First Monday: Derinlemesine Web 2.0 Eleştirisi

0
FZ
Yaklaşık 12 yıldır Internet ile ilgili makaleleri yayınlayan ve hakemli dergi statüsünde bulunan First Monday'in 3 Mart 2008 tarihli güncel sayısının kapak konusu "Critical Perspectives on Web 2.0" (Web 2.0'a Eleştirel Bakış). İçindekiler bölümünde epey kışkırtıcı başlıklar içeren bu sayı, belki tam da bir şeyleri yapmanın hızını ara sıra dahi olsa yavaşlatıp "neyi neden yapıyoruz ve arkasında ne var?" diye sormayı, eleştirmeyi sevenler için:
Preface: Critical Perspectives on Web 2.0
Michael Zimmer

Market Ideology and the Myths of Web 2.0
Trebor Scholz

Web 2.0: An argument against convergence
Matthew Allen

Interactivity is Evil! A critical investigation of Web 2.0
Kylie Jarrett

Loser Generated Content: From Participation to Exploitation
Søren Mørk Petersen

The Externalities of Search 2.0: The Emerging Privacy Threats when the Drive for the Perfect Search Engine meets Web 2.0
Michael Zimmer

Online Social Networking as Participatory Surveillance
Anders Albrechtslund

History, Hype, and Hope: An Afterward
David Silver

Görüşler

0
battalgazi
Michael Zimmer'in yazisi Web 2.0 isimlemesi hakkinda dogru seyler soylemis - zaten olan teknolojilerin tekrar paketlenmesi. Fakat Web'in ticari cikarlar icin isgal edildigi hakkinda niye bu kadar veryansin ediyor anlamadim - kaldi ki bu tam dogru degil. Wikipedia'dan yeterince genel bir bilgiye erisebiliyor muyuz? Erisebiliyorsak WP'nin reklam alip almamasi onemli mi? Kullanicilarin emeginin bir baglamda birkac kisi tarafindan kullanildigi ve paraya cevirildigi dogru, fakat o kisiler o sistemi kurmasa idi bedava bilgiye erisemiyor olacaktik. Bazi insanlar paylasmayi seviyorlar, hatta bunu yaparken ogrenenler var. Yani bu sekilde ogrenen insanlar var, anlatirken, yazarken, paylasirken ogrenenler.

Demokrasinin yeni teknoloji sayesinde donusmesi cok uzun bir surec bence - ABD'de mevcut sistemin arkasinda koklu kurumlar var. Saniyorum ilk once yapilabilecek yapiliyor - bilgi paylasimi, analizi, iletisim artisi. Bunun etkilerini ileride muhakkak gorecegiz. Sanat, kultur hakkinda niye bir seyler yapilmiyor havasinda bir seyler soylemis - ne demek istiyor burada? Gecende son Lost torrent'ini indirdim, seyrettim, sonra bir adamin Lost dizisi hakkinda kelli felli bir analizini okudum, referanslarina imdb ve wiki'den baktim bayagi bir sanatla ugrastim! Hangi sanattan bahsediyor? Elit kisilerden veryansin ediyor yoksa kendisi oyle olmasin?

Yine de guzel bir beyin cimnastigi oldu, paylastiginiz icin tesekkur ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ayda yılda bir işimizin düştüğü sitelere üyelik için harcanan zamanı unutun

pirx

Acil birşeyler ararken veya öylesine gezinirken, bir daha belki de hiç uğramayacağımız sitelerdeki uzunca formları doldurup üyeliği aktive etmekten falan sıkılmayan var mı? İşte geç de olsa bu derde çözüm iddiasında bir site (belki daha önce de bu tip bir örnek vardır bir yerlerde ama ben görmedim)

http://bugmenot.com/ sitesi herkese açık bir kullanıcı adı/parola veritabanı gibi çalışıyor. Gerçi çok fazla deneme fırsatım olmadı ama bugüne değin böylesi bir sitenin geç bile kaldığını düşünüyorum.

Cahilliğin Böylesi: MySQL Tescilli Microsoft Ürünüdür Diyen Hosting Firması!

redogre

Bu haber Hafif.org dan alıntıdır aman gözden kaçmasın diye buraya yazmak istedim.

Hürriyet'e haber olmuş arkadaşlar ama sayfalarında MySQL Microsoft ürünüdür diyecek kadar cahiller: "Gri Hosting database olarak ASP ve PHP'yi sorunsuz destekleyen, Microsoft Corporation Tescilli Markası MySQL database ile MSSQL teknolojisini kullanmaktadır."

Açık Kaynak TV Yayında!

yakusha

Özgür yazılım arıyorsanız ya sitelerin belli bölümlerinde özgür yazılım için arama yapacaksınız veya www.osliving.com gibi İngilizce siteleri inceleyip yazılım beğeneceksiniz...

Bu konudaki eksikliği gidermek ve başta Microsoft Windows NT (Windows XP) ve ReactOs olmak üzere özel bir işletim sistemi grubuna uyumlu Özgür Yazılımları bir araya getirip kullanıma sunmak için yola çıkmış bulunan http://www.acikkaynaktv.com sitesi yayın hayatına başladı.

Internet mimarisinin temeli: Uçdan uca prensibi

arikan

MIT Media Lab Virüssel İletişim Grubu (Viral Communications Group)'ndan David Reed geçtiğimiz günlerde "IP3 Kamu Yararı ödülü" aldı. Reed bu odülü Internet mimarisinin temelini oluşturan dijital ağlarda "end-to-end prensibi"ni (uçdan uca prensibi) geliştirmesiyle kazandı.

Semantik Web, Doğal Dil İşleme, Veri Madenciliği ve Web 3.0: Calais Web Servisi

FZ

Herhangi bir metni (haber, makale, blog girdisi, proje planı) kendisine yollayabileceğiniz bir web servisi olsa. Bu servis yolladığınız metni inceleyip size RDF biçiminde semantik metadata bilgisi geri yollasa. Siz de bu bilgi ile mesela herhangi bir yazıya otomatik olarak 'etiket' (tag) öneren bir Wordpress plug-in'i yazsanız. Nasıl olurdu acaba?