Klavye canlısı pencere yöneticisi!

0
cazz
Ion! ;-) Ion : kesinlikle çok kolay kullanımı olan ve eliniz fare'ye değmeden rahatça kullanabileceğiniz, oldukça HAFİF bir window manager!

Açıkçası her uygulama ve herkes için çok pratik olacağını savunamam! Ama ben beğendim tavsiye ederim! En ilginci şu : Hiçbir zaman pencereleriniz üst üste binmiyor! olur mu canım öyle şey, çekilmez öyle de diyebilirsiniz.DURUN! Bir deneyin derim! ;-)

(bkz. ion)
x

Görüşler

0
FZ
Takdire şayan bir yaklaşım ama açıkçası pencerelerin üst üste binmesi bence çok da sorun değil. Yani otomatik olarak boyutlandırılmaları vs. güzel fikir olabilir ama yani ALT+TAB kombinasyonu ile pencereler arasında dolaşmak bana çok da zor gelmiyor (ki yani terminal penceresinde centericq kullanan bir adam olarak görüşlerimde samimi olduğumdan bir şüpheniz yoktur herhalde ;-)

Aslında yani abartıp şöyle de diyebilirim yani derdim doğrudan verinin kendisine ulaşmak ise açarım 5 tane terminal ekranı hiç öyle X ortamlarına girmeden, birinde okur, diğerinde yazar, bir diğerinde derler ve geriye kalanlardan birinde de ICQ ile arkadaşlarımla temas halinde olurum :-P En güzel pencere yöneticisi : Alt+F1, Alt+F2, Alt+F3, vs.... :-P
0
tongucyumruk
Pencerelerin üst üste binmesini önlemesi daha çok büyük ekran/yüksek çözünürlük sahiplerinin işine yarar gibi gözüktü bana... Mesela ben 14 1024*768 ekranda 4 tane Eterm açınca ekran doluyor zaten... Bence de görsel yön çok mecburi olmadıkça alt+f[1,2,3,4,5,6] en güzel pencere yöneticisi. Tabii yinede screen'i görmeden geçmeyin derim.
0
m1a2
Güzel bir program`a işaret etmişsin. Bu fırsatla konuyu detaylandırmak doğru olacak. Ion `paned window managers` sınıfına giren bir pencere yöneticisi. Türünün ilk temsilcisi olmamakla beraber son zamanlarda oldukça popülerleşti. `Paned window managers`ın karakteristik özelliği pencerelerin kullanıcı tarafından değil -ismine yakışır şekilde ;)- pencere yöneticisi tarafından yönetilmesi. Ekran alanını optimum kullanacak şekilde üst üste binmeyen penceler yani `paned windows`. Bu yaklaşımın bir sonucu mouse kullanımının da azalması. Bir alıntı güzel gider buraya :)
Window management is too important to be left to such a low-bandwidth device as a mouse. — Jim Mackraz
Bu sınıfa giren başka pencere yöneticileri de var: başlıcaları `ratpoison`, `larswm`. Bunların dışında ismini hatırlamadığım 2-3 adet wm daha var, freshmeat`in ilgili kategorisine bakılabilir. Ion dahil bu sayılan pencere yöneticilerinin çoğunu denedim ve herkese de bu denemeyi yapmalarını öneririm. Bu tür pencere yöneticileri kişisel faktörlere ve alışkanlıklara çok çok bağımlı. Denemeler için bazı tavsiyelerim olacak:
  • Öncelikli husus olarak alışkanlıklarınızda radikal bir değişiklik oluşturacak bu yaklaşım için ön yargısız olmaya çalışın.
  • Ön eleme sonrasında aşırı negatif reaksiyon göstermediğiniz (`hmm, kötü gözükmüyor` dediğiniz) pencere yöneticilerini en az 1-2 hafta süre denemeniz gerekecek. Abartmıyorum. Bu süre `tamam, bunu kullanacağım artık` şeklindeki erken kararları önlemek açısından da önemli.
Alışkanlıklar önemli demiştim. Şimdi bu alışkanlıkların bir kısmı gerçekten yanlış alışkanlıklar oluyor. Bir arkadaş hatırlıyorum. Windows altında çalışırken bir başka pencereye geçmek için arka planda istediği pencere fokuslanıncaya kadar öndeki pencereleri yana kaydırırdı. Böylesi bir alışkanlığın beyinde oluşturacağı tahribatı tahmin bile edemezsiniz :)) Yani demem odur ki alışkanlıkları sorgulamak lazım. Bir wm`in falanca işi yapış tarzından memnun değilseniz önce o işlemi siz nasıl yapıyorsunuz, bunu bir sorgulayın; infazı da buna göre gerçekleştirin ;) Peki, yanlış alışkanlıkları sorguladık ve düzelttik, şimdi nasıl karar vereceğiz? İşte bu noktada sizin doğal karakteriniz fevkalade önemli. Mesela bendeniz yıllardan beridir, masamı düzenli tutmaya çalışır ve bunu bir türlü beceremem. Meseleye yukarıda anlattığım şekilde eğildim ve şunu gördüm. Tamam düzeltilebilir nitelikte yanlış alışkanlıklarım var idi fakat yaw, şu masada da bir problem var idi :) Her seferinde aradığım nesneleri başka nesnelerin altında buluyor ve seçtiğim eşyayı en üste koyduğumda bu sefer de onun altında bir şeyler kalıyordu. Yani dikey boyutu fazla kullanıyordum :) Daha geniş bir masa aldım ve sorunların %90`u kendiliğinden halloldu.

Tekrar wm olayına dönelim. Yine bendenize özel bir karakteristik alışkanlık: aynı anda uğraştığım 4-5 iş arasında çok sık geçiş yapmıyorum ve böyle bir geçişi yaptığımda da o anki aktif task`in tam ekran olmasını, diğerlerinin görüntü kirliliği oluşturmamasını istiyorum. Bunu WindowMaker`da ısrarla `full maximization` seçeneğiyle oynarken ve tatminkar bir çözüm bulamayınca konsola dönüp `screen`de rahatladığımda farkettim. Sağolsun Sundance deyü hain bir arkadaş kulağıma kar suyu sokunca, ratpoison`u keşfettim ve feraha erdim :) ratpoison`un hoşnutluğuyla bu konsept neymiş diye inceleme yapınca, yukarıdaki alıntıyı yaptığım şu sayfaya ulaştım. (Bu dokümanda `paned wm` kuramsal açıdan güzel incelenmiş ve enteresan bir husus olarak PLWM`den bahsedilmiş. PLWM kendi `paned wm`inizi yaratabileceğiniz bir Python kitaplığı.) Ion hakkındaki yorumum şöyle: (1 hafta kadar denedim) Ion, RP`ye (ratpoison) nispetle mouse`a biraz daha iş yüklüyor. Mesela (mozilla`da olduğu gibi) pencere tab`ları var ve geçişleri bu tablardan yapabiliyorsunuz. Ayrıca yatay ve dikey pencere split`leri daha kolay idare ediliyor ve Workspace kullanılabiliyor. Bu açıdan bakıldığında Ion RP`nin en önemli alternatifi. Fakat (1) ben bu özellikleri çok nadir kullanıyorum (2) bu özellikleri kullansam bile split edilmiş bir workspace`i kaydederek daha sonra tekrar kullanmak -şu an- oldukça zor (3) Ion`un geliştirme hızı bir miktar yavaş (4) RP daha mature, basit, küçük (sadece 56K) ve screen`e çok benzer bir tuş haritası kullanıyor.

Gelelim `paned window managers`ın en önemli zaafına: `Transient windows`a. X window`da uygulamaya ait bir root pencere vardır, bir de gimp`in toolbox pencerelerinde veya Mozilla`nın `dosya aç` penceresinde olduğu gibi geçici pencereler. Bu geçici penceler konusunda durum tam bir felaket. Mazaallah Ion veya RP altında Gimp`i açarsanız bütün toolbox`lar vesaire bir güzel maximized oluyor (xmms`de de durum çok iyi değil). Ion`da en iyi ihtimalle bunları döşeyebilirsiniz ama bu da çözüm değil. Gimp bir yana bırakılacak olursa RP, Ion`a göre bu vahşi penceleri biraz daha iyi ehlileştirebiliyor. Mesela Mozilla`nın `Find`, `Open` pencereleri maksimize edilmeden güzel güzel görüntüleniyor. Ama o kadar kolay caymayın. Kötü de olsa bazı çözümler var. Basit ve en berbat çözüm `Gimp`i çalıştırmadan önce X`i yeniden klasik bir wm`le başlatmak. Daha zarif olanı (ve ihtiyaç duyduğum çok nadir zamanlarda benim de kullandığım çözüm) `Xnest`. Yani mevcut X oturumu içinde `nested` bir X oturumu açarak klasik bir wm`le (fluxbox, hafifliğinden dolayı buraya iyi gidiyor doğrusu) iş görmek.

Herşey bir yana `screen`e dikkatinizi çekmek isterim. Yıllardan beridir kullanmaktayım, RP`yi keşfettikten RP+screen ikilisinin kişisel alışkanlıklarımla tam örtüştüğünü gördüm. (Sundance`ı bir bulsam kendisine madalya takacam bu konuda :) RP`nin herkese uygun olmadığını kabul edebilirim fakat `screen` için durum daha farklı. Alt-Fn ile konsol geçişlerini fazlaca yapıyorsanız, bu alışkanlığınızda inat etmeyin ve `screen` kullanın. Screen`in bu yorumda harcanmasını şık bulmam. Birilerinin çıkıp bu harika program için bir intro yazması güzel olurdu doğrusu.

0
m1a2
Birileri çıkıp yazmış... Linux Journal`dan çok taze -!!! Ocak 2003 !!!- bir `screen` intro.
0
anonim
Ulasilamiyor. Acaba sayfa Fazlamesai etkisine mi ugradi :) (bkz: slashdotted)
0
FZ
Öyle bir etkinin ciddi ciddi oluştuğunu görmeden bu dünyayı terk etmek istemiyorum ;-) Bizim neyimiz eksik? Bence FM gibi bir sitenin 2 yıldan sonraki kullanıcı ve izleyici sayısı şu ankinin 10 katı falan olmalıydı minimum ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNOME 2.8 Çıktı

Challenger

Popüler masa üstü ortamı GNOME' un 2.8 sürümü duyurduldu. Bu sürümün yenilikleri arasında yeni MIME sistemi, CD, DVD, USB bellek gibi taşınabilir kayıt aygıtlarını otomatik bağlama, Windows' takine benzer Bilgisayarım ara yüzü, uzak masa üstü bağlantısı için VNC istemcisi gibi özellikler yer alıyor.

GNOME 2.8 sürüm notları için: http://www.gnome.org/start/2.8/notes/index.html
Sürümdeki yenilikler için: http://www.gnome.org/start/2.8/notes/rnwhatsnew.html
Ekran görüntüleri için: http://ftp.gnome.org/pub/GNOME/teams/marketing/en/2004/two-eight-screenshots/html/index.html

Themes.org Hacklendi

PCc0d3r

Linux altında çalışan çoğu X Window için bir çok masaüstü teması (theme) barındıran www.themes.org hacklendi. Umarım bu geçici olur çünkü ben yeni yaptığım theme'imi yayınlıyamadım daha =..(

Metin ortamında X

tongucyumruk

Linux'ta komut satırında animasyon izlemek, video oynatmak, oyun oynamak zaten sıradan, gündelik işler. Peki biraz daha abartırsak ne olur? Bu tip işler için sıkça kullanılan aalib'in kullanım alanlarının bir sınırı yok gibi.

Devingen Pencere Yönetimi, Etiketleme ve wmii

cbc

Bilindik pencere yöneticileri sabit pencere yönetimi uygularlar. Sabit yönetimden kasıt pencerelerin boyutunu kullanıcının ayarlamasından başka birşey değildir. Her yeni pencere açtığınızda diğerinin altında ya da üzerinde çıkar, araç çubuğundan sürükleyip taşır ya da boyutu değiştirirsiniz.

Fazlasıyla alışık olduğumuz bu kavramın devingen (dynamic) pencere yönetimi adında, çoğumuzun gözünden kaçmış (en azından benim) bir kuzeni daha var.

Ekran görüntüleri ile birlikte bir wmii tanıtım yazısı haberin devamında.

Slackware XFree86 yerine X.org'u tercih etti!

Challenger

Slashdot' ta yayınlanan habere göre, en sağlam dağıtımlardan biri olan Slackware artık XFree86 yerine X.org kullanacakmış. Daha önce de Mandrake, XFree86 lisansının değiştirilmesi nedeniyle XFree86 4.4 sürümünden vazgeçip, 4.3' e geri dönmüş. Konuyla ilgili olarak Debian, OpenBSD ve Gentoo listelerinde de tartışmalar başlamış. OpenBSD grubundan Theo de Raadt yazdığı mesajda, yeni XFree86 lisansının "kabul edilemez" olduğunu belirtiyor.

Raadt' ın mesajı
Debian listesindeki mesaj
Gentoo listesindeki mesaj