Dünya Sayısal Kütüphanesi WDL Açıldı

0
FZ
BM Dünyanın Bilgisi Kütüphanesini Açtı

4. yüzyılda Arap yarımadasında ne tür bilimsel gelişmeler oluyordu? Peki ya aynı dönemde Çin'deki ve Güney Amerika'daki politik durum nasıldı? 5. yüzyılda Japonya'daki edebiyatı İskandinav mitolojik metinleri ile kıyaslamak ister misiniz?

İnsanlık tarihindeki dönüm noktalarını temsil eden kültür hazineleri olan özgün eserler sayısal ortama aktarıldı ve Birleşmiş Milletler desteği ile http://www.wdl.org adresinde yayına sunuldu.

Dünya haritası üzerinde istediğiniz zaman aralığına kısıtlayabileceğiniz etkili ve basit bir navigasyon yapısı sunan World Digital Library içinde tarihteki ilk roman kabul edilen Japonca eserden tutun, Arap bilginlerin ilk cebir metinlerine dek türünün ilk örneği olan belgelere ve bunlarla ilgili uzmanların açıklamalarına erişmeniz mümkün.
Sistem Washington, ABD'deki Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) çalışanları ve İskenderiye, Mısır'daki Bibliotheca Alexandria çalışanları arasındaki işbirliği ile hayata geçirildi.

10 milyon $ maliyeti olan sistemi maddi destek sağlayanlar arasında Google, Microsoft, Katar Vakfı ve Carnegie Corporation gibi isimler de var. Sisteme içerik sağlayan kuruluşlar arasında ise UNESCO ve Kongre Kütüphanesi'ne ek olarak 19 farklı ülkeden 26 kütüphane mevcut. Internetten erişilebilen tüm belgeler asıllarının doğrudan sayısal ortama aktarılmış hali. Açıklamalar ise 7 farklı dilde sunuluyor. Tüm açıklamalar konuyla ilgili çalışan uzmanlar tarafından yazılmış ve çevrilmiş durumda.

Kaynak: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/04/20/AR2009042001324.html

Görüşler

0
dcc
"Turkish nationalists under Mustafa Kemal (...) invaded Armenia."

Türkçesi: "Mustafa Kemal'in yönetimindeki Türk milliyetçileri (...) Ermenistan'ı işgal etti."

WDL'den alıntıdır:
http://www.wdl.org/en/item/47/
0
Tarık
aynı sitede mustafa kemal yazıp arattırıyorsunuz ermeni türkiye ilişkilerinin "garip bir yorumu" çıkıyor. bu kadar mı sığ adamlar bunlar, bu kadar mı bağnaz, bu kadar mı şerefsiz, hakikaten çok ilginç. çoğu zaman takılmayayım bunlara, işime bakayım diyorum, olmuyor kardeşim. bu sığdırmacı, giydirmeci, uydurma tarihçi* adamlar dünyanın hakimiyse, medeniyet dediğinin bekçisi konumuna gelmişlerse, .... onların medeniyet, adalet, hak, hukuk, insan hakları sandıkları herşeye... (noktaları istediğiniz şeyle doldurabilirsiniz)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni Eğlence Kültürü Sizi Gözetliyor

parsifal

Dijital TV yayınları ülkemizde 2 senedir yayında olmasına rağmen hemen hemen her evde karşımıza çıkmaya başladılar. Yayına başlamaları büyük bir dert olmuştu. Türk Telekom dijital yayın izni vermediğinden yayınlar yurtdışından yapılıyordu. Günümüzde nedir ne değildir pek bilemiyorum.

C64 Türkiye´nin 3. Sayısı Çıktı!

anonim

Commodore 64 asla ölmez! İnternet üzerinden yayınlanan C64 dergisi "C64 Türkiye"nin 3. sayısı nihayet çıktı. Pdf formatında yayınlanan dergiyi aşağıdaki adreslerin birinden indirebilirsiniz (1.56MB):
http://www.geocities.com/hades6510/c64tr_3_pdf.zip
http://www.students.itu.edu.tr/~celikdeni/c64tr_3_pdf.zip

HDRI ve Geek Uygulamalar

darkhunter

HDRI (High Dynamic Range Images), bilgisayar grafiklerinde (cg), sinematografide ve fotoğrafçılıkta sıkça başvurulan bir teknoloji. Kısaca açıklamak gerekirse: HDRI standart paletlerin (RGB, CYMK, v.s.) yanı sıra, resimin çekildiği ortamdaki ışık bilgisinin de kesin olarak kayıt edilmesini sağlayan bir teknoloji. Bu teknoloji, şu an gerçek dünyayı yansıtmaya en yakın kayıt ortamı olarak görülen bir takım teknikleri de bünyesinde barındırıyor...

Daha ayrıntılı bilgi için wikipedia maddesine göz atılabilir.

Etkinlik Dediğin Böyle Olur: Accelerating Change 2005

FZ

Etkinlik dediğin böyle olur. Vernor Vinge, Ray Kurzweil, Peter Norvig, Rudy Rucker, Terry Winograd gibi efsane isimlerin bir araya geldiği Accelerating Change 2005 konferansı bu sene Stanford'da düzenleniyor.

Kaynak: planet.lisp.org

BSA`nın büyük başarısı

cayfer

BSA, Mısır El-Ezher müftülüğünden lisanssız yazılım ve kopya müzik/sinema eserleri kullanmanın günah olduğuna ilişkin bir fetva çıkartmayı başardı. Fetva'nın duyurulmasının ertesi günü Microsoft Kahire bürosunu arayan bir iş adamına kopya yazılım kullanmanın "haram" olduğu söylenince "kopya yazılımları artık bir dakika bile tutmayacağını" belirtmiş. Daha ayrıntılı bilgi için: www.law.com ve www.slashdot.org