Eski DMOZ Editörüne 10 Ay Hapis Cezası

0
FZ
Açık Internet Dizini Projesi (Open Directory Project) eski editörlerinden H. Ertaş, adı geçen sitede PKK ile ilgili bir düzenlemeden ötürü suçlu bulunarak 10 ay cezaya mahkum edildi. Ertaş'ın avukatı Suna Coşkun müvekkilinin DMOZ sitesi için gönüllü olarak çalıştığını ve Kürt kategorisinden sorumlu olduğunu belirtti. Coşkun, Ertaş'ın sadece DMOZ'a yollanan adresleri düzenlediğini, sıraladığını, içeriklerinden ve orada belirtilen görüşlerden sorumlu tutulamayacağını belirterek ortada herhangi bir suç olmadığını söyledi.

Mahkeme, silahlı terör örgütünün şiddet yollarına başvurmasını özendirici yönde propaganda yaptığı gerekçesiyle, 3713 sayılı Yasa'nın ”terör örgütleri” başlıklı 7/2. maddesi uyarınca 10 ay hapis, 416 milyon 666 bin lira da ağır para cezası verdi. Mahkeme, cezaları ertelemedi.
Coşkun, kararı temyiz edeceklerini bildirdi ayrıca müvekkilinin, gönüllü editörlük yaparken ismini saklamadığını savunan Coşkun, davanın, Türkiye'de ilk olması nedeniyle sonucunun çok önemli olduğunu belirtti. Ertaş'ın eyleminin, Türk Ceza Kanunu'nun 169. maddesindeki suçu oluşturmayacağını ileri süren Coşkun, beraat talebinde bulundu.

Kaynaklar:
- slashdot.org
- haberanaliz.com

Görüşler

0
mos
bu sabah slashdot'i iyi calkaladi bu haber.. yorumlar da pek bir ilginc, pek ilgililermis iceriye, iceriden oyle gorunmuyor pek.




0
bm
Merak edenler icin:

3713 sayılı kanun: http://www.hukuki.net/kanun/3713.15.text.asp

Bahsedilen maddeyi degistiren kanun:

http://www.hukuki.net/kanun/4744.frameset.asp

Madde: "Yukarıdaki fıkra uyarınca meydana getirilen örgüt mensuplarına yardım edenlere veya terör yöntemlerine başvurmaya özendirecek şekilde örgütle ilgili propaganda yapanlara fiilleri başka bir suç oluştursa bile ayrıca bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşyüzmilyon liradan birmilyar liraya kadar ağır para cezası verilir."

Herhalde o linkleri eklemek "orgut mensuplarina yardim" olarak goruluyor. Yukarida "propaganda yaptigi" deniyor, acaba karar oyle mi cikmis yoksa sirf maddeye bakilarak mi boyle denmis? "Yardim"in tarifini bulamadim, kanunda yazmayan, hakimin takdirine kaliyor herhalde.




0
sametc
bakın slashdot'ta sonunda tahminime doruk fişek olan delifişek onlara gercekleri anlattı... :) yani guzel anlattı..

ilgilier elbet avrupa ulkeleri ve insanları neye ilgili degilki : bakın emre belozoglunun oynadığı takım inter meksikanın pkk'sı denilen dagdaki gerillalara para yardımı yaptı ?? yani bizim dagdakilere yardım yapmış gibi oluyor acaba meksika'nın tepkisi ne oldu ?

yani avrupa insanları her ulkenin icine meraklı :)... isviçre hariç.
0
tongucyumruk
delifisek'in Doruk Fişek olduğunu sanmıyorum. Zira yazan kişi şu an doğuda askerliğini yaptığını yazmış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Çağrı Hakkında

anonim

Arada sırada da olsa ziyaret ettiğim ve bayağı bilgi aldığım DELPHITURK sitesinde, sitenin üyelerinden birisi olan Sn. Tarık BAĞRIYANIK'ın bir mesajı gözüme ilişti...
Ben de, camia ile daha içli dışlı olan siz (biz) Fazlamesai üyelerinin bilgisine sunuyorum...

MEB : Squid ile Internet hızınızı katlayın (!)

anonim

MEB Meslek liseleri müfredatında ciddi değişiklikler yaptı. Yeni müfredatta açık kaynak yazılımlarında bulunduğunu bu adreste açıkca görebiliyoruz.

Fakat o kadar vahimdir ki, sözde özgür yazılımı müfredatı kapsamına alan MEB işletim sistemleri kurulumu dökümanında sadece 1 sayfa özgür yazılımdan bahsediyor.

Durum bundan da vahim. Dökümanda aynen şu satırlar geçiyor:

MSN'de 3. Hotmail'da 6. Yazılım Geliştirmede Kaçıncı?

anonim

Microsoft, Antalya Kemer'de düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de 14.4 milyon MSN Messenger kullanıcısı, 10.2 milyon Hotmail kullanıcısı olduğunu belirtmiş. Bu değerlerle Türkiye, MSN Messenger'da dünya üçüncüsü, Hotmail kullanımında ise dünya altıncısıymış.

Toplantıda Microsoft tarafından Türkiye bilişim pazarı konusunda açıklanan veriler ise oldukça ilgi çekici. Türkiye bilişiminin 4.4 milyar dolarlık Pazar pastası incelendiğinde Türkiye pazarının yarıdan fazlasının (2,36 milyar dolar, %54) donanıma ayrıldığı görülüyor. Yazılıma ayrılan pay ise yüzde 14 civarında (617 milyon dolar) kalıyor. Pastanın kalan kısmı ise (1,4 milyar dolar, %32) servisleri kapsıyor. Teknoloji kullanımında gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’nin hala donanım konusundaki açıklarını kapatmaya çalıştığını ve yazılım ve hizmetlere gereken payın verilemediği ortaya çıkıyor.

Hassas Konulardaki Yasak Sansür Değildir

ersin2k

‘Youtube, Türkiye için üretmeli’

Youtube ve ekşi sözlük gibi sitelerin ardından, dünya genelinde iki milyonun üzerinde üyesi olan blogger.com ile blogspot.com'a erişimin mahkeme kararıyla engellenmesini değerlendiren Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, "Hassas konulardaki yasak sansür değildir" dedi

WikiLeaks Sarsıntısı Devam Ediyor!

sundance

Ekvator hükümeti geçmişte de birçok defa, üst düzeyde önemli dökümanı sızdıran WikiLeaks kurucusu Assange'yi güvenli ve özgür bir ikamet için Ekvator'a davet etti.

Hayatından endişe ettiği için uzun süredir havaalanlarında yaşadığını söyleyen Assange'ye, Ekvator makamlarından gelen bu sığınma teklifi Amerikan Dışişleri'nin 250,000 dökümanının iki gün önce basına sızdırılması ile büyük sarsıntı geçiren uluslararası diplomasi için de ilginç bir gelişme.

Doğrulama imkanı bulamasak da sözkonusu WikiLeaks dökümanlarının Türkçe hallerine WikiLeaksTr.com adresinden ulaşabilirsiniz.