GPL'e Uymadığı İçin CISCO'ya Dava

0
memin
FSF'nin (Free Software Foundation - Özgür Yazılım Vakfı) sitesindeki habere göre FSF, Cisco'nun alt firmlarından biri olan Linksys'e, ürünlerinde kullandığı L/GPL lisanslı yazılımların lisans kurallarına uymadığı için dava açılıyor.
Sitedeki habere göre Linksys uzun süredir ürünlerinde GCC, binutils, ve GNU C kütüphanesi gibi yazılımları kullanıyor. GPL lisanslı bu yazılımların telif haklarının (copyright) FSF'nin elinde olduğu belirtiliyor. FSF, 2003'ten beri Cisco ile birlikte lisansa uyum çalışmaları yapıldığını fakat Cisco'nun bu işte gönülsüz olduğunu, 5 sene içinde hala düzgün bir uyum planı ortaya çıkmadığı için konuyu mahkemeye taşımaya karar verdiklerini söylüyor.

FSF başkanı Richard Stallman da GPL lisans modeli ile, şirketler de dahil olmak üzere herkesin, kullandığı programlar üzerinde değişiklik ve uydurma yapabilme hakkını korumaya çalıştıklarını, bunun sağlanabilmesi için de yazılımlarda yapılan (ve dağıtılan) değişikliklerin halka açılmassı gerektiğini belirtiyor.

GPL'in mahkemelerde daha önce kazandığı davalar bulunmakta. Türkiye'de bir örneği olduğunu sanmıyorum. Bildiğim kadarı ile Türkiye'de yazılımlar ile ilgili şikayetler Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu içerisinde değerlendiriliyor. Hukuki mücadelenin yalnızca "korsan yazılıma" karşı verildiği bir ülkede kimse de çıkıp GPL'e uymuyorsunuz diye birlierini mahkemeye vermiyor. Yoksa GNU/Linux'u paketleyip, içeriğinden bahsetmeden satan firmalar Türkiye'de de bulunmakta.
gnu

İlgili Yazılar

Debian; keyif mi, bela mı ?

sundance

Şimdiye kadar yaklaşık 20 Unix varyantı kullanmış birisi olarak, son kullandığım dağıtım hakkında bir şeyler yazmasam rahat edemezdim :) FM`de m1a2'nin Debian Kurulumu 1 ve 2 yazılarından sonra birilerinin de yorum babında bir yazı yazması şarttı.
Yaklaşık üç haftadır, Debian kullanıyorum...

.NET İçin C Derleyici

lifesdkver0_1

C ile .NET uygulamaları geliştirmek için atılan adımların meyvaları alınmaya başlanmış. Yazdığınız C kodunu .NET'in IL (Intermediate Language) bytecode'una çeviren ve en önemlisi, iş gören bir C derleyicisine bu adresten ulaşabilirsiniz.

[FlameWarsON] Eh, devir bytecode devriyken; üst seviye uygulamalar için C'ye kimin ne ihtiyacı var? [/FlameWarsOFF]

Kamuoyunu ayağa kaldıralım

gencbeyin

Aşağıdaki adreslere, candundar@superonline.com, anahaber@atv.com.tr, Teknoloji@ntvmsnbc.com, pusulahaber@turk.net, hulki.cevizoglu@populerbilim.com.tr, nke-istanbul@nazimkulturevi.org, posta@evrensel.net, egitimbsk@anap.org.tr, dypgenclikkollari@dyp.org.tr, chpbim@chp.org.tr, akguvercinist@dsp.org.tr, StarHaber@startv.com.tr, gnkur@tsk.mil.tr, iletisim@iletisim.com.tr, şu yazıyı gönderdim.

Sizler de bir şekilde bu ve başka adreslere bunları gönderebilirseniz, belki türk milletine bunun önemli bir konu olduğunu dank ettirebiliriz...
berkem

Hindistan Parlementosu Yazılım Patentlerini Reddetti

darkhunter

Hindistan Parlementosu yazılım patentlerini reddetti. Hindistan'ın bilgisayar endüstrisine dair politikalarını hep takdir etmiş biri olarak, bu haberi duyurmaktan zevk duyuyorum :)
Bilgi İçin (Slashdot)

Özgür Yazılım Hareketinin Popülerlik ve İlkeler Arasında Yapacağı Tercih Üzerine

acemi_

GNU işletim sistemleri ve uygulamaları gün geçtikce yaygınlaşıyor ve bunun sonucu olarak özel mülkiyetli yazılımlar da bu işletim sistemleri üstünde çalışmaya, GNU yazılımlarıyla uyumlu olmaya daha çok özen gösteriyorlar.

Richard Stallman´ın GNU hareketinin 20. yılı dolayısıyla yayınladığı yazıda, hedefin popülerlik/yaygınlık olmadığı, asıl olanın özgürlük olduğunun altı çizildi. Microsoft yazılımlarına karşı çıkıldığı gibi özgür işletim sistemleri üzerinde çalışan özel mülkiyetli yazılımlara da aynı oranda karşı olunması gerektiği vurgulandı. İlkeler açısından bakıldığında çok doğru görünen bu tavır acaba taktik açıdan da o kadar doğru mu?