Google App Engine Uygulamalarınızı Google'da Çalıştırın

0
nehuse

Uzun süre önce başvurduğum  google app engine den bugün gelen mail ile üyeliğimin kabul edildiğini öğrendim.Kayıt için google hesabınızın olması yeterli olmuyor.Bir de sms ile aktivasyon yapmak gerekti.Bu işlemden sonra sistemin nasıl çalıştığını inceleme fırsatı buldum kısaca izlenimlerimi aktarmak istiyorum.

Öncelikle Google app engine nedir ? ona bir gözatalım.

Google app engine sayesinde uygulamalarınızı google ın serverlarında depolayıp çalıştırabiliyorsunuz.Çok küçük uygulamalardan 100 binlere ulaşabilecek uygulamalara kadar her ölçekte uygulama bu sistemde çalıştırılabiliyor.Server ayarları yedeklemesi büyük uygulamalarda cluster sistemlerini düşünmenize gerek kalmıyor sadece uygulamanızı yüklüyor gerisini google a bırakıyorsunuz.

Google bu hizmetini güvenli ve kaliteli bir şekilde sunabilmek için özel bir api sistemi geliştirmiş.Temel olarak en çok kullanılan python kütüphanesini baz alan bu api’leri sıralacak olursak.

  • Expand The Python RuntimeThe Python Runtime
    Python programlama dili ile uygulamaların anayapısı yazılabiliyor.
  • Expand Datastore APIDatastore API
    Sql ye çok benzeyen Gql ile veritabanı bağlantıları ve veri depolaması yapılıyor.
  • Expand Images APIImages API
  • İmaj apisi ile picasa web albümlerinde yapılabilen döndürme küçültme vb tüm işlemler yapılabiliyor.
  • Expand Mail APIMail API
  • Mail api ile mail sistemin ihtiyacı olan mail gönderme işlemlerini çok kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz.Dosya gönderme seçeneğide mevcut.
  • Expand Memcache APIMemcache API
  • Cache sayesinde veritabanına çok yüklenmeden çok sayıda kullanıcıya hizmet vermek mümkün.
  • Expand URL Fetch APIURL Fetch API
  • Url çekme apisi ile rss servisleri yada xml servislerinden bilgi alıp işlenebiliyor.
  • Expand Users APIUsers API
  • Kullanıcı apisi ile google hesaplarını sitenizde direk kullanıp kullanıcı bilgilerine güvenli bir şekilde erişebiliyorsunuz.

Uygulamaları geliştirebilmek için The App Engine software development kit hazırlanmış linux ,macintosh ve windows için kurulum dosyaları mevcut olan bu sdk nın çalışabilmesi için bilgisayarınızda python 2.5 yada üstünün kurulmuş olması gerekiyor .Sdk yı kurduktan sonra bilgisayarınızda hazırladığınız uygulamayı localhost ta çalıştırıp uygulamayı test edip geliştirmeniz mümkün.Daha sonra geliştirdiğiniz uygulamayı sdk yı kullanarak google serverlarına yükleyebiliyorsunuz zira google ftp vb bir hizmet vermiyor uygulamalar sadece sdk kullanılarak servera yüklenebiliyor.

Google bu hizmetleri sunarken sınırları da belirlemiş  kendi yönetim ekranımda görünen kota tablosu aşağıdaki gibi bazı kullanıcılar için bu kotaların değişebileceğini tahmin ediyorum.

12

Basit bir Merhaba Dünya ! uygulamasını nasıl yazacağımızı ve servera nasıl yükleyeceğimizide anlatarak yazımızı tamamlayalım .

İlk olarak uygulamayı depolayacağımız bir helloword dizini oluşturuyoruz.

Dizinin içinde  helloworld.py
adında bir dosya oluşturup içine aşağıdaki kodları yerleştiriyoruz.

print 'Content-Type: text/plain'
print ''
print 'Hello, world!'

2.dosyamız  uygulama ayarlarının yazılı olduğu app.yaml dosyası.

application: helloworld
version: 1
runtime: python
api_version: 1

handlers:
- url: /.*
script: helloworld.py

Uygulamayı çalıştırmak için komut satırından

google_appengine/dev_appserver.py helloworld/ komutunu vermemiz yeterli.Lokal web sunucu çalışıyor ve uygulamamızı http://localhost:8080/ adresinden görebiliyoruz.

Uygulamamızı google serverlarına yüklemek için sisteme üye olup uygulama ismi tanımlamanız gerekiyor.Daha sonra ayar dosyamızdaki gerekli yerleri bu isimle değiştirdikten sonra .

appcfg.py update helloworld/

komutunu vererek uygulamanın servera yüklenmesini sağlayabiliriz.

Daha fazla bilgi edinmek için  http://code.google.com/intl/tr-TR/appengine/ adresini ziyaret edebilir.Google app engine kullanan uygulamaları görmek için Visit the App Gallery galeriyi ziyaret edebilirsiniz..

Bahtiyar Tandoğdu

Makalenin orjinal adresi

İlgili Yazılar

Google Urchin'i satın almak üzere

ether

Aaron Swartz'ın Google Weblog'daki haberine göre, ismi verilmeyen bir şahıs, Urchin web sitesi trafik analiz yazılımının Nisan ya da Mayıs ayalarında Google'a satılması ile ilgili bir kaç tüyo vermiş.

Googles Flight Simulator

uosfie

Google Flight Simulator, Google'nın GoogleMaps kimliğini esprili bir dille oyuna döken bir geliştirici tarfından yazılmış. Aslında oyunun bir kopyasını kendi blog sayfama yerleştirmek istedim, ama siz iyisimi Mark Caswell-Daniels'in kendi sitesini bir gezin derim.

Linux'da GTalk VoIP kullanmak isteyenler için

sundance

GTalk'la yapılan ses iletişimini başarılı buluyor fakat sırf bunun için Windows kullanmak istemiyor musunuz? Gözünüz aydın, bu konuda artık Tapioca isimli bir yazılım var.

Ekran görüntülerine'de bakabileceğiniz yazılımın, gerçekleşebilmesinin en önemli sebebi tabi ki Google'ın libjingle API'si.

Google Android işletim sistemli Asus EeePC

anonim

Google'un Android işletim sistemi sonunda Netbook sahasına da gözünü dikti. Önceleri sadece mobil cihazlar için düşünülen Android, payını arttırmak istiyor. Asus EeePC'ler üzerinde yapılan testler başarılı olursa ki çok büyük ihtimalle öyle görünüyor, yaz sonlarına doğru üzerinde hazır Android yüklü EeePC'leri piyasada görebileceğiz. Google ile Microsoft arasındaki rekabet işletim sistemi pazarında da kızışacak gibi görünüyor.

Google Earth ile ILS deneyimi

nehuse

ILS(Aletli uçuş sistemi) bu kelimeyi yaşadığımız kazadan dolayı son günlerde çok fazla duyduk. Google earth'ün içinde bulunan flight simulator özelliğini kullarak ILS ile iniş deneyimi yaşamak isterseniz şu adresten kmz dosyasını indirebilir ve videosunuda seyredebilirsiniz.