Hubble Kör Oldu

0
conan
Hubble uzay teleskobunun ana kamerası geçen haftasonu devre dışı kaldı. 2002 yılında yerleştirilen ve 3 elektronik kamera, filtreler, ve morötesi, kızılötesi ayrıştırıcılardan oluşan Advanced Camera for Surveys (ACS) modülü Şubat 27'de girdiği güvenli moddan çıkamadı.
Güç kaynaklarını kaybettiği anlaşılan ACS modulünü onarmak için planlanan periyodik bakım uçuşunu beklememiz gerekiyor (2008 yılı) Sorun hala NASA tarafından bir bilimadamı topluluğu tarafından araştırılıyor. Bu topluluğun raporu ise 2 Mart'ta yayınlanacak.

Kaynak: NASA

Görüşler

0
zekzekus
Hatırladığım kadarı ile Hubble, tahmini görev süresini fazlasıyla aşmıştı. İyi dayanıyor yıllardır gene.
0
simor
O alet de benim televizyondan beter. O kadar çok tamirat gördü ki. İlk zamanlarında da miyop olduğu anlaşılmıştı yanlış hatırlamıyor isem. Sonra uzayda ameliyatla düzeltilmişti.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

VEGA sisteminde yaşam var mı ?

sametc

Astronomlar güneş sistemine benzeyen bir yıldız sisteminde, dünya gibi yaşamın gelişmesi muhtemel gezegenlerin varlığını tespit ettiler.

25 milyon ışık yılı uzaklığında ve güneşin üç kat büyüklüğündeki Vega yıldızının etrafında toz kitlesinin olduğu gozlemlendi. Yıldızın etrafında bir disk şeklinde yer alan toz kitlesini kendine cekerek, kendinden küçük diğer gezegenlere yer açıyor. Görece ufak gezegenlerde ise, bu sayede yaşamın gelişmesine olanak doğuyor...

haberin devamı: www.ntvmsnbc.com

Ankara! Mavi Gezegen Buradan Çok Güzel Görünüyor!

FZ

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dün görüşülmesi beklenen ve Türkiye'nin yakın gelecekteki güvenlik politikalarının çerçevesini çizen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB), 'belgeler ellerine geç ulaştığı' gerekçesiyle, hükümetin isteği üzerine bir sonraki toplantıya bırakıldı. Toplantıda, astronot yetiştirilmesini de kapsayan 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL'lik bütçe ayrılması da benimsendi.

Toplantının ağırlıklı gündemini TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi oluşturdu. Türkiye'nin 2023 yılındaki vizyonunu anlatan sunum, TÜBİTAK Başkanvekili Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından yapıldı. Yetiş, 11 Mart'ta Ankara'da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK eşgüdümünde sürdürülen 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL bütçe ayrılacak. Bu para, 2008'e kadar astronot yetiştirilmesi, 2009'a kadar ulusal fırlatma sistemi kurulması ve ulusal uzay sistemi altyapısının oluşturulması için harcanacak.

Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr

Bu robotun içinde linux var

urxalit

Nasa, Mars araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanan Robot´un işletim sistemini Linux olarak belirledi. Güneş Enerjisi ile çalışacak olan bu robot, Mars yüzeyindeki arştırmlarda kullanılacak.

Bu robot´un sisteminde 1 adet PIII 500MHz Intel işlemci 3U CompactPCI yapısında ve bütünleşik (On-Board) olarak ana kart üzerinde Linux işletim sistemine sahip. Bu yeni nesil robot, Mars çöllerinde, 2004 yılı içerisinde araştırmalar yapıp sonuçlarını Dünya'ya gönderecek. Tamamen özel olarak tasarlanan bu robot için, ana kart üzerindeki Linux, robot üzerindeki araçlara göre yeniden düzenlenmiş.

Haber kaynağı: linux.org.tr
Kaynak: NewsFactor

İletişimde fırtına kopacak

parsifal

Güneşten kaynaklanan manyetik fırtına, dünyayı etkilemeye başladı. Manyetik fırtınanın, insanların psikolojik durumları üzerinde de etkili olduğu ileri sürüldü. Uzmanlar, güneşten gelen ek enerjinin, yeryüzünün manyetik alanını yüklü parçacıklarla bombardıman ederken bu durumun, elektrik hatlarını, yüksek frekansların kullanıldığı havayolu iletişim şebekelerini ve uydu haberleşmesini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Manyetik fırtınalar sırasında, Güneş yeryüzüne olağanın üzerinde enerji gönderiyor. Manyetik fırtınayı izleyen, ABD'nin Colarado eyaletinmdeki Space Environment adlı merkezden Joe Kunches, "Bu enerjiyi içine çeken dünyanın manyetik alanı, şu anda kendini dengelemeye çalışıyor." diye konuştu.
kaynak: Cumhuriyet Gazetesi Sayı: 28508 26 Ekim 2003, Arka Sayfa

İTÜ'nün uydusu uzaya fırlatıldı

anonim

Yapımı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk öğrenci yapımı uydusu İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 günü Hindistan'da uzaya fırlatıldı ve Türkiye saati ile 9:41'de yörüngesine ulaştı. İTÜpSAT1, ABD’deki Stanford ve California Polytechnic Üniversiteleri’nin ortaklaşa başlattığı bir proje olan CubeSat projesi kapsamında tasarlandı ve üretildi. Küp şeklindeki uydunun yörüngesi yaklaşık 700 kilometre ve Dünya'yı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.