Fazla Yaklaşma Gözün Bozulur...

0
musshani
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hayati Tolun, bilgisayarın gözleri bozmadığını belirterek, "Ancak kişilerde daha önceden var olan göz sorunları, yoğun bilgisayar kullanıldığında ortaya çıkar" dedi.
Prof. Dr. Tolun, bilgisayarın yaydığı ultraviyole ışınların ciltte olduğu gibi gözlerde de mevcut sorunların ortaya çıkmasına yol açtığını vurguladı. Devamlı dikkat istediği ve iki gözün birlikte kullanılmasını gerektirdiği için, kişinin farkında olmadığı, ama gözlerinde bulunan rahatsızlıkların bilgisayar kullanırken hissedildiğini anlatan Prof. Dr. Tolun, "Kişi sürekli bilgisayar kullandığı için, yazılarda bulanıklaşma, gölgelenme, gözlerde sulanma, yanma, bir gözü hafif kapama ihtiyacı, göz kapaklarında şişmeler gibi sorunları doğrudan bilgisayara yüklüyor. Ancak, 0,25-0,50 gibi küçük hipermetroplarda çok şiddetli göz sulanması, göz ağrısı, baş ağrısı gibi sorunlar çıkabilir. (Bilgisayar gözümü çok yoruyor, gözüm sulanıyor, gözümde şişkinlik var) diyen kişilerin mutlaka muayene olması lazım. Bu belirtiler, gözlerinde sorun olan kişilerde ortaya çıkar. Sağlıklı gözlerde meydana gelmez. Bilgisayardan dolayı da birçok kişinin, gözlerinin bozulduğunu düşünerek gereksiz kaygılar taşımaması gerekir." Gözlüklerde ya da bilgisayarda filtre bulunmasının göz sağlığı için gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Tolun, bilgisayardan uzaklaşıp 1-2 dakika süreyle uzağa bakılmasının ve 5 dakika kadar da gözlerin kapalı tutulmasının gözleri dinlendireceğini bildirdi. bilmem anlatabildim mi? doktara gitmesi gereken arkadaşlara ve optikçi arkadaşları olanlara şiddetle duyurulur%) haa unutmadan optik dergisinden...

Görüşler

0
urxalit
Ek olarak, ekran başındayken oluşan önemli sorunlardan biri de göz kapaklarının yeterli kırpılmaması sonucu gözün gözyaşı ile yeterince muhatap olamaması. :) Normal bir insan en azından 6-7 saniyede bir kez göz kırparken, çizim yapanlar ya da ekrana dikkatli bakanlar bunu 30-40 saniyeye kadar geciktirebiliyormuş.

Denemek için çevrenizde bir arkadaşınız monitöre bakarken kırpmadan kaç sn duruyor diye kontrol edebilirsiniz. ;)
0
Ragnor
Benimkiler gecikiyor... :)
0
FZ
Yıllar önce babam doktora götürmüştü beni. Bana diyordu ki hep böyle çok uğraşıyorsun bilgisayarla o yüzden gözlerin bozuluyor!. Ben de buna uyuz oluyordum.

Neyse işte doktor beni şöyle bir yarım saat kadar detaylı inceledi sonra da gözlük için reçete yazmaya başladı. Babam doktora bakıp hep bilgisayar yüzünden değil mi doktor bey? diye sorduğunda doktorun cevabı netti: Hayır, gözlerinde yapısal görme kusuru var, bilgisayarla hiçbir alakası yok. Bu cevap çok hoşuma gitmişti, o günden beri de aklımdadır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linus Torvalds Kernel geliştirmeyi bırakıyor.

conan

Slashdot'un bu haberine gore Linus Torvalds kernel geliştirmekten yorulduğunu ve bu işi artık başka birisinin ele alması gerektiğini belirtti. Ne yazık ki beklenen gerçekleşti. Uzun zamandır soylentileri yalanlayan camia da bu haberle sarsıldı.

OK OK... 1 Nisan haberi nasıl olacak ki başka??... ;)

ÖSS’den Çıkıp Bilgisayar Bilimlerine Gelin: Test Sürüşüne Bekliyoruz

FZ

“ÖSS bitti, sırada üniversite ve bölüm seçme telaşı var. Doğru kararı vermek için pek çok etkeni göz önünde bulundurmak gerekli. Gelecekteki kariyerini bilgisayar bilimleri üzerine kurmayı düşünen gençlerimizi 22 Temmuz Çarşamba günü test sürüşüne bekliyoruz. Bilgisayar bilimlerinin büyüleyici dünyasında kısa bir yolculuğa çıkmaya ve maceraya hazır mısınız?”



Kayıt yaptırmak için http://cs.bilgi.edu.tr

YouTube HD kalitesi ile izlemek için: http://www.youtube.com/watch?v=8vNcJ4sg2v8

Zor Bir Soruya Boğaziçi Üniversitesi´nden Yanıt

zahter

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Yalçın Yıldırım ve ABD´li matematikçi Dan Goldston, ortak çalısmalarının sonucunda "sayılar teorisi" alanında dunya çapında bir başarıya imza attılar. Doç.Dr. Cem Yalçın ile kısa bir süre önce gerçekleştirilmiş söyleşiyi aşağıda okuyabilirsiniz:

Dünya'yı Isıtmaya Devam Ediyoruz!

parsifal

24 Mart 2006 tarihinde Martha's Vineyard büyüklüğünde bir buzul parçası Fimbul buzulundan koptu.
Haberin detayı için buraya ya da buraya bakabilrisiniz.

20 yıl önce bugün: Çernobil!

larweda

26 Nisan 1986 saat 01:23`te, Çernobil Nükleer Santralinin 4 numaralı reaktörü infilak etti. Ortaya çıkan radyasyon miktarı, Hiroşima ve Nagasaki'de patlatılan atom bombalarından yaklaşık 100 kat daha fazla idi.
www.chernobyl.info sitesi, felaketin sonuçlarından, etkilenen insanlar için yapılan yardım eylemlerinin ve projelerinin detaylarını sunuyor. İlginç projelerden biri, felaketten 7 ay sonra kalan 200 ton radyoaktif yakıtı ve reaktör çekirdeğini korumak için yapılan (ve 20-30 yıl ömür biçilen) koruma kalkanının yerine, 100 yıl ömür biçilen ve yaklaşık 1 milyar dolara malolacak yeni koruma kalkanının inşası.