Google'dan güvenli iletişim için yeni bir adım: Anahtar Şeffaflığı Sistemi

3
tongucyumruk

Tam da WhatsApp'ın kullanıcıların şifreleme anahtarlarını değiştirmesinin bir güvenlik açığı oluşturup oluşturmadığının tartışıldığı şu günlerde Google sanki önceden durumun kokusunu almış gibi kullanıcıların anahtarlarını ve anahtar geçmişlerini doğrulamayı sağlayacak Anahtar Şeffaflığı (Key Transparency) aracını duyurdu.

Anahtar Şeffaflığı sunucu/istemci modeli ile çalışan bir anahtar dağıtım sistemi. Özünde sunduğu bir kullanıcı kimliğinin tüm geçmişini kayıt altına almak. Örneğin bir hesabın anahtarları değiştiği veya hesap sıfırlandığı zaman bütün bu bilgiler bir kayıt defterine işlenerek gerektiğinde hesap sahibi tarafından doğrulanabiliyor. Bu sayede Google açık anahtar şifreleme sistemlerinin en büyük sıkıntılarından biri olan "anahtar dağıtımı" problemini kökten çözmeyi hedefliyor.

Tabi bu noktada hepimizin aklına gelen soru: Bütün bu anahtar verisi nerede saklanacak? İyi haber: Google'da değil. Kötü haber: Şimdilik sadece ayar dosyasına yazabileceğiniz bir sunucuda. Bu sayede bir üçüncü partinin servis olarak sunduğu bir sunucuda yahut kendi sunucunuzda bu veriyi saklayabileceksiniz. Peki sizi tanımayan birinin anahtarınızı bulması gerektiği zaman ne yapacak? Bu sorunun cevabı ne yazık ki protokolun ikinci sürümüne ötelenmiş durumda.

Bu haliyle Anahtar Şeffaflığı sistemi halihazirda anahtar dağıtımı için kullanılan HKP/SKS gibi protokollerin bulunabilirlik dezavantajını paylaşsa da gerek hesap denetimini mümkün kılması, gerekse arkasındaki Google desteği sayesinde hızla yaygınlaşabilecek olması bir avantaj sağlıyor. Önümüzdeki günlerde Anahtar Şeffaflığının güvenli iletişim sistemlerine etkilerini görebileceğimizi umalım.

İlgili Yazılar

Zombie virüsü geri döndü

FZ

Korku filmi başlığı gibi göründüğüne bakmayın, tüm zamanların en karmaşık virüslerinden biri olan Zombie, geri döndü ve bu sefer daha da gelişmiş ve güçlenmiş.

Symantec`ten Peter Szor`un açıklamalarına göre Mistfall motorunu kullanan virüs, hafızada kendine 32 MB yer ayırıp, bulaşmaya çalıştığı programı "decompile" edebiliyor. Daha sonra program kodunun bir kısmını belirleyip iptal ediyor, kendini o bölgeye yerleştiriyor, veri referanslarını yeniden oluşturup, çalışabilir program dosyasını (.exe dosyayı) yeniden derliyor. Böylece ZombieMist, bulaştığı şeye dönüşmüş oluyor. Szor'un açıklamalarına göre böyle bir durumla ilk defa karşılaşılıyor.

Wikileaks kurucusu tecavüzle suçlandı/suçlanmadı!

sundance

Sızdırılmış dökümanları bütün dünyaya yayarak, özgür basının idol sitelerinden biri olan Wikileaks'in sözcüsü Julian Assange hakkındaki tecavüz suçlaması İsveç makamları tarafından geri çekildi.

Daha önce Bilderberg toplantı raporlarını, 9/11 sırasındaki 575,000 SMS kaydını ve son olarak da Afganistan'daki savaşla ilgili 92,000 belgeyi halka duyuran Wikileaks ve sözcüsü, popülaritenin artması ile çeşitli saldırılara maruz kalmışlardı.

Şifre Bilimi Nedir?

eitatli

http://www.mystery-twister.com . Bu site, şifre bilimi (cryptography) nin nasıl birşey olduğunu bu işin içinde olmayan ancak merak edenlere yarışma yoluyla öğretmeyi hedefleyen bir site.

GNU/Linux ve Güvenlik

anonim

Türkiye Linux Kullanıcıları Derneği işbirlğiyle gerçekleştirdiğimiz Linux eğitimlerinin 4. kısımı olan " Linux ve Güvenlik " semineri 5 Mayıs 2009 Salı günü Kadir Has Üniversitesi, Kadir Has Kampüsü , Cibali Salonunda yapılacaktır.

Bilişim Güvenliği Kulübü (BİGUK)

Tarih: 5 Mayıs 2009
Saat:12:00-15:00
Yer: Kadir Has Üniversitesi , Kadir Has Kampüsü, Cibali Salonu- Fatih /İstanbul Ulaşım Düzenleyenler: Bilişim Güvenliği Kulübü-Türkiye Linux Kullanıcıları Derneği
Konuşmacı: Bora Güngören (Bora Güngören kimdir?)

Yüksek Hızlı Windows NT Parola Kırıcı

FZ

Bilgisayarınıza yetkisiz kişilerin girmesini istemiyorsunuz. Parolalar konusunda hassassınız. Söz gelimi, deneyimli biri olarak şöyle bir parola kullanıyorsunuz: u76d0pelgbuz3. Oldukça karışık ve oluşan harmandan (hash) geriye doğru dönmesi imkansız denecek kadar zor... mu acaba?

Sadece 2 saniye sürmüş yukarıdaki parolanın tespit edilmesi! İnanmayanlar Advanced Instant NT Password Cracker sayfasına bakabilirler. Sistemi geliştiren yazarların konu ile ilgili Lecture Notes in Computer Science (Proceedings of Crypto'03) isimli kaynakta sunacakları teknik makaleyi buradan çekebilirsiniz.

İsterseniz yukarıdaki adrese kendi sisteminizdeki harmanları (hash values) göndererek ne kadar sürede kırıldıklarını da görebilirsiniz ;-)