Her yerimiz internet olmuş kime ne?

0
parsifal
Yaklaşık 10 senedir *NET kelimesi ile yaşıyoruz. Ama son 1-2 yıldır bu kelime INTERNET olarak tescillendi. Ve yaşantımızın içinde bir şekilde yerini aldı. Bizle beraber yaşamaya devam ediyor.

"Örümcek adam" okumuşlarımız bilirler. Örümcek adam bir macerasında bir tür kumaş bulurdu. Bu kumaştan bir kostüm yapmar. Eskisinden çok daha kullanışlı, daha avantajlı bir kostüm. Ama bölümler geçtikce bu kostümün bir canlı varlık olduğu ve Örümcek adamı ele geçirmeye çalıştığı ortaya çıkar.

Bu kısa öyküde bahsi geçen o yeni kostümü internete benzetiyorum. Peki eski kostümün yerinde ne var? O zamanki teknolojide ortaya çıkmış BITNET var.

BITNET'ten bahsetmiyeceğim. Sadece anlatılan hikayenin yerine oturması için BITNET yazının içinde yerini aldı.

Bütün bunları 3 ay önce Profilo Alışveriş Merkezinin WC'sini kullandıktan sonra düşünmeye başladım. WC'den içeri girdiğimde bütün pisuvarların üstünde "İXİR" reklamı vardı. Kendi kendime "Yuh! Burda da mı?" diye düşünmeden duramadım.

Neden böyle olmuştuk?

Ülkemizde pek teknoloji üretilmediğinden, teknoloji bize zembille gökten iner. Gelişme safhalarını yaşıyamayız. Son teknoloji olarak elimize hazır gelir. Çiğnemeden yutarız. Hazmedemeden yenisini tüketmeye başlarız. Zenginliğimizi, ihtişamımızı bu teknoloji ürünleri gösterir. Bir çoğu da sadece alınması gerektiği için satın alınır.

İhtiyaç listesi hazırlanmaz. Nelere gerek duyulduğu araştırılmaz. En son model her zaman daha iyidir. (Bkz. cep telefonu)

İşte interneti de zembille indirdiler. "Tüm dünyaya açılan kapı", "Globalleşme göstergesi", ...

Bir hocanın derste öğrencilerine söylediği: "Her şeyi internetten yapacağız çocuklar." Evet bu hoca bunu yapıyor. Nasıl mı? Ders notları, Sınav notları, Duyurular, hepsi internetten yayınlanıyor. Buyrun gidin kendiniz bakın: http://www.beykent4.homestead.com

Araştıralım, planlıyalım. Bunları yaptıktan sonra karar verelim ve uygulamaya geçelim...

"Less is more"

Görüşler

0
FZ
Sadece PROFILO mu! Bakirköy'deki Carousel'in tuvaletlerinin kapisinda da IXIR reklami var.

IXIR'in durumu ortada.

Teknoloji kullanmayi gectim. Birileri gelsin ve bu adamlara nasil i$ yapilir bunu ögretsin istiyorum.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Amerika`da merak ettiklerinizden haber alın!

larweda

New-York, Washington veya Pittsburgh'da haber alamadığınız ve merak ettiğiniz yakınlarınız varsa onları internet üzerinden araştırabilirsiniz. Bu tarz hizmet veren sitelerden bir tanesi "I'm Okay" Message Center, yani okay.prodigy.net. Kazalardan sağlam çıkan insanların isimlerini bildirdikleri ilan panosu tarzı bir yer burası. Ne kadar çok insan bunu kullanır, o şoktan çıktıktan sonra buraya ismini gönderir bilmiyorum ama, merak ettikleriniz varsa mutlaka her yol denemeye değer.

WWW Kısaltmasını Beynimize Çakan Adamla Röportaj

FZ

Internet tarayıcınızın adres satırına her WWW yazışınızda Tim Berners-Lee'nin basit ama dünyayı değiştiren fikrinin somut halini kullanıyorsunuz. Avrupa'nın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı CERN'de çalışırken, 1989 yılında "World Wide Web"i geliştiren bu yaratıcı aynı zamanda 1990 yılında ilk Internet tarayıcı yazılımı da tasarladı. Tim Berners-Lee ile yapılmış bir röportajı, ortaya attığı fikirler ve uygulamaların hayatımızı ne kadar dönüştürebildiğine dair düşüncelerini bu adresten izleyebilirsiniz.

Internet Bedava (mı?)

redogre

Evet genellikle büyük gazetelerin pazar eklerine yaraşır bir başlık oldu ama yarım saat içinde uzun zamandır kullandığım iki servisin artık paralı olduğunu öğrendim.
`Para vermiyorsan buyur sürün` diyen ilk adres FilePlanet. Hani Quakeplanet adlı, güzel Quake mod ları ve haritaları indirdiğimiz Community var ya ... İşte orası dosyaları indirebilmeniz için GameSpy üyeliği istiyor. Tamam GameSpy üyeliği bedava ama işkence bununla bitmiyor. `Buyrun serverlara.` diyor ama o da ne? Tıklayınca güzelim servera `Ama siz para vermemişsiniz, aylık 10, yıllık 50 dolara bu hizmet` diyor. O zaman Public Server kullanırım diyorsanız, 300 kişi sınırlı 2 Amerika serverı, ve 50 kişi sınırlı bir Romanya serverı sizi bekliyor. Önce bir applet ile sıraya giriyorsunuz. Sakın kendi kendinize `Aman bekledim ama 50 kişi var sadece harika alırım dosyamı...` diyorsanız yanıldınız. DSL bağlantı ile 1.3 Mb ı tam 1 saatte indirebildim. Quake ile ilgili birşey istiyorsanız ya parayı bayılacaksınız ya da sürüneceksiniz....

Searchlores.org

sundance

Bundan yedi yıl kadar önce, Galata´da bir öğrenci evinde Fravia´nın Searchlores.org sitesi ile karşılaşmıştım. Kendine özgü yapısı, başta arama motorları olmak üzere bir çok konuda ilgi çekici teknik makaleleri, derin kütüphanesi, usta çırak ilişkisinde sınıfları ve vaka incelemeleri ile çok değişik bir siteydi. Internet´in kişisel özgürlüklere karşı kullanılmasına sinirlenen Fravia daha o zamanlarda kullandığı exploitler ile Explorer ile siteye girerseniz makinanızı çakılıyordu (Opera ile bu sayfalarda tanıştım ilk ;)

Yıllar sonra Netcat hakkında bir şeyler ararken bu sayfaya rastladım. Sanki eski bir dostu görmüş gibiydim. Bu süre içinde Fravia çizgisini korumuş, dahası yeni yazı ve makaleler ekleyerek sayfalarını zenginleştirmişti. Tavsiye ederim bir dolaşın sitede eminim ilginizi çekecek ya da sizi çok şaşırtacak bir şeyler bulacaksınız.

RapidShare Öcü mü?

anonim

Herkesin bildiği (veya biraz araştırırsa anlayacağı) gibi kendi dalında öncü olan rapidshare, paylaşım hizmeti veren bir firma (daha doğrusu internet sitesi). Çalışma mantığı çok basit, siz, uzaktaki arkadaşınıza bir dosya göndermek istiyorsunuz, buraya yüklüyorsunuz ve yükleme linkini arkadaşınıza gönderiyorsunuz.. O da bu linki kullanarak dosyayı indiriyor...