Avrupa Parlamentosu Yazılım Patentlerini Reddetti!

0
FZ
FSF Avrupa karargahından son aldığımız habere göre, Avrupa Parlamentosu konuyla ilgili oylama yaptı ve 680 oydan 648'i patentlere karşı kullanıldığı için yazılım patentleri yasa tasarısı reddedildi.

Kısa bir süre önce İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Açık Kaynak Günlerinde de konuşan FSF Avrupa başkanı Georg Greve şu sözleri sarf etti: "Parlamento konuyu anladı ve yüksek teknoloji alanındaki patentleri korurken yazılımı patent sisteminin dışan bıraktı."

Konuyla ilgili olarak cs-discuss e-posta listesi üzerinden bizi haberdar eden Bilgi Üniversitesi asistanlarından ve TOSSAD Türkiye temsil ekibinden Bülent Özel'e teşekkürlerimiz sunarız.
gnu

Görüşler

0
yilmaz
yazdığımız yazılımların patentini alamıyoruz oyle mi? Bu konuyu biraz açabilir misiniz?
Yazılımların bu adamların gözünde değersiz olduğu anlamına geliyor biraz.
0
berkin
Merhaba,

Telif hakkıyla patenti birbirine karıştırmayınız. Telif hakkı, siz bir yazılımı ürettiğinizde sahip olduğunuz kullanma ve kullandırma hakkıdır. Patent ise bir işlemi yerine getirmenin bir yolunun sizin tarafınızdan sahiplenilmesi ve izniniz dışında kullanımınıza kapatılması anlamına geliyor. Bu tür bir konunun yazılıma uygulanması sonucunda kullandığınız Internet tarayıcının "geçmiş" kısmını göstermesi ve gezinti geçmişinizi tarihe göre sıralaması gibi çok küçük şeylerde bile patent uygulamasına gidilerek yazılım sektörünün ilerlemesi durabilir. Örneğin yazdığınız yazılımın sürükle&bırak ile dosya açma desteğine sahip olması için (ki çok basit bir işlev, değil mi?) bir firmaya binlerce lira ödediğinizi düşünün. Yazılımdaki patent konusu yaklaşık böyle bir şey.

Güzel günler dilerim.
0
yilmaz
tamam ben karıştırmışım.
0
loker
HEYOOOO!!!! Bu özgür yazılımın gelişmesi için çok iyi bir hamle... Aksi bir karar ciddi sekte vurma ihtimalini birlikte getiriyordu ne de olsa... oh...
0
berkin
Selamlar,

Bizim ülkemizde bu yazılım ve diğer yüksek teknoloji patenti uygulamaları ne durumda acaba? Gerçi devlet kademelerinde böyle bir şeyin konuşulduğu konusunda hiç bir ümidim yok tabii de... hani meraklanmış bulundum.
0
marsyas
Türk Patent Enstitüsü (http://www.tpe.gov.tr/mevzuat.htm) sayfalarından;
PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME
Patent haklarının korunması hakkında düzenlemeler yapılması; 8/6/1995 tarihli
ve 4113 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulu’nca
24/06 /1995 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Patent Verilemeyecek Konular ve Buluşlar
Madde 6 - Aşağıda sayılanlar buluş niteliğinde olmadıkları için bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışında kalır:
a - Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları;
b - Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar;
c - Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları;
d - Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller.
e - İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri.
Bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendindeki hüküm bu usullerin herhangi birinde kullanılan terkip ve maddeler ile bunların üretim usullerine uygulanmaz.
0
ekrems
Bahsettiğiniz KHK içerisinde yer alan bilgisayar yazılımlarından kasıt Avrupa birliğinin kastıyla aynı. Yani bilgisayar yazılımlarına Amerikan tarzı patent alamıyorsunuz, ama bu bilgisayar yazılımı ile gerçekleştirdiğiniz bir teknik etkiyi korumanıza engel değil.

Bilgisayar yazılımı yardımıyla ör. bir fırının pirolitik devresini veya bir bilgisayarın renk ayarlarını kontrol ediyorsanız, bir yazılım metodu ile bellek kullanımını hızlandırdıysanız vs. kısacası fiziksel bir avantaj veya daha geniş ifadesiyle teknik bir katkı sağladıysanız yazılımınızın metodunu (akış diyagramı da denebilir) patent ile koruyabilirsiniz.

Sadece bilginin derlenmesine yönelik işlemler yaptıysanız bunu koruyamazsınız. Çok ince bir çizgidir. Yazılımlar patentlenemez diyemezsiniz. Patent bültenine bir göz atın, Türkiyede patent almış birçok yazılım var. Çünkü Türkiye 2000 yılından beri avrupa patent anlaşmasına üye.

Haberlerde hele AB yazılıma telif haklarını reddetti gibi yalan yanlış bir çeviri ile duyurdular. Alakası yok. Yazılım bırakın telif hakkı korumasını patent ile de hem ülkemizde hem avrupada korunabiliyor yeterki teknik bir avantaj sağlasın.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU Hata ayıklayıcı (GDB) 7.0 sürümü duyuruldu.

Tarık

Bu sürümdeki değişiklikleri resmi duyurudan inceleyebilirsiniz.

GNU hata ayıklayıcısı ya da ingilizce dilindeki kısaltmasıyla GNU GDB yazılımı Ada, C, C++, Objective-C, Pascal gibi birçok programlama dili için hata ayıklama olanağı sağlayan açık kaynak kodlu özgür bir yazılımdır.

FTP İndirme sayfası

Richard Stallman´ın Başına Gelenler

anonim

Son haberlere göre GNU denildi mi akla gelen ilk isim olan Richard Stallman, konuşmak için gittiği Finlandiya'da buzda kaymış ve kolunu kötü bir şekilde kırmış. Stallman'ın buna rağmen Helsinki'de bir hastanede operasyona girmeden önce telefonla da olsa konuşmasını tamamladığı söyleniyor.

Açık Kod Haberalma Teşkilatı

realist

Alıştığımız kavramlar farklı düşünebilen insanların elinde bambaşka anlamlar kazanıyor. Henüz pek bir işe yarayanını görmediğim IRC botlarını dahi akla gelmeyecek ilginç yeteneklerle donatabiliyorlar.

Özgür Yazılım Para ve Müşteri ile Buluşuyor

FZ

Özgür (Bedava?) Terminaller

The Linux Terminal Server Project isimli proje pek çok kişinin yıllar önce çözülmüş olduğunu düşündüğü bir problemi - kullanıcıların merkezi bir bilgisayar sistemine bağlanması - problemini çözüyor. Hey! PC'ler Mainframe'leri öldürmemiş miydi?

Bugün bile, pek çok kurumun asıl yükünü uzakta bir yerde bulunan bilgi işleme merkezleri çekiyor. Bilgi girişi için tuşlara teker teker basmak henüz otomatikleştirilemedi, insan emeğine yoğun bir şekilde ihtiyaç duyuyor ve bir çift gözle ele sahip olan canlılar PC-oid makinalara alıştıkları için de epey pahalıya patlıyor. Kullanıcıların masalarının üzerinde duran bu canavarların maliyetinin aşağı çekilmesi bir şirketin finansal durumunda hatırı sayılır bir iyileşmeye yol açabilir.

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.