Baslik

3D yazıcı ne değildir

3
redogre

Bundan iki yıl önce Çin'den kit halinde prusa i3 varyantı bir 3d yazıcı aldım. Hayal etmediğim birçok şey yaparken hayal ettiğim birçok şeyi de yapamadım.

Bu yazıda 3d yazıcı nedir kısmından çok, ne değildir ondan bahsetmek istiyorum. İnternet hepimizin ağzının suyunu akıtan 3d yazıcı güzellemeleriyle dolu iken bu aletin kısıtlamalarını anlatan çok az yazı var.

Öncelikle çeşitli kickstarter sayfalarındaki pırıl pırıl videolarda gösterilen "internetten modeli buldum, normal yazıcıda baskı gönderir gibi bas dedim, sonra da yazıcıdan üç boyutlu objemi aldım" kısmını unutun. Bulduğunuz ya da aklınızdaki modeli basılacak hale getirmek ayrı bir süreç ayrıca basılan ürünü temizlemek kimi zaman baskıdan da uzun sürebiliyor.

Baskıyı hazırlarken en önemli sorun çözünürlük ve süre ilişkisi. İnternetteki o muhteşem baskılar 24 saatleri buluyor kimi zaman. Tamam olsun ben beklerim diyecekseniz de sizi bir sürpriz bekliyor, elinizdeki makina ne kadar iyi olursa olsun baskı kafasının tıkanması ihtimali var. Sekiz saat sonra baktığınızda bunlarla karşılaşabilirsiniz.

3d baskı sonuçta mekanik bir süreç, ısıtılan plastik bir kafadan tablaya akıtılıyor ve en iyi makinada bile plastiğin bir sertleşme süresi var, bu da bizim baskı hızımızı kısıtlıyor. Elinizdeki aletin kalitesine göre yüksek hızlarda birçok sorun çıkıyor ideal hızları deneme yanılma yoluyla buluyorsunuz.

Özellikle tam kapalı kutu şeklinde olmayan açık modellerde yazıcının bulunduğu ortam ısısındaki değişiklikler bile baskıyı etkiliyor. Bunlar ufak dalgalanmalar olabileceği gibi, herhangi bir katmanın bozulması durumunda baskının geri kalanının bir plastik yığınına dönüşmesine sebep olabiliyor. Memleket gerçeği voltaj oynamaları ise apayrı bir sorun.

Tüm bu sorunları çözdükten sonra elimizdeki ürün çok ilginç objeler üretebileceğimiz, ama bir o kadar da objeyi aletin çalışma mantığındaki kısıtlamalardan dolayı üretemediğimiz bir alet. Yurt dışında bu aletlere genellikle hızlı prototipleme cihazı deniyor. Aslında 3d yazıcıyı en iyi anlatan isim de bu. Normalde çok fazla para ve zamana mal olacak prototipleri üretebildiğimiz bir alet. Kimi durumlarda bu çıktıları direkt kullanabilirken birçok durumda çıktılar sadece prototip oluyor.

Ben 3d yazıcıyı alırken aklımdaki basmayı planladığım çoğu şeyi basamadım ama aletin sınırlarını ve kapasitesini öğrendikten sonra daha önce aklıma gelmeyen birçok şey bastım. Raspberry Pi kutusu ve racki , çeşitle objelerin bulunamayan kırık parçaları, ayağı kırık monitöre ayak ve ışıklı ev şeklinde lambalar bunlaran sadece bir kaçı.

file

Özellicle hackerlık ilginizi çekiyorsa, bir şeyleri kurcalamayı, problem çözmeyi seviyorsanız 3d yazıcı almaktan çekinmeyin ama tak çalıştır bir cihaz varsa hayalinizde, en pahalı 3d printer bile şu anda bundan çok uzaklarda.

Konuyla ilgilenenler için benim işime çok yarayan bir kaç link de aşağıda

Düşeydeki kaymalar ve sebepleri

Prusa i3 ünüzü nasıl ucuza daha stabil hale getirirsiniz

Genel sorunlar ve çözümleri

En iyi 3d yazıcı yazılımı (ücretli)

İlgili Yazılar

Keşke 3 boyutlu yazıcılar 20 kat daha hızlı çalışsa

MuharremTuran

Teknoloji, hızla doğru orantılı gelişiyor. Hızlı işlemciler, hızlı internet erişimi, hızlı enerji transferi. Zaman nakittir, az zamanda çok iş sözlerini açacak olursak para bile hızla doğru orantılı. Teknoloji geleceğe hızla koşuyor... 3 boyutlu yazıcılar baskı kalitesi açısından gelişimini sürdürüyor, 3 boyutlu yazıcı dünyasında devrim "hız ile gelecek". Düşünsenize günümüz 3 boyutlu...

FM'e göster: AWK ile küre boyamak

auselen

Abartıp tek satır demeyeceğim ama, AWK ile üç boyutlu küre boyamaca.

LC_ALL=ISO-8859-1 awk 'BEGIN{ \  pi=atan2(0, -1); r=126; \  for (j=0; j<360; j+=10) { \  lx=cos(pi/180*j); ly=sin(pi/180*j); lz=2; lm=sqrt(lx*lx+ly*ly+lz*lz); \  print "P6"; print "256 256"; print "255"; \  for (y=-128; y<128; y++) \  for (x=-128; x<128; x++) \  if (x*x+y*y < r*r) {...