Acaba Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi....

0
cayfer
... bugün bilişim dünyası nasıl olurdu?

Bilmem başka hatırlayanlar olacak mı ama 1980'li yıllarda ben MS-XENIX kullanmıştım. Evet... MS-XENIX. Şaka değil!

Hiç de fena değildi açıkçası. COBOL derleyicisi bile vardı.
Hele Z80 işlemcili bilgisayarlarda çalışan , "memory bank switching" diye bir teknikle 256KByte belleğe kadar çıkabilen (ama kullanıcı başına 64K max) MICRONIX isimli UNIX türevinden sonra muhteşem gelmişti.

Tabi o zamanlar grafik terminaller (sonradan bunlara X-Terminal daha sonradan da thin-client dediler) satın alınamayacak kadar pahalı olduğu için pek kullanamazdık. X-Server emülasyonu da yoktu. Ya adam gibi X; ya da hiç...

Fakat nedense MS, bir süre sonra AT&T UNIX lisansıyla geliştirdikleri bu işletim sistemini SCO'a sattı.

Eğer XENIX'i devretmeselerdi şimdi neler olurdu acaba?


... derler ki NT'nin çekirdeği aslında VMS işletim sisteminin çekirdeğidir; gene başkaları derler ki NT'nin çekirdeği aslında XENIX çekirdeğidir. Aslı nedir bilemiyorum ama MS XENIX'e devam etseydi Linus PC'ler için bir UNIX çekirdeği peşinde koşmazdı herhalde.

Kim bilir?

Görüşler

0
demolish
alsa Micros~1 gibi bir yakıştırmayı haketmeyecekti.
0
o_ozardic
o zaman "windows nt" gibi yeni bir açılım yapılmasına gerek kalmayabilirdi belki ? veya microsoft' un bir unix vendor olarak getirecegi bazi yenilikler unix dunyasini bugunkunden daha iyi bir noktaya tasimis olabilirdi. linux'a gerek kalmayabilir miydi ?
Belki evet, belki hayir.. belki de çekirdek olarak linux'u degil de Hurd'u kullanıyor olabilirdik veya linux yine olabilirdi (sonuc olarak Torvalds'ın bu cekirdegi yazma nedenleri windows'u tahtindan etmek degildi..). Kanımca Microsoft XENIX'i de iyi bir fiyatla satardı :) Belki de coktan piyasayı toplayıp daha onceden ve de daha beter bir tekel haline getirebilirlerdi...
:))
0
o_ozardic
Mark Rochkind'in yazmış olduğu "Advanced Unix Programming" (1985) kitabında Xenix'in System III tabanlı olduğunu, bunun yanında mikrobilgisayarlar dünyasındaki en popüler ürün olduğunu, en önemlisi PC AT üzerinde IBM tarafından desteklendiğini belirtiyor. Yazar buradan yola çıkarak Xenix'in diğer rakiplerinin toplamından daha fazla kullanılacağını iddia etmiş :)

Microsoft'un bir ürününün popüler olacacağını bilmiş ama adını tutturamamış sanırım
0
demolish
"EDS: Linux güvenli değildir, ölçeklenemez" haberini görünce aklıma geldi onuda söyleyeyim.

Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi iki tane bilişim güneşimiz* olurdu.

* sm+ms = smms
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Vista'yı 2007'nin 2. çeyreğinden önce beklemeyin

anonim

Gartner'in yaptığı araştırmaya göre Microsoft'un bir sonraki Windows sürümü olan Vista'nın 2007'nin 2. çeyreğinden önce piyasaya çıkmayacağı tahmin ediliyor. Kaynak

Novell & Microsoft (GNU/Linux & Windows)

cbc

The Wall Street Journal Microsoft ile Novell anlaşmasını bildiriyor.

Haberde Novell hisselerinin 16% artarken Red Hat hisselerinin de %2 değer kaybettiği belirtiliyor. Şaşırtıcı olan ise Microsoft hisselerinin bir miktar değer kaybetmesi.

Yine aynı haberde, uzmanların bu ve Oracle - Red Hat işbirliği gibi birlikteliklerin firmaların özgür yazılıma olan güvenini arttırarak daha rahat yatırım yapmalarına olanak sağlayacağını tahmin ettiklerinden bahsediliyor.

Novell'in sitesindeki haberde yazanlar temel hedefleri özetliyor:
  • Sanallaştırma
  • Office Open XML
  • Ortak çalışma çatısı
  • Mono, OpenOffice, Samba
Novell çalışanı olan Miguel de Icaza'nın yorumunu okuyabilir, Türk özgür yazılım camiasının bir kısmının fikirlerine de göz atabilirsiniz.

Windows XP altın çantalarda çıktı!!

elrond

Windows XP nin son interm build`i olan 2542 den kısa bir süre sonra 2600 yani RTM (Released to manufacturing) sürümü -2542 üzerine 3 temel hata düzeltilerek- çıktı. XP nin pazarlama kampanyalarının şimdiye kadar görmediğimiz ihtişamda olacağının sinyalleri gelmeye başladı. Zaten Microsoft bunun böyle olacağını daha önce açıklamıştı. Ben şahsen 24 Ekim`i çok merak ediyorum. Bu arada 2600 sürümü 6 büyük PC üreticisine altın çantalarda sunuldu! Microsoft un Redmond'daki binasına gelen HP, Compaq gibi üreticilerin temsilcileri özel altın kaplama çantalarda ürünü alıp Helikopterleri ile firmalarına döndüler!!

Microsoft Açık Koda Isınmaya Başladı

FZ

Microsoft'un Microsoft Windows Server 2003, Compute Cluster Edition işletim sisteminde uzun zamandır paralel bilgi işlemcilerin kullandığı açık kodlu MPI (Message Passing Interface) altyapısını kullanacağı haberleri epey tartışmaya yol açtı ve ilgiyle karşılandı.

Microsoft'un artık gizlisi saklısı olmadan rüştünü ispatlamış açık kodlu yazılımları kendi ürünlerinde kullanmaya başlaması kimilerine göre yeni bir dönemin başlangıcı.

VBasic.NET'e geçiş !

sundance

Developer.com'da yayınlanan bu makale oldukça kolay ve acısız! bir şekilde VisualBasic.NET'e geçişi anlatmakta. Eminim bir çoklarına yardımcı olacaktır.

Nerden çıktı bu derseniz, Bill Gates'in Açık Kaynak kodu sürüm değişikliklerinde uyumluluk garantisi getirmiyor ifadesini desteklemek ve bu işlerin kapalı kodlu .NET platformunda bir apt-get kolaylığında olduğunu!!! göstermek amacıyla verilmiştir. Haberin aslı Orjinal haber