4.500.000 € Bedelindeki Özgür Yazılım Zaferi

0
FZ
Erkan Tekman'ın blogunda geçtiği habere göre:

Bakanlığın yaklaşık 4,5 milyon € değerinde Microsoft lisansı alımı için Şubat ayında açtığı ihale, yine Bakanlık tarafından iptal edildi. Dernek, ihale şartnamesinin yalnızca tek bir üreticinin 11 dağıtıcısını kapsadığını ve ilgili yasanın "Kamu kurumları yazılım satın alırken özgür yazılım dahil tüm seçenekleri değerlendirmeli" hükmüne aykırı olduğunu belirterek ihalenin iptali için mahkemeye başvurmuştu. Bakanlık, mahkemenin konuyu görüşmesini ve bir karar almasını beklemeden geri adım attı. Dernek bu durumu, bilgiye özgür erişim (açık formatlar), güvenilir teknolojilerin kullanımı (özgür yazılım) ve kamu parasının vatandaşlar yararına harcanması açısından tarihi bir zafer olarak niteliyor. Derneğin icraatları devam edecek...
Söz konusu dernek ve ihalenin iptali ile ilgili detayları buradan okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
Chriseba
Bizim memlekette benzeri olayların yaşanmasına sanırım daha uzun yıllar var. Henüz kamu kuruluşlarının bırakın Linux kullanmalarını, internet sayfalarının büyük bir kısmı daha Internet Explorer tekelinden kurtulabilmiş değil.
En iyisinin her zaman ücretli/yüksek ücretli yazılımlarda olduğunu düşünen zihniyet daha ne yapsın ki?
0
godo
Sözlerinize katılmakla beraber, bir kamu kurumu bilgi işleminde çalışan "memur" olarak rüzgarı tersine çevirmeye başladığımızı da bilmenizi isterim. Evet, bağlı bakanlıklarımız firefox ile açılamayan sayfalarla bizi çıldırtıyor ama aşağıda bizler server'ları linux ile şenlendirdik, open office ile coştuk, kullanıcılara nasıl sıçrarızın peşindeyiz. Tamam, yolumuz uzun ama kaleyi içeriden de feth etmeye başladık diyelim...
0
ecder
RSS'den okuduğumda "Ne güzel! Ne güzel!" diye umutlanmıştım. Bağlantıda ve yorumlardan olayın İtalya'da olduğunu anlayınca biraz söndü "balonum", yorumunuzu okuyuncaya kadar. Benzer fikirde çalışma arkadaşlarınızın artması dileğimle, iyi çalışmalar.
0
St

RSS'den okuduğumda "Ne güzel! Ne güzel!" diye umutlanmıştım. Bağlantıda ve yorumlardan olayın İtalya'da olduğunu anlayınca biraz söndü "balonum", yorumunuzu okuyuncaya kadar. Benzer fikirde çalışma arkadaşlarınızın artması dileğimle, iyi çalışmalar. Aynen... Devlette böyle gelişmeler olduğunu duymak ümit verici. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
0
chaostician
Ülkemizde bilgisayar ve yazılım işleri ile gerçekten uğraşan o kadar genç ve meraklı insan varken, tutupta microsoft'a 4.500.000 € vermenin ne anlamı var!

Devlet olarak merkezi bir yerde ciddi anlamda sadece İşletim Sistemi, Ofis Programı ve Geliştirilebilir bir yazılım dili üretip, hem bu şekilde insanlar için istihdam sağlamak hem de kendi milli yazılımlarımızı kullandırmak yerine -ki 4.500.000 € 'nun bu işe başlangıç olarak fazlaca yeteceğini düşünüyorum- biz gidelim dünya kadar para verelim satın alalım.

Çok güzel
0
bio
Zaten milyon avroyu verecek olanlar bizim memleket degil, Italya.

Haberi yazan arkadas "buyrun buradan okuyun" diyecegine ozet kismina azicik daha detay yazsaymis...

0
Zebani
merak uyandırmak istemiş zaar :)
0
majesty
Önemli olan özgür yazılımın zaferi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kopya korumalı CD karşıtları meydanlarda

butch

Kopya korumalı cd karşıtları, İngiltere'de bugün protesto amacıyla sokaklara dökülecekler. Temel sebep cd üreticilerinin tüketicilere bu medya hakkında yeterince bilgi vermemiş olması, bu cd'lerin bazılarının bilgisayarlar, DVD player vb. gibi cihazlarda çalınamayacak olması. Detaylı haber burada.

Büyük Usta Dijkstra`yı Kaybettik (1930 - 2002)

FZ

Bilgisayar bilimlerine ve endüstriye yaptığı katkılarla tanınan Professor Edsger Wybe Dijkstra, uzun süredir sürdürdüğü kanser mücadelesine yenik düşerek 6 Ağustos 2002'de, Hollanda'daki evinde aramızdan ayrıldı.

1930 yılında Rotterdam'da doğan Dijkstra kimyager bir babanın ve matematikçi bir annenin oğlu idi. Üniversitede matematik ve teorik fizik okuyan bilimadamı daha sonra Amsterdam Üniversitesinde bilgisayar bilimleri üzerine doktora yaptı. 1952-1962 yılları arasında Mathematisch Centrum, Amsterdam'da programcı olarak çalışan Dijkstra, daha sonra Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde matematik profesörü ve 1973-1984 yılları arasında da Burroughs Corporation'da araştırmacı olarak çalıştı. 1984-1999 yılları arasında Texas Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri bölümünde görev alan bilimadamı 1999 yılında Emeritus Profesör olarak emekli oldu.....

Bilgisayar Devleri Çalışanları Sömürüyor

FZ

Cafod araştırma şirketinin araştırma raporuna göre HP, Dell, IBM gibi uluslararası dev şirketlerin gelişmekte olan ülkelerdeki fabrikaları kırmızı alarm veriyor. Rapora göre ayrımcılık ve kötü çalışma koşulları bu tip fabrikaların ortak sorunu. Markaların bulunduğu ülkelerdeki iş yasalarının da çoğuna uyulmadığı gözlenen bir diğer eksiklik oldu. Örneğin Meksika'da kendisinin ya da ailesinden bir kişinin herhangi bir sendikayla ilişkisi ya da buna sempatisi tespit edildiği anda işine son veriliyor. Araştırma geliştirme görevlileri kadrolu değil kısa dönem sözleşmeli olarak çalıştırılıyor. Tayvan kökenli fabrikalarda en temel sağlık ve güvenlik şartları ihlal ediliyor. Çin'deyse kirlilik ve göçmen işçi çalıştırma had safhada. Dinlenmeksizin en az 10 saat çalışmak da cabası.

Kaynak: Radikal

Kamu Sektörü Linux Yetkinlik Merkezi Açıldı

vst

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesindeki Kamu Sektörü Linux Merkezi, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürünün ve IBM Türk Genel Müdürünün katılımlarıyla Ankara'da açıldı.

Konuşması sırasında Türkiye'de 75 Linux kullanıcısı var. diyen bakan, akabinde 75,000 diyerek bunu düzeltti.

Adobe SWF ve FLV nin kodlarını açtı.

anonim

Adobe sitesinde yaptığı açıklama ile SWF ve FLV dosya biçiminin kodlarını açtığını açıkladı.