Dünya´nın En Hızlı Ticari Treni Hizmete Giriyor

0
conan
Şangay'ın 30 km kuzeyinde bulunan Pudong uluslararası havaalanını şehre bağlayacak olan yeni manyetik tren şu ana kadar hizmete girmiş en hızlı ticari tren ünvanını alacak gibi gözüküyor. Trafikte şanslıysanız yaklaşık 40 dakikada alabileceğiniz bu mesafeyi yeni tren yaklaşık 7 dakikada alıyor. Trenin yaptığı maksimum hız 430 km/h. Tren bu hıza yaklaşık iki dakika içerisinde ulaşıyor. Manyetik trenlerle ilgili güzel bilgileri ve de evde nasıl manyetik tren yapabileceğinizi anlatan yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Müzik Yapımcıları Çıldırdı...

elrond

Başlıktaki ifadenin yoruma göre değişebileceğini hatırlatarak başlamak isterim. Müzik yapımcıları Los Angeles´ta yaptıkları açıklamada Cep telefonlarındaki melodilerle ilgili telif hakları yasalarının uygulanması ile ilgili bir program başlattıklarını duyurdular.
Gary Churgin - Harry Fox´un CEO´su bu duyuruyu yapmış. Harry Fox bir lisans ajansı ve 27.000 yapımcı ve 160.000 şarkı yazarını bünyesinde barındırıyor. Harry Fox`un perşembe günü yaptığı açıklamada, yaratıkları basit bir elektronik lisanslama tekniği ile tek adımda Ring-Tone Providerların yayınladıkları melodileri lisanslıyabildiklerini aktarmış.

Zor Bir Soruya Boğaziçi Üniversitesi´nden Yanıt

zahter

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Yalçın Yıldırım ve ABD´li matematikçi Dan Goldston, ortak çalısmalarının sonucunda "sayılar teorisi" alanında dunya çapında bir başarıya imza attılar. Doç.Dr. Cem Yalçın ile kısa bir süre önce gerçekleştirilmiş söyleşiyi aşağıda okuyabilirsiniz:

Joseph Weizenbaum: Huzur İçinde Yat (RIP)

FZ

Bilgi işlem, yapay zekâ ve doğal dil işleme (NLP) öncülerinden, meşhur diyalog programı ELIZA'nın yaratıcısı ve SLIP programlama dilinin geliştiricisi Joseph Weizenbaum'u birkaç gün önce kaybettik.

Weizenbaum'un Bilgisayar Gücü ve İnsan Aklı eseri, bu değerli bilimcinin bilgi işlemeye ve yapay zekâya eleştirel bir bakışı olarak okunabilir. Kitapta 1966'da geliştirilmiş ELIZA sistemine insanların kendilerini nasıl kaptırdıklarını görünce ve bugün 'chatbot'lar karşısında insanların nasıl duygusallaştıklarını hatırlayınca gülümsememek mümkün değil.

OpenOffice.org için Türkçe Dilbilgisi Denetleyici Gelecek Mi?

FZ

Microsoft Word'ün İngilizce için yaptığı (ve benim de zamanında bazı işler için epey faydalandığım) dilbilgisi denetleme işini OpenOffice.org üzerinden Türkçe için yapmak mümkün mü? Bu seneki Google Summer of Code'da böyle bir proje açılmış görünüyor ve işi üstlenen de Ezgi Çiçek:

The aim of this project to add grammar support for Turkish language, and write an Office Suite for Open Office. The suggested language checker, Language Tool is a corpus level rule-based language checker that will find errors for which a rule is defined in its XML configuration files. Rules for more complicated errors will be written in Java.

Cep telefonları ve radyasyon oranları

maat

Neredeyse hastalık derecesinde bağlandığımız cep telefonlarının radyasyon yaydığı konusunda hiçbirimizin şüphesi yok. Gazete okurken rastladığım bir haberde cep telefonu marka ve modellerine göre yaydıkları radyasyon oranını veren bir site adresi gözüme çarptı. Ayrıntılar http://www.sarvalues.com adresinden görülebilir.