Core Server Yenilikleri

0
aycanirican
Core Server Uygulama Sunucusu önceden duyurduğumuz Javascript derleyicisini ilgilenenlere sundu. Bunun yanında sürdürmeler ile web uygulamaları yazabileceğiniz programlama çatısı, örnek programlar ve yeni belgeler de projeye eklendi.

Sürdürmeler ile web uygulama geliştirmeyi isteyenler aşağıdaki adrese girerek örnekleri inceleyebilir.

Continuation based Web 1.0 Programming

Yeni Javascript derleyici alternatiflerine göre hem daha hızlı, hem daha esnek hem de daha az hafıza kullanıyor. Detaylar için aşağıdaki belgeye göz atabilirsiniz.

Javascript Programming

Core Server ile veritabanı geliştirmek isteyenler için ise yeni bir belge yazıldı.

Database Programming

Bunların yanında bir çok örnek ile Core Server özelliklerini ilginize sunuyoruz. Örnekleri burada bulabilirsiniz.

  • hello.lisp, Hello Application
  • websum.lisp Demonstration of Web1.0 Framework
  • addressbook.lisp Demonstration of Prevalence Database
  • guestbook.lisp Simple Guestbook Application
  • pinger.lisp Ping command implementation using Command Framework
  • blog.lisp Simple Blog Application
  • resource-protected.lisp Shows basic Core Server Unit usage
Core Server, Kor Bilişim tarafından common-lisp programlama dili üzerine özelleşmiş olarak yazılan, açık kaynak kodlu ve özgür bir uygulama sunucusudur. Desteğinizi bekliyoruz.

Görüşler

0
eevrim
Orneklerin bulundugu baglantiyi girerken problem olmus sanirim. Ornek burada.
0
eevrim
Ana sayfa baglantisinin da duzgunu burada: http://labs.core.gen.tr/
0
aycanirican
Bağlantılar düzeltildi, Can Burak Çilingir'e teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft ve Lisp: Ya da .NET CLR Garbage Collector Hangi Dilde Yazıldı?

FZ

USENET comp.lang.lisp forumundaki eğlenceli bir mesaj dikkatimi çekti paylaşmak istedim.

Meğer meşhur .NET platformunun ana bileşenlerinden biri olan CLR (Common Language Runtime) sisteminin çöp toplayıcısı (garbage collector) Lisp ile yazılmış.

Sağlam Lisp "hacker"larından olan ve bir süredir MS için çalışan, CLR'nin baş mimarlığını yapan Patrick Dussud'un yazdığı Lisp kodu daha sonra bir Lisp'ten C'ye dönüştürücü ile C'ye dönüştürülmüş ve bu kod da MS'deki bir stajyer programcı tarafından "temizlenip" derlenip piyasaya sürülmüş.

Lisp ve .NET konusu açılmışken: Her iki dünyadan da vazgeçmek istemeyenler için enteresan projeler çıkmaya başladı: L Sharp .NET (C#'tan çok daha eğlenceli ;-), RDNZL ve FOIL.

stumpwm: Lisp ile minimalist pencere yöneticisi

FZ

stumpwm GNU/Linux ve UNIX türevleri için minimalist bir pencere yöneticisi ve başlangıç noktası şöyle tanıtılıyor: "StumpWM, programcılarının C ile yazılmış ratpoison'dan kaynaklanan hayalkırıklıkları sonucunda ortaya çıktı. ratpoison kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra fark ettik ki sisteme lispimsi emacs tarzı özellikler katıp duruyorduk. C-t : ile devreye giren bir REPL, kancalar ve gittikçe büyüyen bir Common Lisp alt kümesi.

Açık olan şuydu ki ihtiyaç duyduğumuz şey zırt pırt yeniden durdurup başlatmamıza bizi zorlamayan, kolayca hack edilebilir ve özelleştirme imkanı sunan, sıfırdan Lisp ile yazılmış bir pencere yöneticisi idi."

stumpwm ile ilgili eğlenceli bir videoyu burada izleyebilirsiniz.

Kor Bilişim'den DOM Programlama Araçları

aycanirican

DOM modelinin kısmi bir gerçekleştirimi artık Core Server projesi ile beraber geliyor. Bu araçla, birinci dereceden DOM nesneleri yaratabiliyor, parametrik DOM üreten fonksiyonlar tanımlayabiliyorsunuz. Öyle ki, tanımladığınız DOM yapısını javascript betiğine çevirip, web tarayıcının kullanabileceği bir hale getirebiliyorsunuz. Örnekler için Dom Programming belgesine bakabilirsiniz.

Google AI Yarışması Birincisi: Gábor Melis (ve Common Lisp)

FZ

Bir süreliğine dünyanın çeşitli yerlerindeki programcılara uykusuz ve adrenalin dolu geceler geçirten, eğlendirirken öğreten ve sosyal içerikli mesajlar içeren Google AI yani Google Yapay Zeka programlama yarışmasının birincisi Macar programcı Gábor Melis oldu. Melis yarışmayı Common Lisp dilinde geliştirdiği sistem ile kazandı.

Neden Arc Özellikle Nesne Yönelimli Değil?

FZ

Paul Graham'ın Why Arc Isn't Especially Object-Oriented makalesi yazılım dünyasında bazı çok tekrarlanan ve düşünmeden kabul edegeldiğimiz kalıpları sorgulamamız için kısa ve etkili makalelerden biri.

Daha önce Common Lisp ile Internet Programlamaya Giriş Kılavuzu makalesi ile tanıdığımız İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümü öğrencilerinden Haldun Bayhantopçu'nun çevirisi ile bu makaleyi FM'de de yayınlıyoruz. Çevirinin daha güzel bir hale gelmesinde emeği geçen Türkiye Lisp Çalışma Grubu üyelerine teşekkürler.