Busy Box - Minimalist Linux meraklılarına

0
sundance
Hep merak etmişimdir madem Windows`a alternatif, neden Linux`da devamlı şişiyor diye. Glibc, KDE filan derken dev gibi bir sistem karşımıza çıkıyor. Herşey bir yana temel *nix komutları için bile mblarca yer ve Lib5, Lib6 kullanmamız gerekiyor.

Benzer bir kaygı ile BusyBox ekibi, hemen hemen bütün temel Linux komutlarını tek bir dosyada toplamışlar, hem de UPX`lendikten sonra sadece 130K`a inen bir tek dosyada.

Hangi komutlar mı var bu 130K`nın içinde ? ...
adjtimex, ar, basename, busybox, cat, chgrp, chmod, chown, chroot, chvt, clear, cmp, cp, cpio, cut, date, dc, dd, deallocvt, df, dirname, dmesg, dos2unix, dpkg, dpkg-deb, du, dumpkmap, dutmp, echo, expr, false, fbset, fdflush, find, free, freeramdisk, fsck.minix, getopt, grep, gunzip, gzip, halt, head, hostid, hostname, id, ifconfig, init, insmod, kill, killall, klogd, length, ln, loadacm, loadfont, loadkmap, logger, logname, ls, lsmod, makedevs, md5sum, mkdir, mkfifo, mkfs.minix, mknod, mkswap, mktemp, more, mount, mt, mv, nc, nslookup, ping, pivot_root, poweroff, printf, ps, pwd, rdate, readlink, reboot, renice, reset, rm, rmdir, rmmod, route, rpm2cpio, rpmunpack, sed, setkeycodes, sh, sleep, sort, stty, swapoff, swapon, sync, syslogd, tail, tar, tee, telnet, test, tftp, touch, tr, true, tty, umount, uname, uniq, unix2dos, update, uptime, usleep, uudecode, uuencode, watchdog, wc, wget, which, whoami, xargs, yes, zcat, [

İnanmayan gitsin baksın BusyBox

İlgili Yazılar

PostgreSQL Veritabanı Sunucusu Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 24 Haziran 2004 Perşembe günü IBM İstanbul Linux Merkezi'nde bir seminer düzenliyor. Seminerde, dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan PostgreSQL tanıtılacak ve gelişmiş özellikleri anlatılacaktır. Ayrıca, PostgreSQL ile kurumsal çözümlerin nasıl yapılacağı ve PL/pgSQL SQL Yordamsal Dili'nin özelliklerinden de bahsedilecektir.

SSH üzerinden Free BSD kurmak

sundance

Yeteri kadar hızlı Internet´i olan, Free BSD´i denemek isteyen arkadaşınıza Depenguinator sayesinde ssh üzerinden uzaktan FreeBSD kurabilirsiniz.

Güzel ve pratik bir teknik olmasıyla birlikte BSD´nin Linux´dan başka rakip tanımam yaklaşımı getirmesi de hoş. (De-penguinator!) Neydi diğer işletim sisteminin ismi ? Doğrama mıydı Kapı mıydı neydi, işte onun adının bile geçmediği makale eminim hoşunuza gidecek.

Öte yandan ´Yaw ben bu BSD´nin bişeyini sevmiyorum ama neyini ?´ diyenleriniz için de güzel bir incelememiz var: Thoughts on Linux vs FreeBSD

Elektrik ve Elektronikçiler için Türkçe Live CD: Boreas Linux

anonim

Elektrik ve Elektronik geliştiricileri için hazırlanan, doğrudan CDden çalışan, simülasyon, baskı devre ve şema çizimi, PIC programlama gibi konulardaki Linux yazılımlarının bulunduğu özel bir işletim sistemi Boreas Linux.

Boreas LINUX'un içerdiği elektrik/elektronik yazılımlarından birkaçı:

IBM`den Linux Tutoriallar

sundance

IBM Linux`a verdiği desteği sürdürüyor.

Bu sayfada yeralan Linux tutorialları Proxy kurulumundan, Python ile programlamaya kadar birçok konuda oldukça iyi bilgi veriyor.

IBM böyle devam ederse birilerinin SUNcıları depreşeceğe benziyor :))

MS Windows´ta GNU/Linux Çalıştırmak İçin Yeni Bir Yöntem: coLinux

FZ

Cooperative Linux (coLinux), MS Windows 2000/XP üzerinde GNU/Linux çalıştırmak isteyen bilgisayarcılara oldukça etkili ve pratik bir yöntem sunuyor. Bu sistemi çalıştırmak için VMware gibi ticari bir ürüne para vermenize ya da User Mode Linux sistemindeki gibi bir şeyler yapmanıza gerek yok. "Acaba ne kadar yetenekli ki bu sistem?" diye soranlarara kısaca şunu söylemek yeterli olacaktır herhalde: Sistem şu anda MS Windows içindeki bir pencerede KNOPPIX çalıştırabiliyor.

coLinux, modifiye edilmiş bir Linux çekirdeğini MS Windows üzerindeki özel bir sürücü aracılığı ile ayrıcalıklı modda (ring 0 veya supervisor modu olarak da bilinir) çalıştırıyor.

coLinux´un açık kodlu bir MS Windows uyumlu işletim sistemi olan ReactOS´la da uyumlu hale getirilme çalışmaları devam ediyor. Ekran görüntülerine buradan erişebilirsiniz.

Editörün notu: Gidip ofisteki Win2000 Server makinama bir DOS penceresi içinde Debian kurayım, zamanı geldi artık :)