ADSL Tarifesi Yenilendi!

0
resilence
Türk Telekom'un ADSL tarifelerinde yaptığı değişiklik Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylandı. Kullanıma bağlı ADSL uygulamaya konulurken ISS'ler için uygulanan ADSL tarifesi de değişti.

Yeni Fiyat Tarifesi
Tüm bağlantı ücretleri 59.000.000 TL
128/32 -> hizmetten kaldırıldı
256/64 -> 49.000.000 TL
512/128 -> 99.000.000 TL
1024/256 -> 169.000.000 TL
2048/512 -> 269.000.000 TL

Kaynak: turk.internet.com

Görüşler

0
sleytr
256 kbps, 3 GB kota, aylik 29 MTL, limit ustu her MB icin 10.000 TL .
sanirim bu tarife ile adsl gunde ortalama 30-40dk nete giren biri icin bile dialupdan daha makul bir secenek haline gelecek.
0
mos
"devlet bize de yardim etsin"

---
uzgun kablocular dernegi
0
resilence
herşeyi devletten beklememek lazım :)
0
WoLoLo
İstanbul'da ki bazı arkadaşların dün gece saatlerinde 256k' ya geçtiklerini öğrendim..
İzmir'de benim hala 128/32 ama :)
0
Hurma
Henüz resmi olarak tarife teknik detayları elime geçmese de kotalı kullanımda oluşabilecek sorunlar kesinlikle var gibi duruyor. Eğer kota aşımı otomatik yapılıyorsa ve sistemde her an olabilecek(özelikle günde yarım saat e-posta kontrolü yapmaktan öte amacı olmayan ve her eki açmaya kalkan bilinçsiz bir kullanıcıysa) virüs ya da worm gibi sorunlar yüzünden 3 gb gibi bir sınırlama 3 günde rahatlıkla aşılabilir. Geri kalan 27 günde de kullanıcı her üç günde bir bile 1000 mb transfer yapsa 90 milyon TL fazla ödeme yapmak zorunda kalır. Kesinlikle can sıkıcı bir durum bu da adsl değil dialup mantığı gibi duruyor. Bence kotaları daha makul bir seviyeye getirmeleri gerekiyor. Eğer getirmiyorlarsa bu kendilerinin kötü niyetindendir..Diğer bir alternatif ise kota bitti erişim bitti şeklinde olabilir ya da hız otomatik olarak 1 kb gibi can sıkıcı bir seviyeye düşürülebilir..

Öte yandan düşününce yapılan bu uygulama hoş olmuş. Ülkemiz için bir ayıp olan 128k'nın kaldırılması gerçekten büyük bir adım ki teknolojik altyapı ve bilgisayar kullanma oranı olarak bizden çok daha geride olan Kazakistan'da bile 256k ADSL sorunsuz olarak bizden ucuza sunulabiliyordu! Fakat aynı bant genişliğine göre giydirme politikası umarım Kazakistan gibi olmaz çünkü 256 k üstü hızlarda kota uygulamaları bulunmakta ve download edilen her ekstra MB için ek para istenmekte.. Bizde de bunun olmasından kaygı duymaktayım. Hızlı internetiniz var ama kullanamıyorsunuz bu ilginç bir durum. 128 k hız bana internet sayfalarında gezinmek için fazla bile. Eğer downloadlarımı hızlı bir şekilde yapamayacaksam ne yapayım o hızlı hattı?
0
bm
Disaridan size gonderilen paketlerde kicbir kontrolunuz yok aslinda. Siz birsey yapmadan size zarar vermek mumkun (en basitindan UDP gibi saldim cayira mevlam kayira nevi protokolleri dusunun). Bunun olcumunu raporlamasini cok iyi yapmalari lazim yoksa problem cikar. Yapacaklar mi bilmem.

Diger korkulariniz icin esasindaTK'nin sektoru ne sekilde acacagina bakmak lazim. Ne kadar serbestlik olursa o kadar bu korkularinizin gerceklesme ihtimali o kadar az olur. Yoksa son 7-8 senenin manasiz kabusu baska kiliklarla karsimiza cikar. (Su anda TK daha pek elle tutulur birsey yapmis degil zaten, biliyorsunuz Ocak 1'de tekelin kalkmasi devlet dahil kimsenin beklemedigi bir surpriz oldugu icin hazirliksiz yakalandilar!).
0
Hurma
Kaygılarım dışarıdan gelen paketler için de sürüyor aslında ve bu ücretlendirme %99 ihtimalle giden ve gelen trafik toplamına göre yapılacağından dolayı çoğu insan risk altında olacak. Yoksa 29 milyonluk paket eczane gibi sürekli internete bağlı olması gereken kurumlar için de bir rahatlama sağlayabilir. Yeter ki ölçüm doğru yapılsın.

Bu arada ilginizi çekti mi bilmiyorum ama İSS'lere verilen son 5 bin port için büyük indirimler(!) yapılmış. Artık İSS'lerin yarı yarıya kar etme olanakları bulunmakta ki bu da TTnin uyguladığı yüksek fiyat sızlanmalarının önüne geçecektir. Bahse konu olay ise TT madem İSS'lere bu 5 bin portu yarı fiyatına verebiliyor neden portlarda daha da ucuzluk yapamıyor? Birileri bunu engellemek mi istiyor dersiniz? Şahsen servestliğin o kadar iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum çünkü zamanında (822li hatların bedava olduğu zamanları hatırlayın) nasıl bir İSS tekeli oluşmuşsa ve fiyatları belli seviyelerde tutmuşlarsa ADSL de de karları açısından aynı durumu yaratmak istiyorlar. Tabi ki onlar açısından mantıklı çünkü ürettikleri bir şey yok başkasından alıp halka satarak kar etmek için marjınızın oldukça yüksek olması lazım! Ayıp oluyor beyler!
0
bm
Daha da ucuz yapilabilir herhalde ama gercek rekabete acik olmayan piyasada fiyat nasil olusur ortada degil tabi.

Ben o 822'li hat zamanini hatirliyorum, o zaman serbestlik yoktu ki? Devlet baglantiyi Turnetten almayi mecburi tutuyordu, bir de anlayamadigim bir sekilde lisansa baglamisti (zannediyorum 50bin USD teminat mektubuyla) ama lisans sahibi olmak da yeterli olmayabiliyordu ISDN-PRI almak icin -- kitligi vardi cunku. Hatta o siralar uydu cikisi almak modaydi Turnet sistigi icin, o da illegaldi legal olmasi icin uyducuya verilen para kadar devlete de para veriliyordu. Ben bunlari hatirliyorum, benden cok daha iyi bilenler var ama su anda hicbiri ne yazar ne konusur. Birgun yazarlarsa o sektorde nasil seyler oldu herkey okuyup ibret alir belki.

Bu islerde serbestmis gibi gozuken duzenlerin hakikaten serbest olup olmadigina cok dikkatli bakmak lazim, iki taraf da (hem devlet hem sektor temsilcileri) cok yanilitici aciklamalar yapabiliyor. Sizin de isaret ettiginiz gibi en korkulacak seylerden biri devletin bir ozel sektor kartelinin cikarlarina yonelik hareket edip son kullanicinin yahut kucuk mutessebbisin hem elini kolunu baglamasi hem de maliyetlerini yukseltmesi.
0
Hurma
Kullanıcı açısından baktığımdan dolayı bağlantı paketlerini almak serbestliğinden bahsetmekteydim aslında.. Aylık 10 dolar devlete ödüyorduk, yanılmıyorsam 35 ya da 45 dolar gibi o zamanların en büyük firması şimdilerin yine büyük ama adı pek duyulmayan firmasına dial-up accountu için ödeme yapmaktaydık. O zaman için büyük paraydı ama ödüyorduk paşa paşa.(illegal account kullanımı da çoktu aslında). Diğer paketler de aynı fiyataydı dolar olarak müthiş paralar ortada dönmekteydi. Haklısınız devletten belli sayıda hat için bedeli de belli olan bir hat kiralamaktaydılar(en büyük kapasite yine bu şirketindi sanki) ama bunu mecburen(çok sık arızalar ya da kapasite yetmediğinden dolayı) uydu ile backuplıyorlardı diye hatırlıyorum. Yine konumuza dönersek o zamanlar bile bağlantı paketlerinde büyük tekeller oluştuğunu ve son kullanıcıya olduğundan ya da olması gerektiğinden daha yüksek fiyata paketler satıldığını hatırlıyorum. Yanılmıyorsam bu karmaşa yıllar sonra ttnet'in yıllık 50 milyondan daha ucuz bir fiyata internet paketlerini piyasaya sürmesiyle bitmişti.Bu arada yüzlerce dolar ödeyenler ise bizler olduk elbette. Tabi unutmadan İSS'ler buna da dava açtılar ve ttnet mecburen dial-up paketlerine zam yaptı şu anda ne kadar olduğunu takip etmediğim bir yere getirdi. Sonra yine yıllar geçti ama bilmiyorum hala dial-up ın esamesi okunuyor mu? Büyük savaş geniş bant pazarında devam etmekte ve edecektir. Bunun en büyük sinyalini haberde okuduğum son satıra sıkıştırılmış İSS'lere büyük indirimlerin yapıldığı kısımda aldım ve umarım haklı çıkmam. Geniş bant pazarının doymaya başlamasıyla beraber bunları zaten göreceğiz. Belki iyi olacak belki kötü bunu şimdiden bilemiyorum ama umarım herkes için hayırlısı olur. Yurtdışında örneklerini gördüğümüz rekabet daha iyi hizmet ve daha düşük fiyat getirir olayını ülkemizde de görmek güzel olurdu.
0
bm
Dogru. O fiyatlar vardi. Kucukler de vardi daha ucuz yanliz zannediyorum 97'de Turknet 'bu arada yurt disi cikisinizi aylardir olctuk buyurun 750 bin dolar fatura' filan gibi isler yapip onlarin cogunu batirmisti. Bahsettiginiz ISS'e ne kadar fatura geldi bilmiyorum ama onlarin arkasinda banka vardi tabi.

TTnetin 50 milyonluk paketi esasinda cok az kullananlar haric bir ucuzluk getirdi mi bilmiyorum. Telefon dakika basi yazdigi icin TTnet de o fiyat degildi ki zaten? Yanliz sunu biliyorum, eger gunde 10-12 saat baglanirsaniz dial-up'a gecen sene ayda $200 sadece telefon parasi oduyordunuz. Fazlamesai'nin okuyucusunun /.'in bilmemkacta biri olmasinda bunlarin da dahli var tabi. Kontur korkusuyla internet kullanilinca calisirken neti acik birakmak filan olmuyordur gayet tabi.
0
Hurma
Haklısınız ben de okuyucu sayısı biraz bundan dolayı etkilenmektedir diye düşünüyorum. Fakat yine de düşünen ve sorgulayan bir internet kullanıcı profili yerine genelde mp3, logo-melodi ve yetişkin içerikli sitelere girmeyi seven bir kullanıcı profiline sahibiz. Bunu belki çok ciddi olmayan ama yılların tecrübesine dayanarak(yılda bilmemkaç tane insanın bilgisayarına teknik destek vermek ve bu kişilerin internet kullanım alışkanlıklarını sistemde bıraktıkları izlerden(spyware'ler sayesinde kolaylaştı bu iş) tahmin etmek gibi) söylüyorum bu konuda bir araştırma yapılmışsa FM'de görmeyi çok isterdim. Tüm dünyada da böyledir diye düşünüyorum ama /. elbette 300 milyonluk Birleşik Devletlerdeki oldukça fazla olan 'geek' tayfasını barındırdığı için o hitlere Türkçe yayınla ulaşmak biraz zor olacaktır. Ayrıca ülkemizde de IT ortamında çalışan bazı arkadaşlarımın bilgisayardan bahsedince "yine mi iş!" diyerek konuyu dağıtmaya çalıştıklarını da oldukça yakından takip ediyorum. Böyle olunca zaten bu kişilerin arasından da FM'ye ilgi göstereceklerin sayısını tahmin etmek zor. Gönül ister ki /. benzeri ilmekler bizde de olsun ve bu konuları derinlemesine tartışabilelim.
(Tabi karma puanımız da olsun, iletilerimiz puanlansın ve çocuklar şeker de yiyebilsinler. ;) )
Telefon o zaman yanılmıyorsam gündüzleri 6 dakikada geceleri ise 10 dakikada 1 kontör atıyordu fakat sonra interneti baltalamak isteyen zihniyet bu süreleri de azalttı ! İndirim yapıyoruz diyerek BİNNdirim yapmak zaten çok iyi bildiğiniz gibi bir telekomünikasyon kurumumuzun matematik dehası yöneticilerinin eseri! O yıllık 50 milyonluk paket interneti kısarak kullanmak zorunda olan zamanın öğrencileri olan ben ve benim gibileri oldukça rahatlamıştı onu söyleyebilirim. ADSL ilk geldiğinde ise ADSL'e geçtim ve o gün bugündür kullanıyorum. Şimdi sorunum ise yeterince boş vaktimin olmaması!
0
FZ
512 kbit/sec download/128 kbit/sec upload -> 99.000.000 TL. Birkaç ay öncesine dek 56 kbit/sec'lik çevirmeli ağ bağlantısı kullandığım için ayda 100 milyon TL üzeri para veriyordum! Demek ki isteyince yapılabiliyormuş fiyat düzenlemesi, bu işleri 10 yıl geciktirenleri sallandırıcan Taksim Meydanında bak bakalım bir daha böyle teknolojik gelişmenin çanına ot tıkıyorlar mı :-P (cinnet geçiren Türk bir internet kullanıcısının sayıklamaları olarak okuyun :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

TürkTelekom Suyunu Çıkardı

sundance

Bayramdan önce Türk Telekom tariflerine gelen %25`lik zamla fiyatların 280,000 TL.den 350,000 TL.e çıktığını hemen herkez biliyor.

Peki bayram ertesinde bu ücretin %20`lik bir artışla 415,000TL`e çıktığını biliyor musunuz ?
Tabi ki hemen protesto sitesi açıldı. İster protesto edin, ister etmeyin, ama bilgilenin...

Zoho Görücüye Çıktı

Titus

Microsoft ile Google çekişip duruyor. Biri IM yazılımı geliştiriyor, diğeri hemen karşı atağa geçip cevabı yapıştırıyor. Biri e-posta servisi açıyor, diğeri ise hemen daha teferruatlısını sunuyor. Belki bu çekişme son kullanıcı olan bizlere yarıyor olabilir ama bu sefer bu çekişme başka birilerine de yaradı. Zoho bu ikilinin çekişmelerinin arasından sıyrılıp görücüye çıktı. Tam donanımlı özellikleri ile Goolge ve Microsoft'a kafa tutacakmış gibi duruyor.

Siteniz için Oyyla araçları

anonim

Daha önce burada bahsedilen sosyal imleme sitesi Oyyla!com, siteniz için Dışardan Oyyla Düğmesi ve Feedburner beslemeleriniz için Feedflare eklentisi çıkardı.

Dışardan Oyyla Düğmesi ve Feedburner eklentisi ile Oyyla'ya gönderilen yazılarınız, ziyaretçilerinizin Oyyla'da bekleyenler kısmına girmesine gerek kalmadan oylanarak ana sayfaya çıkmasına yardımcı olur.

Türkiye'de 5 Milyon Internet Kullanıcısı: 2 Yılda %999 Artış

FZ

NTV'deki habere bakılacak olursa Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye’de internet kullanıcılarının sayısı 3 yılda yaklaşık 9 kat arttı. Dünyada ise internet kullanıcı sayısı 183 milyondan 683 milyon kişiye çıktı. Dünya internet kullanıcı sayısındaki artış Türkiye’nin hayli altında kalarak yüzde 240 oldu. Ancak, bu rekor artışa rağmen, Türkiye’deki nüfusun halen sadece yüzde 7’si internet kullanıcısı.

Bilgisayar sahipliği açısından son yıllarda kaydettiği artışa karşın Türkiye, gelişmiş ülkelerine gerisinde seyrediyor. Dünya ortalamasında her bin kişiye 101 kişisel bilgisayar düşerken, bu rakam Türkiye’de 45 adette kalıyor.

Uzmanlar erişim ücretlerinin yüksekliğini internetin yaygınlaşmasının önündeki en önemli engel olarak görüyorlar. İskandinavya ve ABD başta olmak üzere Batı ülkelerinde internet erişimi için özel sektör şirketleri serbest rekabet halindeler. Kullanıcıları cezbetmek için şirketler, sürekli fiyat indirimi ve paket programlar sunan kampanyalar yapıyorlar. Şirketler arasındaki rekabet fiyatları düşürüken, internet kullanıcısı sayısı da artıyor.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/news/283591.asp?cp1=1

SPAMcilerle mücadele

anonim

Spam'ciler artık iyice gemi azıya aldı! Hergün neredeyse yüz tane saçma sapan mesaj alıyoruz. Bu sayıyı kullanıcı sayısıyla çarpınca gerek band genişliğimiz gerekse disk sığamızın ne denli boşa harcandığını görüp dehşete kapılmamak elde değil. Çimento karıştırma makinası satanından tutun tercüme yapanına kadar herkes teknolojiye ayak uyduruyor(!).
Yaklaşık bir yıldır spam gönderenlerin kullandıkları ISP'lerle görüşmeye çalışıyorum. Yaklaşık yarısı yanıt verme nezaketini gösterdi bugüne kadar. Yanıt verenlerinde çoğu "O mesajlar spam değilmişki, duyuru yapıyorlarmış" dedi!
Yok efendim istersem "unsubs" diyip listeden çıkabilirmişim falan...