece kopyala yapistir yapmiyoruz, bizim yazilimimizi bezerlerinden ayiran ciddi ozellikler var demeye getirilmis olabilir. Vs, vs...
    0
    yetgin2
    "buğün spyware temizleyerek evine ekmek götüren birsürü bilgisayarcı olduğu düşünülürse windows memleket için yararlı bile denebilir."

    Matbaayla olan geç tanışmamızı hatırlatıyor...
    0
    ripper
    o da olayın esprisi, ama windows un hakimiyetini de açıklıyor bir noktada :D
    0
    erhanbaris
    ben bir süre önce kişisel bilgisayarımı değiştirdim. fakat ekran kartımı ve ses kartımı ne freebsd nede suse 10.1 tanımadı. bende ondan dolayı şu anda windows kullanıyorum. (sürücülerini aradım bulamadım)

    şu an fedorenin en son sürümünü ve suse 10.2 sürümünü indiriyorum. eğer tanırsa linux kullanmaya devam edicem. ta ki freebsd sürücüleri çıkana kadar.
    aslında mantık işte tam burada başlıyor.
    insanlar için bilgisayar bir araçtır. yazılımsal ve donanımsal olarak bir birini tamamlar. eğerki birisinde dati istenmeyen bir durum olursa kullanıcı etkiler. işi fanetikleştirmeden şöyle bir düşünelim. NEDEN WİNDOWS , WINDOWS YADA BSD?
    Önemli olan yapmak istediğini yapmakmıdır yoksa bir felsefe uğruna zorluklar çekmekmidir? zorluklar tabiki güzeldir. bir çelik ne kadar dövülürse o kadar iyi bir meta elde edilir. ama birde bunu son kullanıcı için düşünelim.

    Evet windows hiç kimse kızmasın ama araba ile trafik kazası yaptıktan sonra hava yastığı çıksınmı Evet/ Hayır gibi seçenekler sunan ve her işlemi sanki 5 yaşındaki çocuğa hitap edermiş gibi çalışan bir işletim sistemi. Bir o kadarda *BSD ve Linux iler düzey kullanıcıya hitap eden işletim sistemi. Vistanın çıkışı bayağı bir karmaşık ve inişli çıkışlı oldu ve daha olacakta.

    Son bir soru

    siz bir kucak parayı verdikten sonra o bilgisayardan neler beklersiniz? Sizce vistanın kanatları varmı?
    0
    T-u-N-i-X
    Ben bir Linux kullanıcısıyım. Yaklaşık 4 sene kadar oldu sanırım.. Bu süre içerisinde gördüm ki, Linux'a geçmek isteyen zaten Vista'yı bahane olarak kullanmayıp meraktan ya da sıkıntılardan geçiyor. Yani Vista'nın bir bahane olması bana biraz güç geliyor.

    Ülkemiz için konuşursak, %40-60 civarı bir yüzdenin Vista'yı korsan olarak zamanla kullanmaya başlayacağını düşünüyorum ben ev bilgisayarlarında..

    Ama bence Vista'dan Linux'a geçiş değil de, Vista'nın ağır gereksinimleri yüzünden XP'de kalış söz konusu olacaktır. Bunu, Linux'un miladı olarak algılamak da ayrı bir hatadır bence..

    Ubuntu dağıtımı, kullanım açısından kolaylıklar getirse dahi, Linux şu anki haliyle de "Power User" seviyesinin biraz altında bence.. Son Kullanıcı için henüz tam anlamıyla uygun olduğunu söyleyemeyeceğim söz konusu Pardus olsa dahi..
    0
    simor
    Vista korsan olarak kullanılamayacak kanımca. Bu konudaki düşüncelerimi daha evvel belirtmiştim burda bazı konular altında. Çünkü ms istemiyor artık.

    Ubuntu için dediğinize katılıyorum. Power user tanımını bilmiyorum ama, Geçen sene, linux hiç bir zaman masaüstü işletim sistemi olamayacak diyen arkadaşıma ubuntuyu kullandırdığımda şaşırmıştı.
    Ben ona abi şu anda görüntü ve kullanım olarak win98 olmuş bence dediğimde, yok geçmiş dedi. Ben kendi adıma aha tamamdır w2k oldu bu dediğim zaman tamamdır benim için. Henüz bende onu elimde ve beynimde duymadım
    0
    koraypeksayar
    Eh sonunda ! Masaüstü bilgi işlemin çöküşü ! Tanrıma bin şükür !

    M$'in kendini tekrar eden çok kötü bir hatası şu ki kabiliyetinin fazla olduğu yollara kendini sokması.

    Vista'dan önce de daha çok hatası var M$'un:
    * En başta UN*X kabuğundan hayal gücüyle aşırma blöf DOS,
    * Sonrasında NetBIOS'u IBM'den "esinlemesi" ve müthiş berbat bir mükemmel dosya sistemi paylaşımı felaketi yaratması ,
    * 16 bit 32 bit dönüşümünün 2 yıl gecikmesi başarısı,
    * "Müthiş yedekleme kabiliyetlerine sahip yüzyıllarca çalışabilecek yetenekte Exchange" fiyaskosu
    * Yıllarca çalışıp geliştiren rakiplerini kıskanıp veritabanı yönetim sistemini "mouse" kullanabilen üstün zekalı SA'lere emanet etme mantığı,
    * Kaynak domuzu SQL server 200X,
    * Giriş seviyesi kullanıcı eğitip SA yapmak,
    * Bu sadece "mouse" kullanmayı bilen SA'leri "MCSE" mertebesine yükseltmek,

    (Maddeler arasına yetmedi, pes koymak mümkündür)

    Vista; masa üstü bilgi işlemin çöküşüdür... Çünkü;

    Ülkemizde hiçbir işletmenin;
    * Herbir makine için "minimum" gereksinimlerini karşılamaya,
    * Yeni model (yazıda unutulmuş) cihaz sürücülerini bulup kurmaya,
    * Abidik gubidik masaüstü efektlerine kullanıcılarını hazırlamaya,
    * (en önemlisi) sürümden sonra çıkacak günlük yamaların indirilmesi için gerekli bant genişliğine
    ne para ne de zaman harcayabilir...

    Ayrıca bunları okuyan M$'un ülkemizde *ista'nın light sürümünü çıkartması işten değildir. O yüzden bunları yazdığım için gönlüm rahat da değil...

    Diğer yandan hemen hemen bütün işletmeler halen tekel olan ve "tapılan" M$'un öğütlerine uyup Linux ve diğerlerinin "tü-kaka", "çok zor", "18 parmağı olan yaratıkların kullanabildiği gizmolar" olduğuna inanıp Linux'a ya da X OS'e geçmeyecekler, kullanıcılar sol altta "Start" butonu görmeden rahat uyuyamayacaklardır...

    BU yüzden Vista ile "a la M$" masaüstü bilgi işlem bitme noktasına gelmiş görünüyor...

    M$'a da bravo demek lazım ki bunca para harcayıp Ballmer deyimiyle "bir iki kolej mezunu program kodlayıcısı"nı aşamayıp, gereksinimleri karşılayamamak becerisini gösteriyor. Kırk yıl düşünsem bu derece beceriksiz olamazdım.

    Bravo M$, bir kez daha standartları aştın... Bravo !
    0
    osmany
    Birkaç arkadaşıma M$ Office 97 lerini kaldırıp Openoffice kurdum. Beyaz da bir yalan söyleyip bunun yeni Office sürümü olduğunu söyledim. Mutlu mesut yeni! ofisleriyle yaşıyorlar. Acaba birkaç kişinin bilgisayarına da linux kurup yepyeni!! windows mu desem? :)
    0
    simor
    :)
    0
    yellowelephant
    Şu an vista RC 2 Evaluation copy kullanmaktayım.Bu yazıyıda bu işletim sisteminden yazıyorum.Vista nın bahasedilen eksiklikleri dışında benim karşılaştıklarım şunlar:

    Olumlu yönleri:
    1.Bir kere üzerinde çok emek harcanmış.Ara birimleri ve efektleri çok güzel.
    2.Kişiselleştirilebilecek çok özelliği var.Masaüstü, widgetlar,tema seçenekleri vs.
    3.Güvenlik arttırılmış; bir dosyayı sileceğiniz zaman 2 kere , yeni bir program kuracaksanız 3 kere soruyor.
    4.Pencere efektleri gerçekten hoş, program kurulumunda sıkılmayı unuttum :)Program olsada kursam diyorum bazen.
    5.Ağ güvenliği ilgimi çekti, öncelikle bilgisayarınız bir ağa dahilse ilk açılışta kurduktan sonra yani ağ kurulumu sihirbazına gerek yok, sadece ağ ayarlarınız yapılsın mı deniyor.Evet dediğiniz an kendi kendine ağa dahil oluyor.Bir diğer nokta yeni TCP IP v6 protokolü kullanılıyor v4 hala duruyor.Ayrıca ağınızdaki diğer bilgisayar sizin bilgisayarınıza bağlanmak istediğinde açılışta tanımladığınız şifre ve kullanıcı adını bilmek zorunda.
    6.Uzaktan remote özelliği gerçekten güzel.Diyelim iştesiniz evdeki bilgisayarınızdaki bir dosya lazım oldu.İnternet üzerinden bilgisayarınızı uzaktan yöneterek o dosyayı iş yerindeki bilgisayarınıza taşıyorsunuz.
    7.Mevcut ekran kartım, tarayıcım, yazıcılarım için sürücü yüklememe gerek kalmadı :)KEndi kendine tanıdı.

    Olumsuz yönler:
    1.Vista sistem kaynaklarını inanılmaz tüketiyor.
    2.Yeni kurduğum sisteme performans notu veriyor 10 üzerinden 4.2 aldım :( sınıfta kaldım yani
    3.Fiyatı belirsiz, ve eminim çok pahalı olacak...
    4.İnternet bağlantısı sürekli kesiliyor.Ağ ayarlarını düzeltsem de veri aktarımı duruyor.Bu windowsların hastalığı genetik zaten...
    5.Pek çok program vista üzerinde çalışmıyor.Bu en kötü yönlerinden biri.O sevdiğimiz yazılımların vista sürümlerinin çıkmasını beklemek zorunda kalacağız demek oluyor.AOL messenger çalışmıyor mesela...
    6.Kontrol paneli bence inanılmaz derecede karışık olmuş.Bu hiç te iyi değil.Kullanıcıyı bilgisayardan soğutuyor.
    7.Yeni entegre IE 7 deki sorunlar aynen devam...Bellek ve hata iletileri her 1 saatte bir karşınızda.

    Bana kalırsa bu derece karmaşık bir işletim sistemi kullanmaktan ve bir bilgisayarın maliyetini yaklaşık 500 YTL arttırmaktansa ücretsiz tam performanslı bir Linux sürümü kullanmak çok daha akılcı..
    0
    evr
    "Güvenlik arttırılmış; bir dosyayı sileceğiniz zaman 2 kere , yeni bir program kuracaksanız 3 kere soruyor."

    Rica edeceğim, bu olumlu bir özellik mi? :)

    Microsoft ürünlerinin güvenlik ile ilgili problemleri bir iş yaparken kullanıcıya sormamalarından ziyade bir takım işler yapılırken Microsoft ürünlerinin bundan haberinin olamamasından kaynaklanıyor. Örneğin o resim gösterdiğini sanıyor, sonra bir yerlerde bellek taşıyor, birileri sistemin bir yerlerine istediği bir şeyleri yazıveriyor.

    Bu arada olumlu özellikleri ile herhangi bir Linux dağıtımının çok çok fazla önüne geçemediği gibi olumsuz özellikleri ile XP'nin bıraktığı yerden saymaya devam ediyor sanki.

    Tabi ben denemedim etmedim, farazi konuşuyorum.
    0
    yellowelephant
    Biliyorsunuz ki bilgisayara yeni başlayanların, ilk kez tanışanların en büyük hataları bir dosyayı yanlışlıkla silmeleridir. (Türkiye'de 2007 de 2 milyon adet civarı PC satılması bekleniyor.En azından bunları kullanacak kişilerin 500 bini bilgisayarla ilk kez tanışacak gibi bir öngörü ortaya koyarsak , dosya ve program güvenliği önemli bir konu )Program Files'tan silinen dosya kayboldumu sistem açılmaz format gerekir vesaire...Bu bence olumlu bir özellik.En az iki kere soruyor.O da administrator iken, normal kullanıcıy 3 kez sorduğunu gördüm.Ben denedim, deniyorum.Hala kullanıyorum.Hatta bu iletiyide Vista Ultimate üzerinden yazıyorum.Farazi konuşmuyorum....
    0
    evr
    Farazi konuşmadığınız ortada, fakat dosya silerken üç kez sormanın güvenliğe katkı sağladığına dair bir yanılgı içerisindesiniz.

    Kullanıcıların kritik dosyaları silme olasılıklarına karşı almanın başka yolları olur.

    2 kez sormak 1 kez sormaktan, 3 kez sormak 2 kez sormaktan ise neden 4 kez sormuyorlar? 3 kime göre yeterli? Kesin güvenliği sonsuz kez sormak vasıtasıyla mı elde edebiliriz?

    "Sonsuz kere sorarsanız kimse bir şey silemez ve önemli dosyalar kesinlikle silinmemiş olur" diyen birisine "çok iyi düşünmüşsün" demeyi gerektiriyor sizin söylediğiniz şeye inanmak.
    0
    yellowelephant
    Zaten inanmanıza gerek yok.Bence bir kere sorarak silinmesi ile 3 kere sorarak silinmesi arasında fark var.Bilmeyen bir kullanıcıyı caydırıyor.Teorik olarak olasılıklar sonsuzdur.Pratikte gördüğüm ben dosyayı silmeye çalıştıkça uyarı sayısı fazlaşırsa sanırım bu dosyayı silmemeliyim düşüncesi uyanıyor.Bu pratik bir düşünce...Benim görüşüm bu...
    0
    Betelgeuse
    Dosya yetkilendirmesi diye birşey var. Kullanıcının silmemesi gereken bir dosyaysa silme yetkisi yoksa silemez, yetkisi varsa da demek ki sistemle ilgili önemli bir dosya değilmiş, bırak silsin. Tekrar tekrar sormanın nesi güvenlik onu anlamış değilim. Bu dediğim özellik Windows NT 3.1 versiyonundan beri varken vistaya tekrar tekrar sorma konusu eklemişler diye daha mı güvenli olmuş? Kullandığım windows makinalarda dosya silme uyarısını kapatırım, hemen ardından da çöp kutusunu iptal ederim. Ben bilerek ve isteyerek "delete" tuşuna basıyorsam sistemin tekrar tekrar benim yerime karar verip sormasına gerek yok. Normal kullanıcılar için de dosya yetkilerini güzelce ayarladıktan sonra sorun kalmıyor zaten ama windows'un en büyük hatası burada, dosya yetkilendirme, sistemi çok kullanıcılı kullandırma vb. gibi şeylerde kullanıcıya hiç bilgi vermiyor. Çook eski versiyonlarında uzun ve anlaşılır (Evet, microsoft o zamanlar dokuman yazma konusunda süperdi) dokumanlarla neyin ne olduğunu öğretiyordu ama şimdi bilgisayarı açan her kullanıcı sistemde öntanımlı olarak her yetkiye sahip oluyor, bunun adına da kullanıcı rahatlığı deniyor. Kalsın, ben kullanmayacağım. NT 4.0'dan sonraki vesiyonlarında windows benim için bitmişti, sonunda kurtuluyorum ya "oh be !..." dedim telefon reklamındaki gibi.
    0
    birkan
    Zaten kullanıcı 3-4 gün gibi çok kısa bir zamanda bir dosyayı silerken 3 kere tamama basması gerektiğine kendini şartlandırır. Tak-tak-tak basar ve siler, 5 kere sorsa beş kere basmaya şartlanır. En azından ben öyleyim. Bilgisayar kullanırken bir çok şeyi düşünmeden yapıyorum. Hatta bilgisayar başında değilken aklıma gelmeyen bir çok kod, klavyeye geçince kendiliğinden yazılıveriyor. Bazen düşünen parmaklarmı yoksa beyinmi diyorum
    0
    simor
    Sormasının faydalı sebepleri olabilir.
    Çok(?) sormasının bence sebebi bazı algı problemi olan inatçı ve zihinsel yavaşlığı olan kişilerde uyarı amacı taşıması. Bu durum genellikle karşısındakini anlamamak için anlamsız bir çaba içine olan insanlarda ortaya çıkıyor. Böle kafasına vura vura soruyor karşısındakine. Anlamaz ise zaten onu başka bir fazda yaşayan mahluk olarak kabul edip, programı yüklüyor veya çöpü siliyor herneyse.

    Diğer teknik amacı ise; kötü amaçlara hizmet için yazılmış kodların kendi kendini yada başka programları otomatik çalıştırmasını önlemek için olabilir mi acaba? Yani bir insan etkileşimi beklemesi ve otomatik çalışan yazılımları engellemek olabilir mi?

    Bence güzel bir güvenlik ayrıntısı. Hiç birşeye yaramaz ise hata yapmayı en aza indirir. Yani sağdan soldan indirdiği ekran koruyucuları vs. kendini kaybetmiş bir şekilde makinelerine yükleyen insanların, bulaştırdıkları zararlılardan haberleri olmadan sistem yöneticilerine ve teknik servis elemanlarına ne kadar vakit kaybettirdiğini bilmiyorsanız haberiniz olmayabilir tabi.

    Çok yeni birşey veya dahice bir buluş değil belki ama tüketici kullanıcı (ben böyle diyorum) için uyarıcı ve faydalı birşey.
    0
    evr
    Vista'nın en büyük eksiği 'sevgi' olacak.
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    Windows Kendi Sonunu mu Hazırlıyor ?

    anonim

    Bill Gates, Focus dergisine yaptığı açıklamada “Palladium yazılım entegrasyonunu kontrol ediyor ve bu da lisans haklarının korunmasında yardımcı olacak” sözleri ile Palladium’un bu konudaki önemini dile getiriyor.

    Bu teknik, bir müzik parçasında, örneğin yüz kere çalınmasına izin veren bir tür dijital izin arayacak. Palladium, bu fonksiyonu gelecek Windows versiyonu ile temin edecek. Ancak Gates, bu yöntemin korsanları öldürmek için yeterli olmadığını söylüyor ve koruma mekanizmalarını geçmenin her zaman bir yolu olduğunu sözlerine ekliyor.
    Kaynak: CHIP

    Microsoft'tan kötü şaka sanırım!

    conan

    Bu sayfayı [support.microsoft.com] bir arkadaşımın emailinden aldım açıkçası. Sayfa Windows XP'nin yeni çıkan Service Pack 2'sini sisteminize kurduktan sonra çalışmalarında muhtemelen problem yaşayabileceğiniz programların bir listesini veriyor. İçinde bir çok Microsoft ürününü de bulunduran bu listeden bir iki örnek vereyim: Nero, Unreal, Microsoft Word, Starcraft, Warcraft III, Command & Conquer Generals, Kazaa, Microsoft Age of Empires II: Age of Kings, Microsoft Office (birçok türevi), Zone Alarm, vs... vs... Liste oldukça kabarık :) Ayrica Service Pack 2'yi tamamen indirip bir CDye basmak istiyorum ki her seferinde tekrardan download etmeyeyim. Bunun da bir yolunu bulursaniz lütfen yorum olarak bu haberin altına atın. Teşekkürler!

    Microsoft Antitröst Savaşında Taraflar Belirlendi

    Soulblighter

    Avrupa Komisyonu'nun geçen yıl mart ayında Microsoft aleyhine verdiği antitröst kararına karşı firmanın başvurduğu temyiz sürecinde taraf olacak 5'i Microsoft yandaşı, 4'ü karşıt toplam 9 firma belirlendi.

    MS'in Lisans Kontrol Sistemi Açık Verdi

    zilog

    Silicon.com'da yayınlanan bir haberde, Microsoft'un yeni uygulamaya koyduğu ve korsan kopyalara update yapılmasını engelleyen Windows Genuine Advantege (WGA) sisteminin aşıldığı duyuruldu.

    Sesle Komut Devri Başlıyor

    SHiBuMi

    SALT Forum olarak da bilinen Microsoft - Speechworks Int. ortaklığı, kullanıcıların uygulamaları sesle kontrol edebilmelerini sağlayacak sistemin ilk taslağını sundu. Çalışma sona erdiğinde, geliştiriciler XML ya da HTML tabanlı web uygulamalarının içine ses etiketleri koyabilecek, ve bu uygulamalar klavye ya da mouse haricinde sesle de kontrol edilebiliyor olacak.