DBR Yayın Grubunun Tercihi FreeBSD

0
FZ
Eski çalışma arkadaşlarımdan biri (ki aynı zamanda inf0 isimli FM üyesi oluyor kendileri) ile geçen gün ICQ'da karşılaştım, konu konuyu açtı derken kendisi DBR (Doğan Burda Rizzoli) yayın grubunda çalıştığını söyledi. Geleneksel bir bilgisayar muhabbetine aramızda devam ederken, MS Windows'u bırakıp FreeBSD'ye geçtiklerini söylemesi nazar-ı dikkatimi celbetti ;-) Bunun üzerine kendisi ile bir röportaj yapmam farz oldu, buyrun okuyun:
S: Orada işe başladığında hangi işletim sistemi ve teknolojiler kullanılıyordu?
C: DBR'de işe başladığımda Win2k Server üzerinde Apache/PHP ve MySql ile yürütülen basit bir template bazlı sistem vardı. phpMyAdmin'den içerikleri giriyor, resimleri uygun klasöre kopyalıyordum.

S: Şimdi hangi işletim sistemi ve teknolojiler kullanılıyor?
C: Şu an web sitelerimiz FreeBSD üzerinde Apache/PHP + MySql ve bir içerik yönetim sistemi olan Imperia ile çalışıyor.

S: Yeni sisteme geçişinizin sebepleri neydi? Hangi kriterler göz önüne alınarak böyle bir karara varıldı? Bunu biraz açabilir misin?
C: Ben işe girdiğimde mevcut sistemi geliştiren arkadaş Danimarka'dan araştırma yapmak için burs almış ve ayrılmıştı. Mevcut programcımız da Intraneti ASP ile yaptığı için alışkin olduğumuz sistem IIS, ASP, MS-SQL idi. Biz de bu düşünce ile çalışmaya başladığımız sırada Almanya'daki ortak (Burda Rizolli)'den bir danışman geldi. İlk önce durum değerlendirmesi yaptı. Sonra kurulacak sistemi bize tanıtmaya başladı. BT ve Internet projeleri ekibini FreeBSD ve Imperia konusunda eğitmeye başladı. Bu danışmanın söz konusu geçiş için argümanları kısaca şöyleydi: "Bizim MS-Windows platformuna ihtiyacımız yok çünkü pahalı, daha yüksek donanım kapasitesi gerektiriyor." (Şu an bizim Web sunucu, eski ofis bilgisayarlarından biri.) Ayrıca, "biz olabildiğince maliyeti düşüreceğiz, yazabildiğimiz kadarını kendimiz yazacağız, eğer bizim daha ekonomik olarak elde edebileceğimiz bir çözüm olursa da onu kullanacağız ama öncelikle OpenSource ve Free Software ürünleri kullanılacak."

Bu arada bu tip bir çalışma ile ilgili bir haber dışarı sızmış, Microsoft Türkiye'den geldiler, bizim yöneticilerle toplantı yaptılar falan.

S Geçiş ne kadar sürdü ve kullanıcılar bundan nasıl etkilendi?
C: Geçiş halen sürüyor aslında. Sistemin doğası gereği birçok problem ve geliştirilmesi gereken özellikler var. Yaklaşık 1 aydır Tempo dergisi Imperia yazılımı ile dergi çalışanlarınca hazırlanıyor. Biz de bu arada diğer dergilere ait siteleri tasarlıyoruz.

Görüşler

0
anonim
http://www.imperia.de/en/htmls/news/01548/index.html
0
FZ
Bilgi için teşekkürler ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Modern İnsan ?= Örgütlü İnsan

FZ

Modern insan örgütlü insandır derler. Peki ya modern bilgisayarcı? Yerli ve yabancı, üye olabileceğimiz önemli bilgisayar organizasyonlarından haberdar mıyız? Tek başımıza yapabileceğimizden çok daha fazlasını bu organizasyonların bünyesinde çalışarak gerçekleştiremez miyiz? Profesyonel ya da amatör bilgisayarcılar olarak bu organizasyonlardan faydalanamaz mıyız? Bu ve benzeri soruların cevapları eminim kişiden kişiye değişecektir ancak benim niyetim derin felsefi tartışmalara girmek değil, önemli olduğunu düşündüğüm birkaç yerli ve yabancı kurumun üyeliğe dair adreslerini sizinle paylaşmak.

İkinci El Bilgisayarlarınızı İstiyoruz. Hemen, Şimdi

butch

Fazlamesai.net TV programının bu haftaki bölümünde The Free Linux CD Project, Second Strings Project hareketlerinden bahsederken, neden biz de ikinci el bilgisayarlarımızı ihtiyacı olan öğrencilere ulaştırmıyoruz dedik ve bunu FM camiası ile tartışmaya karar verdik.

fazlamesai.net'e soralım: Boyu mu işlevi mi? 30 inç monitörler ve diğerleri...

FZ

30" monitörler ile bilgisayardaki işlerinizde kayda değer bir verimlilik artışı sağlayabilir misiniz? Yahoo'daki bu başlıklı makale önemli bir soruya parmak basıyor.

Hazırlanan bir rapora göre [PDF], gerçekten de 30" gibi büyük bir monitör ciddi üretkenlik ve verimlilik artışı sağlıyor. Diğer yandan tek bir kocaman monitör yerine 2 ya da 3 monitör tercih edenler (2 x 17", 19" + 2 x 17", vb. konfigürasyonlar) ve bunun çok daha verimli olduğunu iddia edenler de mevcut.

Dünden Bugüne FazlaMesai.net

crematorium

FazlaMesai.net'in 18 Şubat 2001'de ki halini merak eden var mı? Mutlaka vardır... Görmek için buraya tıklamanız yeterli... :)

Bu arada muhtelif tarihlerdeki FM için ise buraya

Fazlamesai.net Bülten

butch

Bir süredir gerek zaman darlığı, gerek FM ilkeleri sebebiyle yer vermekte zorlandığımız bültenler için artık yeni bir Fazlamesai ortamı var.

BÜLTEN, FM editörlerinin onayından geçmiş tüm bilişim firmaları ve onların temsilcilerine açık. Tek yapmanız gereken FM üye adınız ile temsil ettiğiniz firmanın adını o firmaya ait bir e-posta adresinden bize göndermek.

Gerisi size kalmış.