MacOS X ve Güvenlik

0
anonim
Geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan Serbest Yazılımcılar Konferansına katılan arkadaşım Sundance bana güvenlikle ilgili seminerde konuşmacı arkadaşın örnek verdiği işletim sistemlerinin arasında MacOS X ve MacOS X Server'ın bulunmadığını anlattı.

Aslında şaşıracak bir durum yoktu genel olarak ama Unix dünyasını yakından takip edenlerin bence bu iki işletim sistemini de her ne kadar kullanmaya imkan bulamasalar da yakından takip etmeleri gerektiğini düşünerek bir kaç önemli güvenlik özelliğinden bahsetmek istedim.
MacOS X işletim sistemlerinde Apple ufs (unix file system) ve hfs+ (macos extended fıle system) karışımı bir sistem kullanmış, bir kere sisteme telnetle login olduğunuz da user açamıyorsunuz (default kurulumda) user açmak için makina başına geçmeniz lazım, makina başından açtığınız userlar /etc/passwd dosyasında görünmüyor. İsterseniz root user i silin ve tekrar yaratın ve wheel grubu yerine staff grubundan yaratın, basit bir sifre koyun ve bunu /etc/passwd e elinizle ekleyin bir hacker etc altındaki passwd dosyasini aldığında ve root şifresini kırıp sisteme login olunca sadece bir şok geçiriyor ve bir daha MacOS X çalışan sistemlere yaklaşmıyor. Umarım Apple MacOS X'in bu güvenlikk açısından sağlamlığını bozmaz.

Görüşler

0
anonim
O soktan sonra crackerligi bile birakir belki. :)))
Saka bir yana ozellik hos tabi ama sok yasatacam diye gereksiz account acmak ne kadar mantikli bilemiyorum.
0
anonim
MAcOsX in PC lere kurulacagi soyleniyordu.
Bu konuda bir gelisme varmi?
0
Max
PC lerde MacOSX calismicak su an icin ama Darwin denilen kismi GUI si olmadan calisir durumda, www.apple.com
0
conan
/etc/passwd ve /etc/shadow u kendi elinle de duzeltemiyor musun?

$ whoami
root

$ echo patates:x:0:0::/root:/vin/bash >> /etc/passwd
$ echo patates:MD5pass:11666:0:99999:7::: >> /etc/shadow

Bunu mu engellemisler? Yoksa adduser script''''''''leri filan mi calismio?

Role based access filan mi kullanmislar yani? Annamadim pek...
0
anonim
Patates ? Debian kullanmıyoruz Mac OSX ;) bu satırlar çalışmaz :))

Bildiğim kadarıyla (MacOSX konusunda üstat Maxdir ben atıp tutuyom onun anlatmış olduklarından) asıl /etc/shadow ve /etc/password dosyaları Mac partisyonunda tutuluyor ve bu partisyona consoldan login olan bir kullanıcının erişim hakkı yok. Konsoldan user yaratabiliyorsun fakat bu root haklarına sahip bir user hiçbir zaman olamıyor. Hatta bir arkadaşa yanlışlıkla root paswordu masasında unuttuk numarasıyla şaka bile yapmıştık, deli olmuştu /etc/passwd ve shadow da birşey yapamayınca :))
Güzel Gantek günleri....
0
Rorqual
bir yerlerde Calva Kokusu alıyorum sanki ..:)
0
Max
etc/passwd var sadece :))
ondada hic bir user yokki :)
elle eklesen de calismaz zaten o rasi bir aldatmaca, adduser script i yok zaten macos x icin aslinda yok demeyelim vardir kesinlikle birilerinde ama benim bulduklarim genelde BSD icindi ve calismiyordu
0
Max
evet yok belki cikar derken bugun bir tane buldum adduser scripti denicem ve sonucu size bildirecegim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Snort Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemi Eğitimi

anonim

1-2 Mayıs 2010 tarihlerinde Snort - Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemi eğitimi düzenlenecektir.

Snort(Ağ tabanlı saldırı tespit ve engelleme sistemi) eğitimi günümüzde ağ güvenliği denildiğinde akla ilk gelen bileşen Saldırı Engelleme Sistemleri(IPS)ni açık kaynak kodlu IPS yazılımı Snort kullanarak uygulamalı olarak öğreten bir eğitimdir.

Kernel'da yeni açık

e2e

Linux kernel'ında bulunan yeni bir açıktan faydalanılarak basit bir C programıyla kernel'ın kırılabilecegi ve bu açık sayesinde tüm sistemin kilitlenebileceği belirtiliyor

Bu güvenlik açığından 2.4.2x ve 2.6.x versiyonları; x86 ile x86_86 mimarileri etkileniyor.

RFC 3514

urxalit

Netcraft´taki habere göre 1 Nisan 2003 tarihinde yayınlanan RFC 3514 ile ipv4 paketlerine bir güvenlik biti eklenecek ve bu bitin "good" veya "evil" olmasına göre güvenlik duvarları için paketleri droplamak çok kolay ve zahmetsiz olacak.

Eğer bu RFC hayata geçerse, ABD hükümeti (haberde doğrudan ABD hükümet kuruluşları için diyor) kullandığı güvenlik duvarlarını güncelleyip basitçe, kafasını bozan "terörist" ülkelerden gelen paketleri droplayabilir. Tabi Internet trafiğinin neredeyse %80´inin ABD´de aktığı düşünülürse o ülkeye de Interneti bloklamış olur..

İngilizcesi benden iyi olan arkadaşlar belki haberi çevirebilir.

Bilgisayar Korsanlarına Beş Yıla Kadar Hapis Cezası

FZ

Adalet Bakanlığı'nın bilişim suçlarına ilişkin hazırladığı kanun tasarısında, bilgisayar korsanlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilmesi öngörülüyor. Bakanlık, "Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Hakkında Kanun Tasarısı"nı görüşlerini almak üzere diğer Bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı kuruluşlar ile yüksek mahkemeler, üniversiteler, barolar, adli tıp, noterlik, bankalar, adli komisyon başkanlıklarının aralarında bulunduğu 100'den fazla kurum ve kuruluşa gönderdi. Bakanlık, söz konusu kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda değişik yaparak tasarıya son şeklini verecek.

Tasarıya göre, bilgisayar korsanlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası da öngörülüyor. Buna göre, bir bilişim ağı aracılığıyla; bilişim sisteminde bulunan verileri veya programları hukuka aykırı olarak bozan, silen, değiştiren, yok eden, erişilmez kılan veya sisteme veri veya program yerleştiren, ekleyen, veri veya programlara zarar veren kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adlî para cezası alacak.

MyDoom, SCO´ya Karşı

malkocoglu

En hızlı yayılan virüs olarak taımlanan MyDoom, özellikle Windows işletim sistemini ve SCO'nun sitesini hedef alıyor. Biraz önce CNN Int'de seyrettiğimiz SCO'nun CEO'su Darl McBride, Linux'a dava açtıkları için serbest yazılım gurupları tarafından hedef alındıklarını iddia etti. SCO, MyDoom'u yazanın yakalanması için 250.000 $ teklif ediyor.
CNN