OpenBSD 3.8 Çıktı!

0
honal
19. OpenBSD sürümü olan OpenBSD 3.8 1 Kasım 2005 tarihinde "Hackers of the Lost RAID" şarkısı ile çıktı. Bu sürümde şarkı isminden de anlaşılacağı gibi daha çok RAID sistemler üzerine yenilikler bulunmakta. OpenBSD 3.8 ile birlikte gelen tüm yenilik ve değişikler için http://www.openbsd.org/38.html adresi ziyaret edilebilir.
OpenBSD 3.8 kurulumunu anlatan mini bir videoya http://www.enderunix.org/docs/openbsd.avi adresinden erisim saglanabilir.
Kurulum videosunu izlemek icin Vmware codec gerekiyor. Windows icin bu adresten edinilebilir. Linux ve BSD icin ise mplayer'in son surum codec paketini /usr/local/lib/win32/ dizinine koymak yetiyor.(vmnc.dll)
Kendi OpenBSD ISO'sunu olusturmak isteyenler için asagida komutlar isinizi gorecektir.
$mkdir -p /tmp/openbsd/3.8/i386
$cd /tmp/openbsd/3.8/i386
ftp://ftp.enderunix.org/pub/OpenBSD/3.8/i386/ 
dizini altindaki paketler indirilir.

$cd ../../..
$mkisofs -r -b 3.8/i386/cdrom38.fs -c "boot.catalog" -o OpenBSD3
8.iso openbsd
OpenBSD projesi kullanicilardan gelen desteklerle gelismektedir, OpenBSD Projesine destek için ->

Görüşler

0
misafir

Fırsatını bulmuşken biraz reklamını yapmak isterim OpenBSD'nin. Kendisi gezegenin en güvenli işletim sistemi olmakla kalmaz alpha'dan zaurus'a kadar pek çok mimaride çalışır. Kodları sürekli gözetimden geçer. C kütüphanesine güvenlik açıklarını engellemek için özel fonksiyonlar eklenmiştir.

Bütün BSD'lerde olduğu gibi OpenBSD 'kutudan çıktığında' tam bir işletim sistemidir. Ama OpenBSD bunu sanki biraz daha ileri götürmüştür. Örneğin internet tarayıcısı lynx temel sisteme dahil edilmiştir. Size X pencere sistemini sunmakla kalmaz, iki tane de pencere yöneticisi verir.

Klasik sunucu-masaüstü ayrımına bağlı kalırsak, ben OpenBSD'yi "masaüstü"nde kullanmıyorum. Buna rağmen, her yönüyle (shell, man sayfaları, oyunlar, paket yönetemi, tüm donanımı şıp diye tanıması, 38 saniyelik boot süresi ve daha niceleri.) benim kalbimi kazanmayı başardı. Herhalde sunucu olarak kullananlar kendisinden daha fazla memnun kalacaklardır.

0
misafir
üçüncü paragrafın onuncu sözcüğü olan fiil yanlışlıkla olumsuz çekilmiştir
0
roktas
OpenBSD camiasını büyük bir beğeniyle takip ediyorum. Yazılım güvenliğini artırması bir yana, kod kalitesini de sorgulayan "kod denetleme" süreçleriyle, özgür olmayan donanım sürücülerine karşı geliştirdikleri tavırla OpenBSD'nin özgür/açık kaynak yazılım dünyasına kazandırdığı çok şey var. Her sürüm ayrı bir keyifle incelediğim sloganlar ve küçük hikayelerle duyuruluyor. Gelenek bozulmamış, aktörümüz Puffy son filmi "Hackers of the Lost RAID"de Puffiana Jones kimliğiyle karşımızda.

P.S. Yanılıyorsam birileri düzeltsin, OpenBSD halihazırda aktif bir Türk geliştiriciye sahip (Can Erkin Acar) tek özgür/açık işletim sistemi.

0
anonim
P.S. Pardus'u saymazsak tabii ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mısır ve IBM çalışması: Ebedi Mısır

sefalet

Mısır hükümeti ve IBM'in ile ortaklaşa başlattıkları Eternel Egypt adlı proje hayata geçirildi. Ebedi Mısır (Eternal Egypt) projesi kapsamında, Antik Mısır ile ilgili tüm bilgiler, 360 derece açılı görüntüler, tarihi eserlerin bulunduğu bölgelerin panaromik görünüşleri, 5000 yıllık Mısır tarihinin yeniden canlandırılmış görüntüleri, web kameralardan gerçek zamanlı görüntüler, yüksek çözünürlüklü binlerce resim, üç boyutlu taramalar ve daha pek çok bilgi, belge ve arşiv genelağ ortamına aktarıldı.

NetBeans Gezegeni Türkçe İçerik Yayınlamak İçin Sizleri Bekliyor

opheus

NetBeans gezegeni, NetBeans IDE hakkında var olan günlüklerinizi yayınlamak için Türkçe bölümünü açmış bulunmakta. Gerçekte açılış tarihi yeni olmayan sekmede şu an için sadece 1 blog girdisi gözükmekte.

Türk Sistem ve Ağ Yöneticileri Bir Araya Geliyor

Luniz

Türkiye'de ki tüm sistem ve ağ yöneticilerini bir araya toplamayı hedefleyen sosyal bir topluluk oluşturuldu.

TBase Administrative Pit Stop adı altında oluşturulan site ile bir araya gelmeyi hedefleyen grup, birlikte sosyal etkinlikler gerçekleştirmek, toplantılar düzenlemek, eğlencelere katılmak vs. gibi etkinlikler ile bir araya gelmeyi amaçlıyor.

Türkiye, tarihinde ilk kez 'Dünya Süperbilgisayar' listesine girdi

ess

Hürriyet'in haberinde, Dünyanın en güçlü bilgisayarını kullanan ülkeler arasında artık Türkiye de var. İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü) ve DPT tarafından kurulan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’ndeki süperbilgisayar, önceki gün açıklanan TOP 500’de 353'üncü oldu.

Her çocuğa (veya büyüğe?) bir dizüstü!

roktas

MIT Medya Laboratuvarları tarafından yürütülen heyecan verici bir proje: "100$'lık dizüstü". Bu ucuzlukta bir dizüstü bilgisayarla asgarî bilgiişlem gereksinimlerinin karşılanması amaçlanıyor. Projenin temel hedef kitlesi dünya çocukları (bk. haber başlığı). Proje ön sayfasında girişime öncülük eden Nicholas Negroponte ile yapılmış bir mülakat mevcut.