Dünyanın en büyük web sitesi Yahoo!, altyapısını geliştirmek için PHP`ye dönüyor

0
larweda
www.yahoo.com altında bilinen, internet adına yapılabilecek her türlü içeriği sunan bir web ortamı olan Yahoo!, yıllardır C/C++ ile geliştirilen altyapısını C/C++ ile geliştirmeye devam etmekten vazgeçip, bundan sonraki geliştirmelerini PHP ile yapmaya karar verdiğini duyurdu. (Bunu da Slashdot`tan duydum :-)

Yahoo'nun yüksek (yüksek dediysem, zurnanın sondan kaçıncı deliği olması babında yüksek diyorum :) mühendislerinden biri olan Michael J. Radwin, PHP Con 2002`de yaptığı bir sunumla niçin PHP'yi seçtiklerini, ve bu seçimi yaparken ne aşamalardan geçtiklerini açıklamış.
Şu rakamlar hakkaten ilginç: Yahoo, dünyanın en büyük boyutlu ve en çok trafik alan sitesi olma ünvanını elinde tutuyor (200 Milyon ayrı kullanıcı ve günlük (GÜNLÜK!) 1,5 milyar (1,5 MİLYAR) sayfa görüntülemesini karşılayan dünyanın 16 ayrı bölgesinde yerleşmiş 4500 webserver üzerinde çalışan, 612 geliştirici tarafından desteklenen 8.1 milyon C/C++ ve 3 milyon Perl kodundan oluşan bir dev kendisi)

C/C++ ile geliştirilmiş olan YScript! kodunda bir sayfanın arkaplan rengini değiştirmek için bile kodu tekrar derlemek (edit - compile - link - debug döngüsünün) kod geliştiriciler için inanılmaz bir sıkıntı yaratmakta imiş. (Haliyle :) Ayrıca günümüzde, adam gibi C/C++ bilen developer bulmak adam gibi PHP bilen ya da kısa zamanda öğrenebilecek developer bulmaktan kat be kat daha zormuş. (haliyle :) ASP, JSP gibi rakipleriyle karşılaştırılnca da PHP, kolaylığı, güzelliği ve performansı ile öne çıkıyormuş. (haliyle :)

Hal böyle olunca Yahoo da bundan sonra yapacakları yeni geliştirmelerde ve özellikle internal Content Management işlerinde (hehe!!) PHP'yi kullanmaya karar vermiş. Aferim onnara.

Şu PHP güzel bi olay valla.

PS: İlgilenenlere Michael J. Radwin arkadaşın sunumu ısrarla tavsiye olunur. Gayet güzel benchmark'lar ve performas testi sonuçları var.
PHP

Görüşler

0
FZ
Hmm, düşünsenize bir dil geliştiriyorsunuz sonra da misal birileri ile konuşurken adamlar diyorlar ki: Ehem, şey, referanslarınız nedir? Cevap veriyorsunuz: Yahoo kendi sisteminde benim geliştirdiğim bilgisayar dilini kullanmaya karar verdi.

;-)
0
sleytr
bencede çok güzel bir gelişme ve hoş bir sunum. Bu sunum sayesinde Smarty`nin de farkına varmış oldum. Umuyorum ki artık template sayfaları konusundaki kararsızlığım ve düzensizliğim sona erecek.
0
elrond
Keşke allah herkese nasip etse
0
g_oluc
PHP'nin yaratıcısı rasmur lerdorf'ta yahoo ya geçti sanırım ;) bununda etkisi olabilir
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PHP4 Rafa Kalkıyor

sempsteen

Bugün php.net adresinde yapılan bildiri ile PHP4'ün 2008 yılından itibaren geliştirilmeyeceği açıklandı. Kritik güncelleştirmeler için ise son tarih 08-08-2008 olarak belirlenmiş.

Açık Kaynak Kodlu İçerik Yönetim Sistemlerini Online Görün

anonim

Açık Kaynak Kodlu İçerik Yönetim Sistemlerini indirip yüklemeden Online olarak görüp denemek isteyenler için www.opensourcecms.com sitesi biçilmiş kaftan.. Ayrıca akademisyenlere CMS - e-Learning başlığında Moodle sistemini incelemelerini şiddetle tavsiye ederim. Online ders sistesi hazırlamak gerçekten çok kolay...
www.cmsinfo.org/article.php3?story_id=98 adresinde de güzel bir tartışma var.

Not: İşin açıkçası windows'da çalışan basit bir İçerik Yönetim Sistemi arıyorum. Blog tarzında bir sistemde olsa yeterli olur.
Kişisel kullanım için hangi İçerik Yönetim Sistemi tercih edilmeli ?

Programlama Dillerine Göre Programcıların Gelir Seviyeleri

xYroN

Yapılan bir araştırmaya göre .NET programcılarının daha fazla para kazandığı ortaya çıkmış. Aynı listede PHP ise ikinci sırada bulunuyor. Aşağıdaki linklerden araştırmanın kaynağına ulaşabilirsiniz. Zend Developer Zone sitesinde ise konu ile ilgili küçük bir yazı bulunuyor.

http://devzone.zend.com/, http://www.bestcodingpractices.com/, http://blog.phpist.net/?p=34

Symfony Projesinin Takım Kaptanı Fabien Potencier ile Röportaj

xYroN

php|architect ‘in php-podcast sitesinde Marcus Whitney tarafından yapılmış bir röportaja rastladım. Röportajdan Symfony ile ilgili pekçok bilgiyi almak ve geliştirici gözünden projeye bakışı değerlendirmek mümkün. Aşağıdaki linklerden dokümana ulaşabilirsiniz.

http://podcast.phparch.com/podcast/audio/20060210.mp3

PHP 4.1.0 sonunda hazır

anonim

Çıkacak, çıkıyor derken sonunda PHP'nin yeni sürümü 4.1.0 php.net sitesinden duyuruldu. Mesajı yolladığım şu sıralarda sitede yalnızca kaynak kodu bulunuyor, bu nedenle Windows binary kullanıcılarının biraz daha beklemesi gerekecek.

4.1.0 ile bir çok yeni özellik eklendiği belirtilmiş (henüz kullanma fırsatı bulamadım), bunların arasında beni en çok şaşırtan cümle şu oldu: "We want to thank Brett Brewer and his team in Microsoft for working with us to improve PHP for Windows."