İlgili Yazılar

Bamya boyutunda 1 GB`lık flash disk

larweda

Netac adında bir çin firması, 4,5x1,7x0.9 cm boyutunda USB arayüzlü flash diskler üretiyor. Bu ufacık şirin aletler, ki firma bunlara Onlydisk diyor, 8 MB - 1 GB arası kapasitede olabiliyor ve USB driver`ı yüklendikten sonra Windows ve MacOS ortamları için plug and play hale gelebiliyorlar. Linux için herhangi bir bilgiye rastlamadım ama eminim çok yakında linux desteği de çıkacaktır. Veri transfer hızının pek süper olmaması (750 KB/S okuma, 450 KB/S yazma) belki dayanılabilir bi kısıtlama, ama fiyatlar gözönüne alınırsa pek de o kadar ulaşılabilir olmuyor. 32 MB`lığı 120$, 64 MB`lığı 217$, 128 MB`lığı 361$, 256 MB`lığı 438$, 256 MB`lığı 810$ 1 GB`lığı da 1415$ fiyatında. Kimbilir, belki bigün fiyatları düşer de biz de hayallerini kurmaya başlarız.

İlk USB Tabanlı GNU/Linux Veri Toplama Cihazı

anonim

USB ve linux'un artılarını bünyesinde birleştiren bu veri toplama cihazı, USB kullanan ilk veri toplama cihazı özelliğini taşıyor. Stirling Üniversitesi, INCITE grubu tarafından geliştirilen bu cihaz, USB'nin avantajlarını kullanarak kullanıcıları için birçok kolaylık sunuyor. Detaylar için http://www.linux-usb-daq.com/

Power over Ethernet

sundance

Dünya bir taraftan, elektrik hatları üzerinden geniş bant Internet erişimine yaklaşırken. (Bir anlamda ethernet over power) Cisco ve diğer ağ aksamları üreticileri de Power over Ethernet konsepti üzerinde duruyorlar.

Basitçe, elektrikli dişfırçası veya traş makinası gibi araçların RJ-45 soketten elektrik alıp kullanılabilmesi, dolayısıyla ülkeler arasında prizler standart olmasa da RJ-45 uyumlu cihazların kullanılabileceği belirtiliyor. Hatta bu konuda 802.3 AF Standardı bile çıkartılmış.
(Ülkemizdeki standart güç kaynaklarının usbden güç çeken printerları bile kaldıramadığını, evlerin büyük bir çoğunluğunda topraklama bile olmadığını düşünürsek bence bu standart, işgüzar bir kaç sivrizekalının, ethernet üzerinden jenaratör çalıştırmak vs. gibi akla ziyan çabaları ile desteklenip ülkemizin bütün IT altyapısına sebep olabilir, bizi temiz bir on yıl geriye atar.)

İlk YZ Hızlandırıcı Çip: Intia Processor

FZ

Grafik hızlandırıcı mikroçipleri barındıran video grafik kartları artık bir PC kullanıcısı için sıradan ürün kategorisinde.

Peki ya oyunlar başta olmak üzere pek çok program için önemli olan yapay zeka (YZ) algoritmalarını hızlandıracak özel bir mikroişlemcinin, YZ kartlarının zamanı gelmedi mi?

AIseek isimli bir şirket dünyanın ilk YZ işlemcisini çıkardığını duyurdu. Intia Processor isimli YZ çipi şu anda oyunlardaki etmenlerin (agent) daha akıllıca ve hızlı hareket edebilmesi için kullanılıyor. Şirketin açıklamasına göre Intia YZ hızlandırıcısı düşük seviyeli YZ işlerini normal bir işlemciye kıyasla 200 kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor.

320 gig Hard Disk!!!

larweda

Maxtor, 320 GB kapasiteli 5400 ve 7200 RPM'lik hard disklerinin kasım-aralık gibi piyasaya çıkacağını duyurdu. Fiyatları da başlangıç için yaklaşık 300-400$ olacakmış. Şimdi, bu durumda benim aklıma bir kaç soru geliyor, bu kadar veriyi nasıl backup'layacağız, backup'lamazsak, varımızı yoğumuzu içine gömer, sonra içindekileri kaybedersek bunun psikolojik şokunu nasıl atlatacağız, böyle bir aleti verimli kullanmak için kaç partition yapmak lazım? (M$ sistemler için söylüyorum) bi ton partition arasında yolumuzu nasıl bulacağız, vs. vs.

İşin güzel tarafı, piyasaya çıkan her yeni büyük hard disk, biraz daha küçük olanların fiyatını düşürüyor. Cümle aleme hayırlı olsun.