GnuPG Sisteminde Kullanılan El-Gamal İmza Anahtarlarında Problem

0
FZ
(FM kurucu editörlerinden sundance´in uyarısına göre:) Phong Nguyen isimli uzmanın tespitine göre GnuPG sayısal şifreleme ve belge imzalama sisteminde kullanılan ve sistemin belge imzalama kısmını ilgilendiren ElGamal anahtar oluşturma kısmında ciddi bir problem mevcut. Bu ciddi açıktan yola çıkarak ElGamal imzalı belgelerde değişiklik yapmak ve daha da önemlisi bunlardan yola çıkarak belgeyi imzalayan kişinin sahip olduğu özel (private) sayısal anahtarı birkaç saniyede öğrenmek mümkün.

Konu ile ilgili ilk resmi yazışmalardan birini bu adreste okuyabilirsiniz.
27 Kasım tarihli bu e-posta içinde GnuPG ekibinin en kısa sürede bu durumu gidereceği de belirtiliyor. Şifreleme denilen alanın her an sürprizlere açık olduğuna dair iyi bir örnek olan bu haberin çağrıştırdıkları hakkında düşünmekte fayda var. Burada ElGamal algoritmasına içkin bir zayıflıktan ziyade bu algoritmanın bir parametresi yani bir sayının büyüklüğü ile oynanması sonucundan problemin çıktığı görülüyor. Bir işi kolaylaştırmak, hızlandırmak için yapılan çok basit bir değişikliğin o işin güvenliğini bir anda nasıl sarsabileceğine dair güzel bir matematiksel örnek olduğunu düşünüyorum.

İlgili Yazılar

Zombie virüsü geri döndü

FZ

Korku filmi başlığı gibi göründüğüne bakmayın, tüm zamanların en karmaşık virüslerinden biri olan Zombie, geri döndü ve bu sefer daha da gelişmiş ve güçlenmiş.

Symantec`ten Peter Szor`un açıklamalarına göre Mistfall motorunu kullanan virüs, hafızada kendine 32 MB yer ayırıp, bulaşmaya çalıştığı programı "decompile" edebiliyor. Daha sonra program kodunun bir kısmını belirleyip iptal ediyor, kendini o bölgeye yerleştiriyor, veri referanslarını yeniden oluşturup, çalışabilir program dosyasını (.exe dosyayı) yeniden derliyor. Böylece ZombieMist, bulaştığı şeye dönüşmüş oluyor. Szor'un açıklamalarına göre böyle bir durumla ilk defa karşılaşılıyor.

E-DEVLET: Ne Kadar Güvenli?

RoR

Yeni yasayla T.C kimlik bilgileriyle kişisel bilgiler (adres, telefon, sağlık, emniyet,...) eşlenerek tek bir çatı altında toplanıyor. Acaba bu durum ne kadar güvenli/gerekli?

.Net gelmeden wormu geldi

tongucyumruk

.Net platformu için yazılmış ilk worm duyuruldu. Sharpei adlı wormun bir kısmı C# ile yazılmış ve .Net framework yüklü bilgisayarları etkiliyor.

Konuyla ilgili Slashdot'ta ve CNET'te çıkan haberler

ADSL Modem Öntanımlı Parola Zayıflığı

extacy

Bu açık başka ülkelerde var mıdır bilmem ama bizim ülkemiz insanlarında %80 oranında geçerlidir :(

Bunun nedeni bilgisizlik midir, vurdum duymazlık mıdır bilmem ama... sonuçları çok kötü olabilir. Malum güzel ülkemin her yanı ADSL ile yeni yeni tanışmaya başladı fakat beraberinde yeni bir sorun getirdi. Lafı kisa tutup soruna geçmek istiyorum.

Hamburger, spyware ve cahillik

anonim

Japonya Mc Donalds promosyonal olarak dağıttığı 10000 flashdisk Mp3 playerlerin spywareli olduğu ortaya çıktı. Sözkonusu spyware programının bulaştığı bilgisayarlarda kullanıcı isimleri ve şifreleri saldırganlara iletebileceği anlaşıldı.