Gazi Üniversitesi´nde olup da İTÜ ve Boğaziçi´nde olmayan!

0
sundance
Deniz ? Kesinlikle hayır. Güzel bir kampüs ? Boğaziçi daha iyi :)
Peki nedir Gazi Üniversitesinde olup da ITU ve Boğaziçinde olmayan ?

Internetten rahat rahat, adam gibi kaydolabilmek! Ne o şaşırdınız mı ? O zaman, siz son zamanlarda ITU ve Boğaziçinin muhteşem kayıt sayfalarına girip, web serverın boş bir anını bulamadığınızdan dolayı saçınızı başınızı yolmadınız.

Her yıl üç dört günlük süreye sıkıştırılan bu kayıt eziyeti, Internet üzerinde tamamen işkenceye dönmüş durumda. Geçe dörtte uyanıp kaydolmaya çalışanlar mı dersiniz, okulun laboratuvarlarına gidip ordan sisteme girmeye çalışanlar mı ?

Peki Sun'dı Oracle'dı hiçbir masraftan kaçınmayan bu üniversitelerin yapamadığı da Gazi'nin yapabildiği nedir ? Tabi ki GNU/Linux çözümü ;) geçici bir cluster...
Evet yanlış duymadınız, bu güzide üniversitelerimizin (ve daha birçoğunun) yıllardır öğrencileri süründürdüğü, online-kayıt yalanı, çok basitçe bir Linux cluster ile çözülebilmekte.

İsterseniz problemi biraz daha açalım.

Problem temelde, web sunucularının sene içinde iki defa yaşanan bu 3-4 günlük yoğunluğu kaldıramıyor olmaları. Halbuki arka tarafta gayet güçlü bir SUN makine üstünde veritabanlarının şahı diye geçen Oracle koşuyor. Düşünsenize, sadece bu üç dört gün için daha güçlü web sunucusu kurmanın ne alemi var ?

Fakat bu işin çok pratik çok şık bir yöntemi var. Bu yöntem de 2002 yılı Inet-tr seminerlerinden YüksekBulunurluk seminerinden Devrim Seral tarafından anlatıldı. Basitçe bir yük dağtımı ve kümeleme çözümü olan Linux Virtual Server'ın nasıl kullanıldığını anlatan Devrim arkadaşımız, sununum bir yerinde bu sistemi kendi okulunda kayıt dönemlerinde on katına çıkan yükü karşılamak için kullandığını belirtti.

Bunu nasıl yaptığı sorulduğunda yaptığı açıklama ise çok daha akıllarda kalıcıydı;
'Kayıt döneminde sunucuların bu artan yükü kaldırması mümkün değil. Bu sebeple, CD üzerinden çalışan bir GNU/Linux dağıtımı hazırladık. Bunun yaptığı, çalıştığı makinayı bir LVS node haline getirmek ve bu yoğun yükün kaldırılmasına yardımcı olmak. Bu iş için de ofiste kullandığımız desktop makinaları, bu yoğunluğun olduğu bir kaç gün için toplayıp CD'den boot ediyoruz. Ne üzerilerindeki işletim sistemine bir zarar geliyor, ne de sene boyunca üç dört günlük bir yük için koskoca bir clusterı devamlı meşgul tutuyoruz.

FZ ve Sundance sunumun bu noktasında birbirlerine dönüp gülümsediler. Demek ki, bu ülkede bilgisayar ve bilişim denildiğinde hala 'ben nasıl voliyi vururum' diyen firmalar ve insanlar bir yana, 'bu iş nasıl adam gibi, mühendisçe, minimum efor ve maksimum verimle yapılabilir' diyen gerçekten zeki bireyler varmış.

Internet'ten kayıt işkencesiyle uğraşan bütün arkadaşlarımıza buradan kolay gelsin diyor, ITU, Boğaziçi ve bütün diğer sorunlu üniversitelerimize de Devrim gibi öğrenciler diliyoruz.

Not: Bildiğim kadarıyla sözkonusu üniversite Gazi, fakat eğer başka bir üniversiteyse de karıştırdıysam bu benim hatam, ama önemli olan da bu değil zaten ;)

Görüşler

0
Challenger
Internet üzerinden kayıt problemi anlatılıyor ama, daha internet üzerinden kayıt yapamayan üniversitelerimiz var.
0
ShaarDaar
valla geçen seneki isyanlarımızdan sonra böyle bir çözümde bulunmaları beni dahil herkesi sevindirdi ne diyelim yaşasın linux
0
sundance
Eeeee ? Ne demek istiyorsun yani ? Daha Internet uzerinden kayıt yapamayan üniversitelerimiz de var mı diyorsun ?



Ben de diyorum ki, Türkiye'nin en eski üniversitelerinden ikisi, en önde gelen teknik üniversiteleri bu kadar basit bir işi beceremiyor. Şimdi Internet üzerinden kayıt yapamayan üniversitelerimiz var diye bundan bahsetmeyelim mi ?



E kapatalım o zaman Internet'i, Türkiye'de Internet'e girebilen sadece bir milyon insan var, hal böyleyken bizim Internet'i konuşmamız lüks diyip çekilelim kenara...


0
Challenger
Galiba yanlış anlaşıldı. Benim anlatmaya çalıştığım mühendislik fakülteleri bulunmasına rağmen internet üzerinden kayıt yapamayan illa oraya gitmeniz gereken ünviersiteler var. Yanlış anlamayın. Lüks olarak düşünmedim.
0
mos
bence de yanlis anlasilmis
0
urxalit
"daha internet üzerinden kayıt yapamayan üniversitelerimiz var"

PHP ve Mysql/Postgresql kullanarak basit bir form olan bir sayfa ve sonra bu kayıtları listeleyen ayrı bir sayfa 1 (bir) günde bile hazırlanabilir. Sorun nerede veya kimde?
0
FZ
1 gün ne ki, ben sana öğle yemeği arasında hazırlayayım, geriye kalan birkaç saat içinde de 15,000 öğrencinin (ve birkaç yüz hocanın) tüm ders alma, alamama, seçmeli ders alma, hoca-ders-kontenjan dağılımı, vs. durumlarını ayarlar, 15-20 dakika içinde de testini, `debugging´ini falan yaparım. Zaten PHP ve MySQL programlamak çok kolay, dokümantasyona bakar bakar yaparım. Kayıt sürecinin kendisi de hiç karışık değil, çocuk oyuncağı. Biri bana şöyle bir ayaküstü izah etsin, gerisini ben hallederim. Anlamıyorum ki sorun nerede veya kimde?
0
mos
sadece "MS" ofis'in Word'unu calistirmayi becerebilen profosorler gordum yahu.. boyle bir projeyi sundugunuzda anlamli bakislarla dinleyip de "gec bile kalmistik hemen yapmaliyiz" diyecek cok az akademisyen var.. herhalde ondan

neden paso cikarmak icin gittigim kurum bana "ssk 'dan, emekli sandigi'ndan, bag-kur'dan ayri ayri belge getir" diyor da online goremiyor?
neden tc kimlik numarami yazdiklarinda bana dair bu bilgilere ulasamiyorlar? :)

evet konuyu dagittim ama, neden hala en basit bi is icin bile "temiz kagidi" isteyip de (ki bu kagidi her adliye veremiyor) ta adliyeye gidip kuyruk bekletiyorlar?

e-devletmis.. peh
0
robertosmix
Sayın FZ ve sundance'ın bu tespiti oldukça yerinde. Bürokrasiye bulanmış bir bilişimin nasılda hezimete uğradığını akademik çalışmalara bakarak fark edebiliyoruz.Para odaklı değil akıl odaklı çalışmalar her zaman kendilerini sıyırırlar zaten.
Tüm Gazi Üniversitesi bilgi-işlem çalışanlarını tebrik ediyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Slackware Live CD Çıktı!

FZ

Slackware Linux Live CD dağıtımı çıktı. ISO CD imajını çekip 8 cm.lik bir mini CD´ye yazabileceğiniz bu özel ve de güzel Linux dağıtımı Slackware tabanlı olup bir Linux CD´sinde arayıp da bulabileceğiniz hemen hemen tüm araçları, yazılımları, vs. barındırıyor.

Ekran görüntülerinden bir hayli şirin bir şey olduğu belli olan ve şu paketleri barındıran bu bootable CD aynı zamanda isteyen kullanıcıların kendi bootable CD´lerini kendi gereksinimlerine göre hazırlayabilmeleri için gerekli betikleri de bünyesinde barındırıyor.

Gaim 2 Yolda

cbc

Sık kullandığım yazılımlardan biri olan Gaim'in 2.0 versiyonu bir süredir CVS üzerinden erişilebilir durumda. Beta sürümünü beklemeden denemek, izlenimlerimi ve ilk gözüme çarpan yeteneklerini paylaşmak, çok fazla teknik detaya kaçmadan nasıl deneyebileceğinizden bahsetmek istiyorum.

Lubuntu 10.04: Netbook'lar için en iyi işletim sistemi

yuzgen

Sadece netbook’lar değil, konfigürasyonları düşük bilgisayarların çoğu için de modern ve hızlı bir işletim sistemi var. Adı Lubuntu, sürümü 10.04. Bilgisayarı hızlı olan, ama boşa bellek ve işlemci gücü harcamak istemeyenler, işletim sisteminin hızlı tepki vermesini isteyenler için de ideal. “En hızlı” değil, ama en iyi...

devamı için buraya

Editör'ün notu:Bu makale'de de Xubuntu karşılaştırmasını bulabilirsiniz.

Novell Linux Desktop Çıktı!

Challenger

SuSE Linux' u temel alan ve ön tanımlı masa üstü ortamı olarak Novell Ximian Desktop2' yi (GNOME temelli) kullanan Novell Linux Desktop çıktı. Bu işletim sistemi, kurumsal masa üstü sistemlerde kullanılmak üzere hazırlanmış. Linux dağıtımlarında alışık olduğumuz bir işi yapmak için 10 tane farklı yazılım içermek yerine her iş için belirlenmiş bir standart programı var. Anlaşılacağı üzere teknik bilgisi olmayan son kullanıcıları hedefliyor.

İçerisindeki yazılımlardan başlıcaları:
Novell Ximian Desktop2, Novell Evolution, Novell Red Carpet Yazılım Güncelleme Yöneticisi, OpenOffice.org, Mozilla Firefox, GAIM.

Fiyatı ise 50$ ve 1 yıllık yazılım güncelleme desteği de bu fiyata dahil.
http://www.novell.com/products/desktop/index.html?sourceidint=homepage_announcement1

Winmodemler

m1a2

Bu haberin gümbürtüye gitmesini istemem. Piyasada bolca ve uygun fiyata bulunabilen (10-15$ civarı) Conexant (aka Rockwell) chipset`li winmodemler için Linux beta sürücüleri 1 Mart itibarıyla duyuruldu. Bugüne kadar sürücüsü olmadığından Linux`ta çalıştırılamayan ucuz bir SoftK56 modem üzerinde tarafımızdan test edildi ve onaylandı ;) İlgili link`te HCF ve HSF versiyonlar bulunmakta. Hadi hayırlı olsun :)