Işık hızı kontrol altında

0
melitical
Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) 'dan bir grup araştırmacı ışık hızını yavaşlatıp hızlandırmayı başardı. Bunun, yüksek performansta mikrodalga sinyallerinin oluşturulması, yeni nesil kablosuz iletişim uygulamaları ve uydular arası veri transferleri gibi uygulamalarda kullanılması bekleniyor. Özellikle, Amerikan İleri Savunma Araştırmaları Merkezinin (DARPA) ışık hızını yavaşlatmakla ilgili araştırmalara yüksek miktarlarda para aktardığı biliniyor.
www.scienceblog.com

Görüşler

0
Anduril
Aklıma Bay Tompkins serisindeki ışık hızı düşük şehir geldi. Anlamadıklarımı ablama sorduğumda "ışık hızı düşürülmez ben fizikçi olarak o mantıkla anlatmam" derdi. Ehe güzel bir haber. Bu arada bu siteyi öğrendiğim de iyi olur.
0
robertosmix
Bu konuda bilgisizim. Işık hızının yavaşlatılması bir noktadan sonra ışığın madde haline geçmesine neden olabilirmi? Yada şöyle sormalıyım, hızı 0 olan bir ışık olurmu? Olmazsa ne olur?
0
sefalet
http://www.onlinefizik.com/

bu site fizik konularında bir nebze yardımcı olabilir size.
0
robertosmix
Teşekkürler..
0
fsniper
Sanırım burada bir yanlış anlama var. "Işık hızı ( c )" kavramı bir sabittir. Sanırım burada bahsedilen, Işık dalgalarının hızı. Yanlış mı düşünüyorum sizce?
0
sefalet
Aslında aklınıza takılan soru mantıklı fakat şöyle bir durum var; ışık hızı derken ışığın her zaman aynı hızda hareket ettiği kastedilmiyor, ışığın çıkabildiği en yüksek hız, tepe noktası, sabit hız kastediliyor.O hızdan sonra ışığın daha fazla hızlanamayacağı yani bu sabiti "ışık hızı" diye tanımlarsak ışık hızının üstünde bir hızda seyreden herhangi bir şeyin olmadığı önermesidir.(Einstein tarafından ortaya atılan evrensel sabit "ışık hızı")

Buna karşın son zamanlarda, geçerli fizik kuramlarının bu yorumu şüphe ile karşılanmakta ve karşıt deney sonuçları elde edilmektedir.Einstein'ın evrenin sonlu olması gerektiğine dair bir beklentisi vardı(sonsuz evrende tanrıyı koyacak yer pek bulamadığından) Evrensel sabit o yüzden üstünde ısrar ettiği konulardan biriydi fakat sonraları hayatının hatası olduğunu da belirtmiştir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cumhurbaşkanı Bir Matematik Sorusuna Takılırsa...

FZ

Piref. H. Ökkeş'in Cumhuriyet Bilim Teknik ekinin 8 Ocak 2005 tarihli yazısından:

Çok garip: Matematik Dünyası adlı derginin 2004-III sayısı da çıkmış. Nasıl oluyor da halen çıkabiliyor bu dergi, anlamak mümkün değil. Üstelik satışı 10 bin dolayında (Bir önceki sayı 9 bin satmış). Ben batar derken, dergi sürekli yükselen bir grafik çiziyor. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sarsılması gerek bu başarı karşısında.

Dergiyi çıkaranların aklı fikri başka çalışıyor. Ne üniversite piyango sınavlarını, ne lise müfredatını, ne okullardaki kötü eğitimi umursuyorlar. Ne manken ne de şarkıcı resmi var dergide. Umut satmıyorlar, falcılık yapmıyorlar. Kimseyi de korkutmuyorlar. Dergiyi çıkaranlar matematiğe su katmadan, sulandırmadan yapıyorlar, yapacaklarını. Yazarlar farkında değiller ama dergiyi sulandıran tek bir köşe var: O da bana ait, son sayfadaki "Konik" köşe! Herhalde okurlar o sayfaya bir türlü gelemiyorlar. Çünkü oku oku bitmiyor dergi. Matematik Dünyası'nı 6 ay sonra da açıp okuyabilir insan, 60 yıl sonra da. Kızlar artık çeyizlerine koyuyorlarmış bu dergiyi. Erkekler ceplerinde dergiyle dolaşınca şansları açılıyormuş.

Şimdi herkesi daha da şaşırtacak bir olaydan söz etmek istiyorum.

Büyük Düşünün: Video Konferans

cbc

Birbirinden coğrafik olarak uzak ofisleriniz var ve toplantı yapmak istiyorsunuz. Bilişim firmaları için en ucuz çözüm IRC ya da Jabber üzerinde bir odada toplanıp konuşmak olabilirken, kimi firmalarda video konferans ile sorun bir nebze çözülebiliyor. "Video Konferans" ve "Cisco" kelimelerini bir araya getirip, biraz büyük düşünün ve haberin devamına bakın. (Kopya çekmek yok!)

Bilim Teknik´den haberler -1- İki Gezegenli Türk Bayrağı

parsifal

Uzay konusu aylar önce bu konu ile haber yazma isteği doğduğunda oluşturulmuştu.
Daha sonraları ise Cumhuriyet gazetesi web sitesinde üyelik sistemine geçti.(Ne alaka???) .Böylece güzel bir dergiyi internette okumaktan mahrum kaldık. Gazeteye para verip alıyorken "Bilim Teknik" gibi bir dergide yer alan bazı haberlerden alıntılar yapmaya karar verdim...

Kutudaki Beyin Kavramına Bir Adım Daha Yaklaşıldı!

FZ

University of Florida bünyesinde çalışan bilimadamları bir uçak simulatörünü "uçurabilen" bir beyin "yetiştirdiler". Bu çalışma sayesinde beyin hücrelerinin bir ağ olarak çalışma sistemlerini anlamak için yeni olanaklar gündeme gelecek.

Söz konusu “beyin” -- yaklaşık 25,000 canlı sıçan beyni nöronundan (sinir hücresi) oluşan ve bir cam tabakta korunan sistem -- beyin süreçlerini gerçek zamanlı ve hücresel ölçekte incelemek için bilimadamlarına eşsiz bir fırsat sunuyor.Beyin hücrelerinin erişimini inceleyecek olan araştırmacılar sara krizleri gibi pek çok sinir sistemi hastalığını çok daha detaylı öğrenebilecekler ve bunu yaparken kimseye zarar verme riski taşımayacaklar.

Fare Beyni Bilgisayarda Simüle Edildi

FZ

Bilimciler IBM'in geliştirdiği BluGene L süperbilgisayarı üzerinde bir fare beyninin yaklaşık yarısı kadar büyük ve karmaşık olan bir kortikal simülatörü çalıştırmayı başardılar.

Daha önceki çalışmalarda gerçek fare beyinlerinde gözlemlenen düşünce örüntülerine benzer örüntüler gözlemlendiği belirtilmişti.