ATI Sonunda Becerdi :)

0
darkhunter
Debian GNU/Linux temelli bir işletim sisteminiz ve modern bir ATI grafik kartınız varsa size güzel bir haberim var :) Artık kurulum ve konfigürasyon için işkence çekmeyeceksiniz.
Çok uzun zaman önce değil, sadece birkaç gün önce Debian'ıma ATI grafik kartımı tanıtmak isteseydim http://xoomer.virgilio.it/ adresinde debeleniyor olacaktım. Hemde kartımın desteklediği birçok teknolojiden vazgeçmek pahasına.

Ama sonunda oldu, artık ATI kartları Debian altında kurmak çocuk oyuncağı. Hemde GUI yada UI installer tercihleriyle.

Bu arada belirtmeden geçmeyeyim, bu kurulum programı Debian'a özgü değil. Önceden sadece RedHat sistemlere tanınan kurulum ayrıcalığı artık bütün dağıtımlara tanınıyor. Hoş, gerçi Debian temelli sistemler dışında kurulum problemi hiçbir zaman yaşanmıyordu. Yani bu gelişme Debian'a yaradı :)

Kısaca yapılması gerekenler şöyle :

Öncelikle favori paket yönetim sisteminizle (apt-get , synaptic, aptitude), Kernel'inizin Header ve Source paketlerini kurun.

Kernel'inizin versiyonunu öğrenmek için :

$ uname -r

(Header ve Source kurarken bir karışıklık olmaması için)

Ben Debian Etch (stable) üzerinde çalışıyorum şu an.

kernel-image-2.6.8-2-386 için kurmam gereken paketler şunlar :

kernel-headers-2.6.8-2
kernel-headers-2.6.8-2-386
kernel-source-2.6.8

Bu paketlerin bağımlılıklarını gözden kaçırmayın (aslında bu bağımlılıkları gözden kaçırmak için çaba sarfetmek gerekiyor) :-)

Şimdi kernel-source paketini açacağız :

# cd /usr/src
# tar xjvf kernel-source-2.x.y.tar.bz2


Ne olur ne olmaz diye :

# ln -s /usr/src/kernel-headers-...-386 /usr/src/linux

Bunlar tamamsa, installer 'ı indirip kuruyoruz (Çıkış tarihi : 06/09/05, Ver.: 8.14.13). GUI ya da UI ile kurulumu da anlatırsam gülersiniz, o derece kolay yani :)

Kurulumun sorunsuz olarak tamamlandığına dair bir mesaj aldıysanız mutlu olmalısınız :) Eğer bir sorun olduysa yukarıda anlatılanlarla ilgili bir hata yaptınız demektir...

Son olarak /etc/X11/XF86Config-4 dosyasını açın ve aşağıdaki bölümleri burada yazdığı gibi değiştirin. Konfigürasyonun bir işgenceye dönmesini isterseniz fglrxconfig'i de kullanabilirsiniz :)

Yok ben iyiyim böyle diyenlere :

Section "Device"
Identifier "Ati Graphics Adapter"
Driver "fglrx"
# Option "UseFBDev" "true"
EndSection

.......

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Ati Graphics Adapter"
.......

Evet, X'i yeniden açın, FPS'i glxgears komutuyla ya da OpenGL screen saverları çalıştırarak kontrol edebilirsiniz.

Benim Gnome'umda :) Ati Control diye bir program belirdi. Bu programla DualScreen, Adjustment ve TV Out*'u ayarlayabilirsiniz. Aman Tanrım! Hepsi olması gerektiği gibi çalışıyor (ilk kez oluyor bu), hem de hiçbir ayara gerek kalmadan...

Artık Ati'de kaliteli Linux sürücüleri üretmeyi başarıyor galiba (FPS yüsek çıktı da afedersin) hem de tüm dağıtımlar için...

Eh, o zaman TV-OUT ON*. TVye görüntüyü de verdik, güzel bir film izleyelim bari...

--Aaa, bunun progresive scan desteği de mi var?
-- Ne sandın Linux bu, hem de "Evrensel işletim sistemi".

Uyarı : Burda anlatılanlar teorik olarak bütün dağıtımlara uygulanabilir olmakla beraber, sadece Debian GNU/Linux'e yöneliktir. Bu sürücüleri kurarken sizi uzaylılar kaçırırsa sorumluluk kabul edilmez. Bu yazı GPL kapsamında dağıtılır.

Murat "darkhunter" Sağlam
benimkaosum [et] hotmail [nokta] com
glxgears :
6324 frames in 5.0 seconds = 1264.800 FPS
7335 frames in 5.0 seconds = 1467.000 FPS
7334 frames in 5.0 seconds = 1466.800 FPS
7337 frames in 5.0 seconds = 1467.400 FPS
7356 frames in 5.0 seconds = 1471.200 FPS
:-p

Görüşler

0
Ragnor
Ati'yi tercih ettiğim için bir kez daha mutlu oldum. Keşke diğer donanım üreticileride bir an evvel linux için sürücülerini çıkarsalar...
0
Ragnor
Affedersiniz ufak bir hata yapmışım...

Mesajın orjinali;

Ati'yi tercih ettiğim için bir kez daha mutlu oldum. Keşke diğer donanım üreticileride bir an evvel linux için sürücülerini çıkarsalar...
0
mrtksn
Nvidia çoktandır gayet iyi sürücüler çıkarıyor, zaten başka üretici kaldı mı?
0
darkhunter
Aslında Ati için yapılması gereken şu an Debian paket sistemine dahil olmasını sağlamak. Bildiğim kadarıyla Nvidia (kutulum azcık uğraştırsa da) depolardan alınabilen sürücülere sahip.

Sanırım Nvidia da Ati gibi kaynak kodunu açmamış bir üretici ama paket sistemine dahil. Yoksa ben mi yanlış biliyorum kaynak açıp açmamak konusunu?

Eğer durum böyleyse Ati'nin Debian paketleri bir an önce yapılmalı. Aslında konu çok kolay, zaten ubuntu için hazırlanmış Ati paketleri mevcut ama bildiğim kadarıyla bunlar Debian'a özgü spesifikasyonlara uymadıkları için Debian'a kurulamıyorlar. Bu bir kaç aydır böyle.

Varsa bu işlerden anlayan bir babayiğit yapsın paketi, anında meşhur olur ;-) Debian geliştiricilerinin bu konuyla pek uğraşmadıklarını duymuştum. Zaten mevcut paket stabil görünüyor, bu şekilde belki yapılan yeni paket debian depolarına bile girebilir...


Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian GNU/Linux Türkçe SSS Belgesi

FZ

Bu belge Debian ile ilgili SSS (sıkça sorulan sorular) ve yanıtlarını içerir. Belge oluşturulurken temelde iki farklı kaynaktan faydalanılmıştır. Bunlardan birincisi, http://www.linuks.mine.nu/debian-faq-wiki adresinde bir araya getirilen ve sürekli güncellenen SSS ve yanıtları, diğeri ise Türk Debian Kullanıcıları Listesine bugüne kadar aktarılmış sorular ve yanıtlarıdır.

Skolelinux Debian Labs

roktas

MEBnin okullarda bilgisayar ve Internet kullanımını yaygınlaştırmak için ayırdığı bütçeyi ve bu bütçenin nereye harcandığını yeterince bilmiyorum. Fakat ticari işletim sistemi ve uygulamalarının kurumsal ölçekte daha fazla tercih edildiği gerçeğini göz önünde bulundurursak GNU/Linux veya diğer özgür lisanslı bilgi-işlem ortamlarının yeterli rağbeti görmediğini tahmin edebiliriz. Üstelik eğitim kurumlarımızdaki maddi imkansızlıklara rağmen böyle bir durum söz konusu.

Debian Kullanıcıları Türkçe E-posta Listesi

anonim

Türkçe konuşabilen/konuşan Debian kullanıcılarının bilgi alışverisinde bulunabilmesini sağlamak amacıyla bir posta listesi oluşturduk

  • Liste adresimiz: debian-user-turkish@lists.debian.org
  • Üye olmak için,
    debian-user-turkish-REQUEST@lists.debian.org adresine, konu bölümünde "subscribe" yazan bir mail göndermelisiniz.

  • Debian mail listeleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler için
    http://www.debian.org/MailingLists adresine bakabilirsiniz.

    Sarge sonunda gözüktü!

    sundance

    Debian camiasının ilgi ile beklediği yeni sürümü Sarge sonunda gözüktü!
    Debian'ın Türkiye'deki (ve dahi Türkçe'deki) en büyük destekçisi Recai Oktaş'ın Debian-User-Turkish listesine attığı mail ile 03 Mayıs itibariyle Sarge'ın dondurulduğu ve 85 civarı hatanın giderilmesinin ardından 30 Mayıs'da lansmanının yapılacağını duyurdu.

    Özellikle Debian'a başlamayı düşünenlere duyurulur, diğerleri zaten unstableda devam etmekte ;)

    Debian GNU/kFreeBSD Live CD

    yuxel

    FreeBSD çekirdeğinin (kFreeBSD) kararlılığı ile Debian'ın esnekleğini live cd olarak hayal edin. Debian-bsd ekibi Debian GNU/kFreeBSD Live CD projesini duyurdu.