Internet`de Kızılderili Olmak!!!

0
sundance
1992 yılından beri Internet yaygın bir şekilde kullanılmakta. Bu süre içinde öncelikle daha önceden bilgisayar merakı olanlar, sonra da hemen herkez yavaş yavaş bu yeni medyaya dahil olmaya başladı... Öncelikle tamamen teknik adamlardı bu ortamın müdavimleri, daha sonra yavaş yavaş sanatçılar da dahil olmaya başladı. Herne kadar altyapıyı sağlayanlar yine aynı insanlar olsa da, içerik daha bir ön plana çıkmaya, sayfalar artık birer sanat eseri kategorisi haline gelmeye başladılar.

Ve sonra kıyamet koptu, Üniversiteler Visual Communication Design bölümleri açmaya başladılar ve artık hobi olarak bile bilgisayarla ilgilenmeyen insanlar bile tasarım ve Internet konusunda söz sahibi olmaya başladılar.
İşte bu noktada eskiler ve bazı yeniler (belki dinazorlukları tuttu, belki de haklıdırlar) itiraz etmeye başladılar. Çünkü ortada ciddi bir problem vardı, eğer bir şekilde Internet Vatandaşlığı sözkonusu olsa, ortalama günün yarısını online geçirdiklerinden dolayı kıdemli vatandaşlar olacaklarını düşünen bu kişiler, Internet`de sadece ödev hazırlamak için veya MP3 indirmek için dolaşan, içinde bulundukları bu devasa iletişim ağının sadece küçük bir kısmını yaşayan bazı akademisyenlerin, yaşama alanları konusunda ahkam kesmeleri onları rahatsız ediyordu.

Dahası, Üniversitelerin parçası bulundukları otoritenin bir devamı olarak, bu konuda da payeler vermelerine ve bu insanların gün geçtikçe (akademik taktikler ve onbeş yıldır sürdürdükleri mekanik ders çalışma alışkınlıkları sayesinde) daha çok net hakkında fikir yürütmelerine iyiden iyiye bozuluyorlardı. Ama yine de üniversiteler devam etti, çünkü insanlara temin ettikleri ünvan/titr zırhları vardı ve bu zırhları elde ettikten sonra insanların yaptırımları çok daha artıyordu

Çünkü ortada ciddi bir problem vardı, zira Internet hiç kimsenin şimdiye kadar görmediği bambaşka bir medyaydı. Kendisine en yakın olan televizyonun bile geçtiğimiz elli yıl içinde yeteri kadar sosyolojisinin ortaya konulamadığını gözönüne alırsa, bu bambaşka ve tamamen interaktif ortamın, üniversiteler tarafından analiz edilip, hakkında yorum yapılabilir parçalara (belki de onların çok sevdiği uzmanlık alanlarına) bölünmesi en az bir yüz yıl alacak gibi gözükmekte.

Ama hal böyleyken, yine de yukarda profilini çizdiğim insanlar, gün geçtikçe ortam hakkında daha çok söz sahibi olmakta ve bu ortamın en önemli parçası olan Internet Vatandaşlarını gittikçe daha fazla yok saymaktadırlar.

Hal ve gidişat bu kişilerin gün geçtikçe işgal altındaki Amerika`da Kızılderili`ler gibi yaşayacakları yerler ve yaşam tarzları konusunda daha da insiyatifsiz kalmalarına ve belki de yok olup gitmelerine yol açacak.

Fakat önemli bir nokta var ki, Internet bu kurallarla işlemiyor...

Görüşler

0
FZ
Valla benim kafam karıştı. Tam olarak neyi eleştiriyor durumdasın? Örnek verebilir misin?
0
sundance
Bayağı açık yazdığımı düşünüyordum halbuki...

Basitçe anlatmak gerekirse, aldıkları akademik ünvanlar ve Internet`ten uzakta asıp kestikleri ahkamlarla, ISP`lerin, içerik sağlayıcıların ve web tasarım şirketlerinin ''söz söyleyen adam'' konumuna gelmeleri ve gerçek Internet`i yaşayan kişileri gözardı etmeleri...

Eğer hala açık değil diyorsan, Cryptonomicon`daki Information Super Highway üzerine olan tartışmayı hatırlatacağım...

The words came out of Randy''s mouth before he had time to think better of it. The Information Superhighway is just a fucking metaphor! Give me a break! he said.

There was a silence as everyone around the table winced in unison. Dinner had now, officially, crashed and burned. All they could do now was grab their ankles, put their heads between their knees, and wait for the wreckage to slide to a halt.

That doesn''t tell me very much, Kivistik said.

Everything is a metaphor. The word ''fork'' is a metaphor for this object. He held up a fork.

All discourse is built from metaphors.

That''s no excuse for using bad metaphors, Randy said.

Bad? Bad? Who decides what is bad? Kivistik said, doing his killer impression of a heavy-lidded, mouth-breathing undergraduate. There was scattered tittering from people who were desperate to break the tension.

Randy could see where it was going. Kivistik had gone for the usual academician''s ace in the hole: everything is relative, it''s all just differing perspectives. People had already begun to resume their little side conversations, thinking that the conflict was over, when Randy gave them all a start with: Who decides what''s bad? I do.



Even Dr. G. E. B. Kivistik was flustered. He wasn''t sure if Randy was joking. Excuse me?

Randy was in no great hurry to answer the question. He took the opportunity to sit back comfortably, stretch, and take a sip of his wine. He was feeling good. It''s like this, he said. I''ve read your book. I''ve seen you on TV. I''ve heard you tonight. I personally typed up a list of your credentials when I was preparing press materials for this conference. So I know that you''re not qualified to have an opinion about technical issues.''''

Oh, Kivistik said in mock confusion, I didn''t realize one had to have qualifications.

I think it''s clear, Randy said, that if you are ignorant of a particular subject, that your opinion is completely worthless. If I''m sick, I don''t ask a plumber for advice. I go to a doctor. Likewise, if I have questions about the Internet, I will seek opinions from people who know about it.

Funny how all of the technocrats seem to be in favor of the Internet, Kivistik said cheerily, milking a few more laughs from the crowd.

You have just made a statement that is demonstrably not true, Randy said, pleasantly enough. A number of Internet experts have written well-reasoned books that are sharply critical of it.

Kivistik was finally getting pissed off. All the levity was gone.

So, Randy continued, to get back to where we started, the Information Superhighway is a bad metaphor for the Internet, because I say it is. There might be a thousand people on the planet who are as conversant with the Internet as I am. I know most of these people. None of them takes that metaphor seriously. Q.E.D.

Oh. I see, Kivistik said, a little hotly. He had seen an opening. So we should rely on the technocrats to tell us what to think, and how to think, about this technology.

The expressions of the others seemed to say that this was a telling blow, righteously struck.

I''m not sure what a technocrat is, Randy said.

Am I a technocrat? I''m just a guy who went down to the bookstore and bought a couple of textbooks on TCP/IP, which is the underlying protocol of the Internet, and read them. And then I signed on to a computer, which anyone can do nowadays, and I messed around with it for a few years, and now I know all about it. Does that make me a technocrat?

0
FZ
Şimdi biraz daha açık oldu sanırım :)

Bizim burada Görsel İletişim Tasarım bölümünde okuyan ve Internet''i yaşayan (!) birkaç arkadaşımızın da söyleyecek birkaç lafı olur sanırım. Ne kadar akademik olur, orasını bilemem, bunu, yazarlarsa hep beraber görürüz.

Bu arada fork lafını okuyunca aklıma direkt UNIX ve prosesler geldi :)) (Algı manyağı olmuşum ben ya!)

Ayrıca benim kafama takıldı şimdi... Ben Internet''i yaşıyor muyum? Bunu nasıl ölçebiliriz?
Ya da bunu ölçmeli miyiz?

Derin mevzular, düşünmeye ve konuşmaya değer ;-)
0
anonim
sitenizin ve logonuzun tasarimi igrenc, once onlari duzeltin
0
sundance
Sevgili Anonim,

Birazcık daha açık olabilir misin ? Zira `sitenizin ve logonuzun tasarimi igrenc` lafı b.. atmak dışında çok da açıklayıcı olmadı bizler için :)

Eminim senin de yapıcı eleştirilerin doğrultusunda daha güzel bir site yapabiliriz
0
anonim
Igrenc oldugu bilgisine sahip olan yanina daha iyisini de yapip atma becerisine de sahiptir herhalde. ??
0
anonim
hoca,
bicime bakma sen icerige bak,
belkim biseyleri idrak edebilirsin.

bunlari yazan kisi 3 senedir tasarim tecrubesine sahip ve bu sitenin siki takipcisidir. arti sitenin tasarimini phpnuke bazinda elestirmek gerekirse bence cok basarili bir site yapmis arkadaslar.
her sey salt bicim demek degildir. oku bak bi arkadaslar neler yazmislar.

eywallah...
0
anonim
Yaw boşverin...

Zevklerle renkler tartışılmaz. Üstelik, dangalaklar ve şapşallar tarih boyunca olacaktır. Bunun önüne geçemeyiz.
0
elrond
Çüşş.
Geyik bir üniversite de (Muhtemelen paralı bir vakıf universitesi) disket nedir diye başlayan derslerle bilişim dünyasını tanımış ordan E-Bussines and Art filan tarzı sofistike ve 40 IQ lu az gelişmişler için tasarlanan derslerlede internet ve WEB in ne olduğunu öğrenmiş az gelişmiş bir akademisyen(!) olduğun her halinden belli. (Yada 14 yaşında bir çocuk ta olabilirsin o zaman da ben boş konuşmuş olurum!)
Bu memlekette NTV ve CNNTr nin cahil bilişim programları olmadan öncede internet vardı. Sen oralardan öğreniyorsun galiba bu tasarım logo işlerini. Devam et güzelim senin gibi komedyenler çok gelip geçer buralardan 2 sene takılır gidersin nasıl olsa alıştık biz senin gibilere.
Atalarımızın lafı vardır:
Gelişmemiş ülkenin taze soğanları diye. Tipik bir örnek ile karşı karşıyayız.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dünden Bugüne FazlaMesai.net

crematorium

FazlaMesai.net'in 18 Şubat 2001'de ki halini merak eden var mı? Mutlaka vardır... Görmek için buraya tıklamanız yeterli... :)

Bu arada muhtelif tarihlerdeki FM için ise buraya

3, 2, 1 Motor

butch

Fazlamesailerle yaklaşık iki ayı geride bıraktık. Varlığı sayesinde iyiden iyiye gececi olduk. Bir iki teknik aksaklık dışında test yayınını bitirmek için bir engel yok sanırım. Artık hareket zamanı. Fakat bunu yapmadan önce bir kez daha tartışalım bence fazlamesai.net nedir, amacına ulaşması için neler yapmalıyız.

Fazlamesai Forumlar. Yine, yeniden

butch

Bir süre önce kapanan fazlamesai forumları yayın hayatına geri döndü. Buyrun, kaldığımız yerden devam edelim.

Geleceğin Medyası

redogre

Geleceğin Medyası

E-ticaret sitelerinde hatalar

cs

ACM Istanbul Bölümü'nün Salı Günü gerçekleştirilen toplantısında bahsettiğimiz yeni projemiz, Türkiye'deki e-ticaret sistemlerinin genel durumunu açıkça gözler önüne serecek.

Odak noktamız e-ticaret web sistelerindeki bug ve hatalar.

Özellikle web arayüzlerinde karşılaşılan "internal" hata mesajları ve diğer bütün buglar geçerli.

Örneğin; "Error 500: The "xml" attribute illegally evaluated to "null" or "" in "

Geçtiğimiz hafta İGDAŞ, BEDAŞ; TTNet, Türk Telekom, İSKİ, Garanti Bankası, Migros Online, AtlasJet web sitelerinden örnekler bulduk.