Arch Linux 0.5 İncelemesi

0
anonim
Arch Linux kendisi gibi fazla bilinmeyen Crux linux üzerine kurulu bir dağıtım. En büyük özelliği BSD ve Gentoo tarzı ports sistemine sahip olması bu da yazılım kurmayı fazlasıyla kolay hale getiriyor. Arch´ın farkı kaynak tabanlı değil binary bir dağıtım olması bu da Gentoo ya oranla daha hızlı kurulum anlamına geliyor.
Bu yazıda daha önceki incelemelerden biraz daha ileri gidip Arch´ın kurulumu ve konfigürasyonu hakkında da bazı ipuçları vereceğim. Arch Linux basit ve kolay olmayı hedefliyor tabii bu kelimelerden Slackware tarzı bir basitlik ve kolaylık anlaşılmalı. Arch´ta grafik araçlar vs. bulunmuyor. Ancak usta ve orta düzey kullanıcılar için Mandrake vs.den daha basit bir yapısı olduğu kesin. Arch´ta linux dokümanları vs. de yok dağıtımın yaratıcısı Judd Vinet bunların gereksiz olduğunu yardıma ihtiyaç olduğunda bunun internetten elde edildiğini belirtiyor. Judd, Arch´ı "siz istemedikçe gereksiz hiçbir şey yüklemeyen" dağıtım olarak tanımlıyor.

Archlinux özellikle Gentoo´nun uzun kurulumundan sıkılmış kullanıcılarına hitab ediyor sanırım. Yeni başlayan kullanıcılar için kesinlikle değil. Eğer yeni başlıyor ancak biraz sert bir dağıtım ile Linux´u öğrenmek istiyorsanız gitmeniz gereken yer Slackware. Okuduğum birçok incelemye göre Arch gelecekte Gentoo gibi ani bir patlama yapabilecek potansiyele sahip. Eğer bazı ufak aksaklıklar düzeltilir ve Gentoo nunki kadar kapsamlı bir dokümantasyon hazırlanırsa neden olmasın?

İncelemenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Linux Eğitimleri ve Sertifikasyon Sınavı, Aralık Dönemi

OSEC

İstanbul Bilgi Üniversitesi - Open Source Enterprise Centre tarafından düzenlenen Linux eğitimleri Aralık Dönemi, 6 Aralık Cumartesi günü başlayacak. Kayıtlar devam ediyor. Program hakkında detaylı bilgi almak için open.bilgi.edu.tr adresini ziyaret edebilir, kayıt için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Eğitime ihtiyacım yok ama bilgimi belgelemek iyi olur diyorsanız 20 Aralık Cumartesi günü yapılacak Linux Sertifikasyon sınavına katılabilirsiniz.

İnsan köpeği ısırırsa haberdir!

dino68

Microsoft Rusya GNU/Linux ve OpenOffice.org sayesinde kurtuldu

Microsoft Rusya'nın Shared Source Initiative sunumu, sunumda kullanılacak Windows makinesinin problemleri nedeniyle neredeyse felakete dönüşüyordu. Çözüm sunumu yapan kişinin notebook'undaki Alt Linux (Rusya'ya özgü bir dağıtım) ve OpenOffice 1.1.2 kullanılarak sağlandı. Kısacası, Microsoft Rusya sunumunu açık kaynak kodlu yazılımlar sayesinde gerçekleştirebildi.

Robert M. Love ile röportaj

raistlinthewiz

tinyminds.org'un kernel hackerlardan Robert M. Love ile yaptığı röportajda, Robert'ın yazmış olduğu preemptive kernel patch hakkında bilgiler bulabilirsiniz. tinyminds.org Robert M. Love röportajı

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu IX. Geleneksel Programlama Yarışması

hayalci

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu'nun düzenlediği Geleneksel Programlama Yarışması'nın dokuzuncusu için ön elemeler başladı. Finali 30 Nisan 2006'da yapılacak olan yarışmanın ön eleme sorularına ve yarışmayla ilgili detaylara http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinden erişilebilir. Son cevap gönderme tarihi 20 Nisan 2006 olan ön eleme sorularının puanlandırılmasıyla seçilecek olan finalistler, 30 Nisan 2006 tarihinde ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde yapılacak olan finale katılmaya hak kazanacaklar. Ayrıca finallerden bağımsız olarak özel ödüllü bir soru da tüm yarışmacılar tarafından cevaplanabilir. Finalde dereceye giren ve özel ödüllü sorudan en yüksek puan alan yarışmacılara finalle aynı gün düzenlenecek olan törende ödülleri verilecektir. Dünyadaki benzerleri arasında (IOI, ACM, Tübitak) Linux platformunda düzenlenmiş yarışmaların ilki olma ayrıcalığına sahip olan yarışmaya, bilgisayar bilimine ilgi duyan ve gönül veren tüm üniversite lisans öğrencileri davetlidir.

Zihinlerdeki Penguen Masaüstünde Durduğu Gibi Durmuyor.

acemi_

John H. Terpstra, "Masaüstünde Linux kullanmak için 10 neden" başlıklı bir sunum hazırlayacaktı. Linux'a alışkın olan biri için bunu ispatlamanın hiç de zor olmayacağını düşündü. Sonuçta MS Windows, sadece bir işletim sistemi idi ve benzer araçlar, Linux için de olduğuna göre Windows'dan vazgeçmemek için bir engel göremiyordu. Zira ofis uygulamaları, web tarayıcılar, e-mail istemcileri Linux için de vardı ve oldukça iyiydiler.