2000lerde Müzik Kalitesi ve Yüksek Ses Savaşları

0
FZ
Matematikçi, müzisyen ve yazılım geliştirme uzmanı bir dostumdan önemli bir konuya dikkat çeken ilginç bir e-posta alınca tüm müziksever FM üyeleri ile paylaşmadan edemedim:

"Emre kadresim,

Yeni yılın kutlu olsun.
Müzik prodüksiyonunda 'overcompression' denilen fenomenin etkilerini anlatan, ilgini çekeceğini umduğum bir yazi gönderiyorum. Senin de kulağının dikkatini çekmiş olabilir, albümler dinleyicinin dikkatini evde, işte, arabada yakalayabilmek icin gittikçe daha yüksek sesli oluyorlar ve bu da dinamik detayların kaybolmasına yol açıyor.

Şuradaki waveform örnekleri de epey çarpıcı: http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war



Ayrıca: The Death of High Fidelity In the age of MP3s, sound quality is worse yazısına da bakılabilir.

Ve de: Turn Me Up! | Bringing Dynamics Back To Music"

Dostumuzun verdiği bağlantıların haricinde 2000lerde gittikçe yüksek sesli müzik üretiminin ses kalitesini nasıl düşürdüğüne ve 'overcompression'ın problemlerine dair daha detaylı bilgi edinmek için IEEE Spectrum dergisindeki The Future of Music ve Istanbul HiFi Club'dan Hakan Kalkan'ın yazısına bakılabilir.

Görüşler

0
FZ
Çocukluğumda tadına vardığım plakların ve çeşit çeşit pikapların üzerinden nice yıl geçti. Kaç zamandır bir fırsat yaratıp yeniden bir pikap alıp plaklardan müzik dinlemeye başlasam mı diye düşünüyorum. Şimdi bunu gerçekleştirmek için bilinçli bir sebebim daha var ;-)
0
Tarık
"dinamik detayların" kaybedilmesi mevzusu biraz daha açık dille nasıl ifade edilmelidir?
0
Chaosopher
yukaridaki videoyu incelerseniz
1980lerdeki parcada muzigin geri kalani mesela 2 siddetinde ise davul 4 siddetinde vuruslari ile vurgu olusturuyor.
compression yapildiginda neredeyse her oge 4 siddetinde oluyor dolayisi ile ilk ornekte davulun getirdigi "dinamizim", "fark" kayboluyor.
Muzigin genel sesi yukselince kulaga ilk once sanki iyiymis gibi geliyor ama siddet cok fazla oldugu icin sonunda kulagimiz yorulunca sesi kisiyoruz cunku produksiyonu yapanlar muzigin siddetini ne kadar arttirrlarsa arttirsinlar ses dugmesi bizim kontrolumuzde. Biz sesi kisinca da davulun vurgusu vesaire hikaye oluyor.

albumlerin gun gectikce daha yuksek sesli olmalarinin nedeni olarak da
kabaca insanlarin dikkatini cekmek gosteriliyor ayrica artik tum produksiyon digital ortamda yapildigindan
detone olan birinin sesini duzeltmek veya acimadan compression uygulamak sadece bir kac tik ile mumkun.

mesela seksenlerdeki bir slayer albumu gunumuzun bir christina aguilera albumunun yaninda "tifil" kalacaktir. tabi hepimizdeki de nihayet ayni kulak oldugundan bu iste bir sinir koymak gerekiyor :)
0
FZ
Öyle güzel açıklamış ve öyle sağlam örnekler vermişsin ki aşağıdaki açıklamamı silsem mi diye düşünmeye sevk etti beni! :)
0
Tarık
Güzel açıklama :) Fakat ben olsam black sabbath solitude - metallica st. anger karşılaştırması yapardım :P Teşekkürler...
0
Chaosopher
tesekkurler...
christina ikisinden de yuksek seslidir bence :D
0
FZ
Yukarıdaki video sesli olarak izlenirse ne kast edildiği büyük ölçüde anlaşılabilir. Orada geçen bir laf çok kritik: "Sessiz bölgeler yoksa (parçanın ses yüksekliği toptan artırıldı ise) sesli bölgeler de yok" gibi bir laf ediyor videoda konuşan ses ve 80'lerdeki bir davul 'sound'u ile aynı parça 2000'lerde yapılırsa oluşan davul 'sound'unu kıyaslıyor. İkinci 'modern' sürümde uygulanan sayısal tekniklerden ötürü kaybolup gitmiş olan netlik, dinamik detayların kayboluşu ve insanların gittikçe bu şekilde mühendislikten geçirilen müziğe maruz bırakılışı yani müzikteni hassas iniş çıkışların sinyallerinin iptal edilişi bu videoda kendini gösteriyor.
0
Chaosopher
20:36! pişti mi olduk şimdi :)
0
FZ
Nedense aklıma "concurrent programming" geldi :-p
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

5. Yılımız

sundance

Butch ile birlikte "Yahu bir site yapsak, bizim gibilere hitap eden" diye yola çıkıp, fazlamesai.net'in Internet camiası ile tanışmasının üstünden tam beş yıl geçmiş.

Bu süre içinde zaman zaman, "acaba kendimiz çalıp kendimiz mi oynuyoruz?" diye endişe ettiğimiz de oldu, hiç tahmin etmediğimiz ortamlarda "vaay sen Fazlamesai'den misin?" sorusuna maruz kaldığımız da.(bkz. Reina)

Üzüntüsüyle, sevinciyle ama çoğunlukla keyifle geçirdiğimiz bu beş yıl için bütün fazlamesai.net üyelerine çok çok teşekkürler. Hayal ettiğimiz ve çok daha fazlasını bize yaşattınız.

Bu yeni yılda Fazlamesai.net, Türkiye'de Özgür Yazılımlar ve Internet konusundaki duruşunu, yakında açıklayacağımız aktif projelerle de güçlendirecek.

Bu yolculukta bizi izlemediğiniz, bizle birlikte yürüdüğünüz için tekrar teşekkürler.

fazlamesai.net'e soralım: Büyük Firmalar, Websitesi Kıranlar ve Müşteriye Saygı

Ragnor

Büyük masaüstü frp oyun geliştiricilerinden WhiteWolf'un sitesi cracker'lar (Hayır hacker demeyeceğim işte :)) tarafından kırılmış. Ama bu haberi yazma nedenim bunu söylemek değil. Nedenim WhiteWolf'un örnek ve de beklenmedik davranışı.

Dünyadaki Yerimizi Bilelim

FZ

Güzide site Lambda the Ultimate'i gezerken yaptıkları bir haritayı gördüm, FM'nin nesi eksik dedim.

frappr.com sağolsun yepyeni bir maymunluk sistemini 37 saniyede hayata geçirmek mümkün ve böylece artık FM de dünyadaki yerini aldı FM haritası ile.

Not: Kendinizi kaydederken, zip kod mu yok ki benim ABD usülü zip kodum diye telaşa vermeyin ortalığı hemen altındaki Not in the US? Click Here linkini tıklayın, hayatın tadını çıkarın...

Espri Bulamadım

butch

Fazlamesai.net Globus´da

butch

Aylık ekonomi ve finans dergisi Globus'un bu ayki sayısında bizlerle yapılan bir röportaj yayınlandı. İlgilenenler için Sayfa 88 (125 KB), Sayfa 89 (146KB). Küçük bir hatırlatma; dergi ABD, Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda ve KKTC'de de satılıyormuş.