İnsanlarda, hayvanlarda ve bilgisayarlarda zekâ

0
FZ
Bilim ve Gelecek dergisinin Mayıs sayısı bayilerde. Kapak konus: İnsanda, bilgisayarda ve hayvanda zeka.

Bilim ve Gelecek son sayısında, akıl, bilinç, zekâ, anlama, uslamlama, zeki davranış, beceri gibi kavramlara değiniliyor ve hayvanlarda, insanda ve bilgisayarda zeki davranışların olup olmadığını tartışılıyor. "İnsan, bilgisayar ve zeki davranış" başlıklı makalesinde Ulaş Başar Gezgin, bilişsel bilimlerin çerçevesini açıkladıktan sonra bilgisayar ve insan taraftarlarını tartıştırıyor. Bir testten yola çıkarak şu soruya yanıt arıyor: İnsan ussal bir varlık mı? Tuğrul Atasoy ise, soyut zekâmızın evrimsel köklerini en yakın türlerden başlayarak hayvanlarda aradığı makalesinde, hayvanlar dünyasında bilinç ve zekâya ilişkin çarpıcı örnekler veriyor.
Dergide yer alan diğer bazı makaleler şöyle:

- "Özel"in genelleşmesi / Ender Helvacıoğlu
- Yeni bir tıp paradigması ütopya mı? / Dr. Deniz Akgün
- Çiçeklerin üreme stratejisi: Koku, renk ve taklit / Prof. Dr. Orhan Küçüker
- Kokulu bitkilerimiz ve kültüre etkileri: Koklayın ülkenizi! / Hasan Torlak
- Türk düşünce dünyasının gelişim seyri üzerine düşünceler / Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı
- Papa John Paul cennete mi gidecek? / Yılmaz Dikbaş
- Bilgi Çağından Şablonlar Çağına / Ogan Güner
- Nermi Uygur: İçten seslendi, dışa taştı / Ruken Kızıler
- Prof. Dr. Bedia Akarsu, Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Nilgün Uygur ve Pınar Uygur Belen ile Nermi Uygur hakkında söyleşiler

Derginin son sayısında, her zaman olduğu gibi Prof. Dr. Ali Nesin'le Matematik Sohbetleri, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Satranç, GO, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

Görüşler

0
sefalet

eski bilim ve ütopyacıların kurduğu yeni sayılabilecek bir dergi.Bİlim ve Ütopya ve Bilim ve Gelecek dergilerinin benzeri başka dergilerin olmaması da düşündürücü.

benzerlerinin olmaması önemlerini daha fazla arttırıyor.
0
darkhunter
Konuyla ilgili forum adresi (Doğrudan bağlantısı yoktu ama sonradan, tam da bu haberle bağlantılı bir hal almıştı) :: Düşünerek Programlamak :: [www.fazlamesai.org] Adı altında tartışılabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ACM Bilgisayar Bilimleri Klasik Kitaplar Listesi

nec

ACM, kendi portalında, okuyucu anketiyle belirlenen, içinde "201 Principles of Software Development", "Anatomy of LISP" gibi kitapların olduğu bir klasikler listesi yayınlamış. Listede Dijkstra, Minsky gibi isimlerin de kitapları var.

Bazı kitapların tamamına PDF olarak erişilebiliyor siteden. Yazdığına göre eksik olanlar için de izin almaya çalışıyorlarmış. Takip edilesi.

Google Hikayesi / Çağımızın En Yeni İş, Medya ve Teknoloji Başarısı

darkhunter

Orjinal adı Google Story olan ve Koridor Yayıncılık tarafından yayınlanan kitabın (çeviri: Gökçe Köse) yazarları David A. Vise ve Mark Malseed.

Kitabın içeriği ise şöyle :

Yapay Öğrenim - Bir Özet

anonim

Yapay öğrenim (machine learning) konusunda faydalı olacağını umduğumuz bir makaleyi ekte sunuyoruz. Makalede, yapay öğrenimi karşılaştırmalı olarak tanıtmaya çalıştık. Regresyondan başlayarak, grafik modellere giden bir yelpazede YÖ nedir, matematiksel temeli nelere dayanır, ve hangi uygulamalar için kullanılır sorularının cevabını irdeledik.

GNU/Linux üzerinde LaTeX ile yazılmıştır. Penguenlere duyrulur.

http://www.bilgidata.com/pdfs/ml-tr.pdf

Java İle Etiket Yazmak

anonim

Java JSP'nin ve Servlet standartının önemli özelliklerinden biri, programcılara kendi etiketlerini yazmasına izin vermesidir.


İsteğe uyarlanmış etiket (custom tag) denilen bu kavramı bir örnek kullanarak açıklıyoruz.

A Byte of Python

roktas

OSnews sitesinde gezinirken gözüme ilişti. Komple boyutta yeni bir Python kitabı. Yazarının ifadesiyle Python belgelerinin listelendiği sayfada Guido van Rossum´ un Python tutoryalinden hemen sonra ikinci sırada yerini almış.

A Byte of Python