Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölüm Seminerleri

0
coskung
Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal Oflazer, 24 Şubat Perşembe günü (bugün) saat 17'de "SmartReader: Etkin ve Etkileşimli Elektronik Kitap Platformu" konulu bir seminer verecektir. İlgilenen herkes davetlidir.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nün haftalık seminerleri yeni eğitim döneminde devam ediyor. Seminerler perşembe günleri saat 17'de, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Büyük Salon'da yapılıyor. Katılım ücretsiz ve herkese açıktır.

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü Web sitesi

Editörün notu: Konu ile ilgili daha önceki haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
bm
Springer'a para vermeden bunun yazilisina ulasabilecegimiz bir yer var mi? (Mesela yayinlanmis makalenin teknik rapor olarak genisletilerek nete acildigi bir yer.)

0
coskung
Sanıyorum ki bu Kemal Oflazer Hoca'nın insiyatifinde olan bir konu. Ama en azından bu aksam seminer sırasında bu konuyu kendisine sorabiliriz.
0
FZ
Açık kodlu (BSD tarzı) Türkçe Doğal Dil İşleme projesi Zemberek'in katılımcılarından Ahmet Aksoy'un seminerle ilgili görüşleri:

Merhaba,

Dün, Kemal Oflazer'in Bilgi Üniversitesi'ndeki SmartReader seminerine gittim. Konu geniş ve zaman kısıtlı olduğu için sadece konu başlıklarına değinebildi. Katılım fena sayılmazdı. ( 30-40 kişi vardı sanırım.)

Genel amaç, elektronik ortamdaki kaynakların okunması sırasında karşılaşılan zorlukların azaltılması imiş. Bilinmeyen sözcüklerin karşılıkları; kişi veya yer isimleriyle ilgili hatırlatmalar vb.. Projeyi maddi olarak destekleyen kurumlar varmış. İlave kaynaklar da bekleniyormuş.

İleride gözbebeğinin takibi, seslerin çözümlenmesi gibi yöntemleri de kullanmayı düşünüyorlar. Hedef kitle olarak ilkokullar, hazırlık okulları gibi dil konusunda sıkıntı çeken gruplar ön plandaymış. Yabancılara Türkçe öğretimini de
aynı şekilde dikkate alıyorlar.

Projenin ilk versiyonunu bu Haziran'da çıkaracaklarmış. Programın bu aşamasını bir 4. sınıf öğrencisi 4 ayda tamamlamış. Şimdilik sadece klavye ve mouse yönlendirmesi dikkate alınacakmış. (Bu versiyonda metin özetleme özelliği de olacakmış. Bu işin, tahmin edildiğinin aksine çok basit olduğunu söyledi. Kullanım sıklığı düşük olan kelimelerin fazla tekrarlandığı cümlelerin, önemli bir konuyu vurguladığı varsayımına dayanan bir sistem kullanıyor ve başarılı sonuçlar elde ediyorlarmış. Bana da çok mantıklı geldi.)

Kendilerine hibe edilen büyük bir sözlük kütüphanesi kullanıyorlarmış. Programda kullanıcının beklentilerini tahmin etmek için arka planda paralel çalışan algoritmalar varmış. Gözbebeğinin takip edilerek hedef alanın daraltılması bu konuda özel öneme sahip gibi görünüyor.

Dillerin istatistiksel yöntemlerle çözümlenmesi yaklaşımının artık duvara tosladığını, tekrar geleneksel yaklaşımlara dönüldüğünü söylüyor.

Seminer sonrasında zemberek projesinden haberdar olup olmadığını sordum. Tspell olarak biliyor. Bu konuda pek bir fikir beyan etmedi. Kendi çalışması, StarOffice'in son versiyonuna uygulanmış. Hala o projeyi devredecek birilerini aradığını söyledi. Ama peşinden de bu bilgilerin ticari şirketlerin eline geçmesinden çekindiğini belirtti. Bana, bu nedenle, açık kaynaklı projelere pek fazla sıcak bakmıyorgibi geldi.

Selamlar.

Kaynak: https://zemberek.dev.java.net/servlets/ReadMsg?list=dev&msgNo=112
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Semineri : Kurumsal PKI Uygulamaları

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği, 10 Ekim Çarşamba günü saat 18.30'da Ankara Üniversitesi'nde bir linux semineri düzenliyor. Açık anahtarlı şifreleme kullanımının yaygınlaşması ile, mektup alışverişinin yanında bir çok alanda açık/özel anahtar ile çalışılabileceği ortaya çıktı. Kurumsal uygulamalarından bahsedilecek ve neden uygulanması gerektiğinin üzerinde durulacaktır. Kurumsal uygulamalara örnek olarak, fiziksel giriş çıkış kontrolü, sunuculara erişim ve kimlik tespiti verilebilir.

Açık Kod yazılım geliştirme ve FreeBSD İşletim Sistemi tanıtım konferansı

anonim

EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımı ve ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın ortak çalışmalarıyla, 10 Aralık 2004 Cuma günü "Açık Kod" yazılım geliştirme ve "FreeBSD İşletim Sistemi" tanıtım konferansı düzenlenecektir. Tüm gün devam edecek oturumlara bütün açık kod yazılım sevenler ve FreeBSD kullanıcıları davetlidir.

Linux Semineri : Efsane II

anonim

Efsane geri dönüyor :-). İlk Türk x-window pencere yöneticisi olan Efsane'nin ikinci sürümü geçtiğimiz aylarda piyasaya çıktı. Efsane'nin yazarı Serdar Özler, Linux Kullanıcıları Derneği seminerleri kapsamında Efsane II'yi ve gelişimini anlatıyor. 27 Şubat Çarşamba günü Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'ndaki seminer saat 18.30'da başlayacak.

Marmara Üniversitesi`nde Linux Seminerleri

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği, 4-5 Mayıs tarihlerinde Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde linux seminerleri düzenleniyor. Linux'tan FreeBSD'ye, Squid'den Samba'ya kadar birçok konu ele alınacak. - Ayrıntılı bilgi -

Uygulamalı CMMI / eXtreme Programming Eğitimi

FZ

Geçen yıl Antalya’da gerçekleştirdiğimiz "Uygulamalı CMMI / XP Yaz Kampını" bu yıl yoğun istek üzerine İstanbul ve Ankara’da tekrarlıyoruz.

16, 17, 18, 19 Haziran – Boğaziçi Üniversitesi – İstanbul
22, 23, 24, 25 Haziran – Bilkent Üniversitesi - Ankara

Eğitim 4 (dört) günlüktür.

1 Kişi katılım ücreti – 450 YTL – Öğle yemekleri ve ara ikramlar dahildir.