Dikkat Edilmesi Gereken 10 Semantik Uygulama

0
FZ
Web 3.0 ve semantik web laflarını artık FM'de de daha sık duyar hale geldik.

Read / Write Web'deki güncel bir yazı yakından takip edilmesi gereken 10 semantik web uygulamasından bahsediyor. Bunların arasında Hakia, PowerSet ve FreeBase gibi isimler de göze çarpıyor.

Belki de artık ontoloji gibi kavramları öğrenmenin, SPARQL, OWL gibi dilleri kurcalamanın ve AllegroGraph ve TopBraid Composer gibi araçlarla haşır neşir olmanın zamanı gelmiştir, ne dersiniz?

İlgili Yazılar

Markov Zinciri İle Anlamlı Gibi Görünen Metin Üretme

FZ

Markov Zinciri Algoritması

Bu makale özgün bir makale olmayıp Kerninghan ve Pike'ın The Practice of Programming kitabındaki 3. bölümün tercüme edilmiş, kısaltılmış, değiştirilmiş halidir. Makaledeki tüm eksikliklerden, teknik yanlışlıklardan, vs. Emre "FZ" Sevinç sorumludur.

Anlamlı Gibi Görünen (!) Doğal Dil Üretimi

Bir insan dilindeki (İngilizce gibi) cümleleri belli bir...

Yapay Zeka Üstadı Sizlere Ömür

FZ

Klasik bir YZ programı olan "Parry"nin yaratıcısı Dr. Kenneth Mark Colby 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yale Üniversitesi'de tıp eğitimini tamamlayan, Amerikan Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışan ve Stanford Üniversitesi'nde de bilgisayar bilimleri profesörü olarak çalışan Colby, "Parry"yi, 1971 yılında Joseph Weizenbaum'un öncü diyalog programı "Eliza"dan yola çıkarak hazırlamıştı. Eliza sisteminden farklı olarak Colby'nin yazılımı kendi konularını önerebiliyor ve diyalog esnasında karmaşık kişilik kalıplar sergileyebiliyordu.

Yapay Zeka ve GAWK

FZ

Neden Yapay Zekâ için GAWK?

YZ programlama sınıfında kullandığımız programlama dilinin GAWK olduğunu duyan insanların çoğu epey şaşırıyor. Bunu anlayabiliyorum. Evet, GAWK kullanıyoruz. GAWK, Aho, Weinberger ve Kerninghan tarafından geliştirilmiş ve pek çok kişi tarafından programlama dili olarak bile kabul edilmeyen şu eski kalıp tanıma dilinin Gnu versiyonudur. PERL veya TCL örneklerinde olduğu gibi pek çok kişi bu dili "scripting dili" olarak ele alır. İçinde nesneler yoktur, fonksiyonel değildir, gömülü olarak mantık programlama öğelerini barındırmaz. İnsanların şaşkınlığı şunları duyunca tam bir kafa karışıklığına dönüşüyor: (a) her ne kadar öğrenciler projelerinde istedikleri dili kullanma hakkına sahip olsalar da; (b) sadece tek bir istisna hariç, en iyi sonuca ulaşan öğrenciler GAWK ile proje geliştirenler (not: söz konusu istisnanın sahibi PASCAL kullanmış olan bir programcı, kendisi şu anda NSF bursu ile Harvard'da matematik doktorası yapıyor.) C, C++ ve LISP programcıları GAWK ile çalışanların performanslarına yaklaşamadılar (PROLOG ve JAVA kullanarak proje yapan bir öğrencimiz çıkmadı henüz).

StarLogo artık OpenStarLogo

FZ

StarLogo ekibinden Eric Klopfer'in dünkü bir e-posta iletisine göre 8 Haziran 2006 itibariyle StarLogo artık OpenStarLogo adı altında kamuya açık kodlu olarak sunulmaktadır.

OpenStarLogo web sitesinde sistemin hem kaynak kod dosyalarını hem de derlenmiş hallerini bulmak mümkün. Böylece tüm dünyadaki programcı camiasının OpenStarLogo ve dolayısı ile StarLogo'ya katkıları kabul edilirken StarLogo ekibi de StarLogo TNG üzerindeki çalışmalarına odaklanmaya devam edecek.

GCC 4.0 geliyor, RC1 yayınlandı

Soulblighter

C, C++, Objective-C, Fortran, Java ve ADA dillerinde yazılmış programları 15'in üzerinde farklı bilgisayar mimarisi için derlememize imkan veren GCC (GNU Compiler Collection) 4.0 RC1 yayınlandı. Değişiklikleri buradan okuyabilir, buradan da GCC 4.0 RC1'i indirebilirsiniz.

GNU/Linux sistemlerin en önemli, kritik ve olmazsa olmaz bileşenlerinden biri olan GCC derleyici süitinin yeni sürümü ile birlikte bu derleyici ile derlenen Firefox, OpenOffice.org, Linux çekirdeği gibi pek çok yazılımın kalitesinde ve performansında artış bekleniyor.