GPL Sürüm 3'e Doğru...

0
vst
Richard M. Stallman ve Eben Moglen, hazırlıkları süren GPL3 hakkında bir makale yayınladılar. Makalede, GPL'in geçmişi, bugünü, yarını ve yeni sürümün altında yatan sebepler tartışılıyor.
Yeni bir GPL sürümü için zamanın geldiği konusunda yaptıkları açıklamada, aslında halihazırda yürürlükte olan ikinci sürümün 1991 yılında yayınlandığına da dikkat çekiliyor. Anlaşılan Stallman'ın öngörüleri hem ciddi oranda doğru çıkıyor (Bitkeeper örneğinde olguğu gibi), hem de uzun vadede etkileyici sonuçları var. Bakalım yaşayan efsaneler yeni GPL sürümünü ne zaman duyuracaklar...
gnu

Görüşler

0
Challenger
Geçenlerde bir yerlerde Linus Torvalds' ın GPLv3' e pek sıcak bakmadığı gibi bir şey okumuştum yanlış hatırlamıyorsam. Ama yerini unuttum. Bu konuyla ilgili bir fikri olan var mı?
0
darkhunter
Hayret doğrusu. RMS bile (neredeyse) sesini kısmışken, Linus olaya tepki verdi. Hadi bakalım bir de buradan yakalım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İyi ki Doğdun GNU

tongucyumruk

Richard Stallman'ın biricik evladı GNU 20 yaşında. Bir Xerox yazıcının sorun çıkartmasıyla başlayıp bugün dünya tekellerine meydan okuyan GNU/Linux'un ortaya çıkmasına kadar uzanacak yolda atılan ilk adımın 20. yıldönümü. Sanıyorum Richard Stallman'ın GNU'yu insanlara ilk defa duyurduğu mesajını okumak için daha iyi bir gün olamaz.

GPL hastaları ve ``Commonistler´´ aranıyor!

velista

Pardus, Creative Commons lisanslanmış bloglar, açık kaynak kodlu yazılımlar falan derken, konu ister istemez uzun süredir ertelediğimiz, pek de üzerine konuşup "suyu bulandırmak" istemediğimiz bir noktaya dayandı...

Soru çok ciddi: Başta GNU GPL, GNU LGPL, GNU FDL ve CC olmak üzere, özgür dünyanın kullandığı lisans sözleşmeleri "hukuki açıdan" Türkiye'de ne kadar geçerli?

Özgür Yazılım Hareketinin Popülerlik ve İlkeler Arasında Yapacağı Tercih Üzerine

acemi_

GNU işletim sistemleri ve uygulamaları gün geçtikce yaygınlaşıyor ve bunun sonucu olarak özel mülkiyetli yazılımlar da bu işletim sistemleri üstünde çalışmaya, GNU yazılımlarıyla uyumlu olmaya daha çok özen gösteriyorlar.

Richard Stallman´ın GNU hareketinin 20. yılı dolayısıyla yayınladığı yazıda, hedefin popülerlik/yaygınlık olmadığı, asıl olanın özgürlük olduğunun altı çizildi. Microsoft yazılımlarına karşı çıkıldığı gibi özgür işletim sistemleri üzerinde çalışan özel mülkiyetli yazılımlara da aynı oranda karşı olunması gerektiği vurgulandı. İlkeler açısından bakıldığında çok doğru görünen bu tavır acaba taktik açıdan da o kadar doğru mu?

muhasebeci'den duyuru

muhasebeci

muhasebeci projesi sessiz sedasız hızla yoluna devam ediyor.
gmtrans
mantis

Syllable 0.6.1

Titus

Özgür yazılıma gönül veren geliştiricilerin sayısının artmasına paralel olarak açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin sayısı da artıyor. Syllable da bu sistemlerden birisi.

Hızı ve kullanım kolaylığı ile kullanıcının başını döndüren Syllable'ın tek dezavantajı hala geliştirme aşamasında olduğu için çoğu uygulamada yetersiz kalmasıdır. Detaylı özelliklerini inceledikten sonra mevcut dağıtımınıza alternatif olarak düşünebilirsiniz.