Algoritmalar

0
Tarık
Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu Nabiyev tarafından algoritma konusunda hazırlanmış ilk Türkçe başvuru kaynağı. Genel ve güncel birçok algoritmanın olması gerektiği gibi cebirsel analizleriyle ele alındığı derli toplu ilk Türkçe kitap.
Donald E. Knuth' un TAOCP' si ile karşılaştırmak gibi bir "absürdlüğe" düşmeden önce Türkçe konuşan *bilgisayarcıların gözatması gerektiğini düşünüyorum.

Gerçekten nitelikli kaynakların yalnız İngilizce ya da veriyi üreten, araştıran, ortaya koyan kimselerin dilinde olması gayet doğal bir süreç fakat meraklı ama henüz yeterli olmayan insanları yüzeysel piyasa sularından kurtarıp daha derinlere ve akademik ortama çekebilmek için Türkçe kaynaklar -normal vatandaşın erişebileceği bir tür olarak- çok önemli. Zira kolay-zor ayrımı ülkemizde bilmek ve bilmemek için takma ad olarak kullanılır durumda. Bunun en büyük nedenide İngilizce yetersizliği. Neyse kısa keselim.

"Algoritmanın Temelleri" ve "Kombinator Algoritmalar" başlıkları altında iki ana bölümden (kitaptan) oluşan kitap içeriği alt başlıklarıyla şu şekilde:

  1. TEMELLER: ALGORİTMALAR = PROGRAMLAMA + MATEMATİK

  2. Temeller
  3. Kümeleme Algoritmaları
  4. Sayı Teorisi ve Sayılarla İlgili Algoritmalar
  5. Altın Kesit ve Fibonacci Sayıları
  6. Graf Teorisi ve Graflarla İlgili Algoritmalar
  7. Sıralama Algoritmaları
  8. Matematiksel Uygulamalar

  9. KOMBINATOR ALGORİTMALAR

  10. Labirentlerle İlgili Algoritmalar
  11. Geometrik Algoritmalar
  12. Paketleme Problemleri
  13. Aralık Sorgulaması ve kD-Ağaçlar
  14. Parçalanma Problemleri
  15. Boole Cebriyle İlgili Algoritmik Problemler
  16. Problem Analizi
  17. Kombinator Algoritmalar
  18. Optimizasyon Algoritmaları
  19. Oyunlar ve Oyunlarda Arama Algoritmaları

Kitap: Algoritmalar: teoriden uygulamalara
Basım: 2009, ikinci baskı, 824s

*-tamamen piyasa adamı- olmayan, üretken, çalışkan, bilgisayarlara ve bilgisayar bilimine meraklı insanlar kastedilmiştir.

Görüşler

0
y0rk
aldım gitti :) kitap yurdundan aldım kargoyla 50 TL. tavsiye için teşekkürler.
0
ZZombie
Alınacaklar listeme ekliyorum.
Bu türde güzel çalışmaları görmek son derece sevindirici.

Umarım devamları da gelir.
0
gkhnfnd
Yapay Zeka isimli kitabıda gerçekten çok güzel.
0
Volkan
Yıllardır temel başvuru kaynağım Sedgewick'in Algorithms'inden sonra, buradaki tanıtıma ve içeriğinin güncelliğine güvenerek almaya karar verdim. "Kitap olsun da ne olursa olsun" diyerek yazılmadığı belli. Bilgilendiren arkadaşa teşekkürler.
0
Tarık
Kitap, üniversite öğrencilerine yönelik hazırlanmış gibi hissettirmesinin dışında bence herkesin sahip olması gereken bir kitap. yazarla da bağlantım yok :)

Bir zamanlar gerçekten ilkel bir kitabın -glut ile programlama- tanıtımının neredeyse "allah rızası için" yapıldığını hatırladığımdan, bu kitap için fiyat konusunda tereddüt edenleri anlayamıyorum. Türkçe olarak eşdeğer bir başka kaynak varsa söylemeyen alçaktır :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Güle Güle Arthur C. Clarke

tongucyumruk

Başta 2001: Bir uzay efsanesi ve Rama serisi gibi klasikler olmak üzere birçok bilim kurgu kitabının yazarı, iletişim uyduları teknolojisinin fikir babası Sir Arthur C. Clarke, bugün, Sri Lanka'da hayatını kaybetti.

Aslında o ölmedi, yıldız çocuk oldu sadece...

Leonardo Da Vinci'nin Not Defteri

Ragnor

/. 'ta okuduğum habere göre The British Library yani İngiliz Kütüphanesi 14 muhteşem kitabı Internet üzerinden sergilemeye başlamışlar. İçlerinde Da Vinci'nin 1508 tarihli not defteri de bulunmakta.

Türkiye Bilişim Ansiklopedisi

FZ

Editörlüğünü Prof. Dr. Tuncer Ören, Tuncer Üney ve Dr. Rifat Çölkesen'in üstlenmiş oldukları Türkiye Bilişim Ansiklopedisi yayınlandı.

1248 sayfalık ansiklopedide bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği gibi alanlardaki öğretim görevlilerinden telekomünikasyon, yazılım ve donanım şirketlerinde çalışan mühendislere kadar pek çok deneyimli yazar geniş bir yelpazede teknik konuları derinlemesine ele alıyor. Hesaplamaya dayalı geometriden genetik algoritmalara, konuşma ve ses sıkıştırma sistemlerinden örüntü tanımaya dek pek çok konunun alandaki yetkin isimler tarafından ele alındığı ansiklopedinin dikkat çekici özelliklerinden biri de Türkçe terim konusundaki hassasiyeti.

Internet Solucanlarının Çalışma ve Yayılma Yöntemleri

FZ

Şanslı bir azınlık GNU/Linux ile Internete bağlanmanın, e-posta okuyup dosya transferi yapmanın güvenli huzurunu yaşarken maalesef günümüdeki bilgisayar kullanıcılarının önemli bir kısmı sürekli irili ufaklı kurtçuklarla, solucanlarla boğuşmak durumunda.

Tacettin Karadeniz, Internet Solucanları başlıklı son makalesinde bu meşhur, küçük ve tüm dünyayı kaplayan zararlı yazılımların çalışma ve yayılma yöntemlerine değiniyor.

Da Vinci Şifresi Deşifre Oldu

malkocoglu_2

Şimdiye kadar bu kitaptaki kadar, "gerçeklere dayandığını" beyan edip gerçeği bu kadar "esneten" az kitap okumuşumdur. Daha başta "açık anahtar şifrelemeyi Da Vinci nin bulduğu" lafı ile uyandım. Google'da "Da Vinci Code mistakes" kelimelerini kullanarak arama yapınca binlerce sonuç geri geldi.