İTÜ Robot Olimpiyatları: İTÜRO 2007

0
FZ
Kurulduğu 2004 yılından beri kontrol ve otomasyon alanında çeşitli faaliyetler yürüten İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON), bu sene 24-25-26 Nisan tarihlerinde yapılacak olan Türkiye’nin en büyük öğrenci organizasyonu olma yolundaki İTÜRO'ya imza atma hazırlığı içindedir.

Türkiye'nin dört bir yanından gelecek bilim ve teknoloji meraklılarına ev sahipliği yapacak olan İTÜRO tüm üniversite ve lise öğrencilerini, akademisyenler ve sanayi temsilcileriyle buluşturmayı, başta yarışmalar ve seminerler olmak üzere çeşitli etkinliklerle robotiğe ilgili kişileri desteklemeyi hedeflemektedir.

Görüşler

0
kadiritu
Japonlar zıplayan robot, mimik hareketleri yapan robotların peşindeyken biz de hala yürüyen çarpmayan robotları yapmanın peşindeyiz. Geçen gün bir nette japonların yaptığı bir robotu gördüm şaştım kaldım. Robot aynı insan gibi gülüyor, çevresinde olup bitenlere tepki verebiliyor. Bizim yaptığımız en meşhur robotu söyleyeyim. Evet ne hazindir ki çizgi takip eden robot.. O da siyah zemin üzerinde beyaz çizgi olması şartıyla.. Akademisyenler hiç başarılı öğrencileri bu aktivitelere çekme peşinde olmamıştır, yazık..
0
FZ
Çizgi izlemenin ötesine geçtik diye hatırlıyorum ben, mesela bu şekilde. Tabii endüstriyel robotlarımızı bir kenara bırakırsak. Yoksa yani çizgi izleme işleriyle eğlenmek için herhalde Lego Mindstorms ile de oynamak mümkündür, o kadar araştırma geliştirme etkinliğine gerek yok.
0
kadiritu
Endüstriyel robotlara diyeceğim bir şey yok. Ama "artificial intelligence" denilen şey bizim robotlarda yok. Varolan sistemlere ek bir katkıda bulunamıyoruz. Çizgi izleyen robotlar daha geçen seneye kadar fuarlarımızda sanki bizim de akıllı robotlarımız var gibilerinden gösteriliyordu. Bunu itü de yaptı boğaziçi robot topluluğu da yaptı. Benim tepkim buna.
0
kadiritu
Bakınız verdiğiniz linkteki 5-6 robot kategorilerinden biri çizgi izleyen robot :) Sanırım hala çizgi izlemenin ötesine geçememişiz.

http://robotgunleri.org/index.php?id=cizgi
0
FZ
Çizgi izlemenin ötesine geçildiği, yapay zekâ ve robotik arakesitinde bir şeyler yapıldığı buradan da görülebileceği gibi aşikar diye düşünüyorum, yanılıyor muyum? Özel olarak söz konusu yarışma genelinde konuşmuyorum, tüm Türkiye çapında robotik konusunda yapılan çalışmalar bağlamında demek istiyorum yani.
0
kadiritu
Kağıt üzerinde çalışmalar var ama pratikte fazla yol alınmıyor. Youtube.com da robot kelimesini aratırsanız ne demek istediğim daha açık bir şekilde görebilirsiniz. Aklınıza gelmeyecek türde robotları yapmışlar yapanlar. Zaten Türkiyede yapılan yarışmalarda yapılanlar da burada yapılanlardan esinleniliyor. Yeni bir çalışma yok yani ortada.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Müzik Yapımcıları Çıldırdı...

elrond

Başlıktaki ifadenin yoruma göre değişebileceğini hatırlatarak başlamak isterim. Müzik yapımcıları Los Angeles´ta yaptıkları açıklamada Cep telefonlarındaki melodilerle ilgili telif hakları yasalarının uygulanması ile ilgili bir program başlattıklarını duyurdular.
Gary Churgin - Harry Fox´un CEO´su bu duyuruyu yapmış. Harry Fox bir lisans ajansı ve 27.000 yapımcı ve 160.000 şarkı yazarını bünyesinde barındırıyor. Harry Fox`un perşembe günü yaptığı açıklamada, yaratıkları basit bir elektronik lisanslama tekniği ile tek adımda Ring-Tone Providerların yayınladıkları melodileri lisanslıyabildiklerini aktarmış.

Yazılım Patentine Hayır: NoSoftwarePatents.com

Soulblighter

Red Hat, MySQL AB ve üç Alman web barındırma şirketi, yazılım geliştirici Florian Muller ile beraber NoSoftwarePatents.com sitesine destek olmak için birlik kurdu.

Birliğin görev yöneticisi Muller, ABD'deki Patent ve Ticari Marka Ofisinin, Avrupa'daki eşi olan Patent Kurultayının şu an patentlere izin vermediğini söyledi. Fakat, Avrupa Birliği'nin, yazılım patentini oluşturmak istemesi, ABD'deki sisteme benzer bir sistem oluşturacağından yazılım patenti karşıtlarını korkutuyor.

Avrupa Konseyi ise yazılım patentine destek vererek, Avrupa Parlementosuna bu öneriyi sunmuştu.

"Geçen sene Avrupa Parlementosu öneriyi reddedmiş ve yazılım patentine karşı çıkmıştı. Fakat Konsey öneriyi veto edebilir." diyor Muller ve ekliyor "Yazılım patentinden tamamen kurtulmak için Patent Ofisi'nin yazılım patentini tanımadığını bildiren kesin kararı gerekiyor."

Kaynak: NewsForge

Birleşik Devletler Bölgesel Güvenlik Departmanı, Linux ve Oracle dedi!

redial

27 Ocak 2003, Pazartesi - [ 14:16 ]
Newsforge.com, Tina Gasperson
Birlesik Devletler Bölgesel Güvenlik Departmanı (www.dhs.gov) birkaç aydır Windows 2000 üzerinde çalıştırmakta olduğu sunucularını geçen hafta Linux üzerindeki Oracle ortamına geçirdi.

Uzmanlar bu değişikliğin geçtiğimiz hafta Internet'i Çalkalayan "Slammer" adındaki MS SQL Server virüsüne karşı bir tepki olmayabileceğini söylüyor. Netcraft, değişikliğin 24 ve 25 Aralık tarihlerinde meydana geldiğini belirtiyor.

Yeni bir işletim sistemi için 2.500.000 €

FZ

MINIX 3'ün geliştiricisi ve tüm zamanların en önemli bilgisayar bilimleri kitaplarından birkaçının yazarı Andrew Tanenbaum, sağlam ve güvenli işletim sistemleri geliştirmek için Avrupa Araştırma Konseyi İleri Seviyeli Araştırmalar fonundan 2.5 milyon € fon aldı.

Çalışmanın temel sebebi mevcut işletim sistemleri çok büyük ve kötü yapılandırılmış olmaları, bu durumun her sene daha da kötüleşmesi. Araştırma kapsamında çok daha küçük, modüler, hatalara dayanıklı, çoklu sunucu tabanlı işletim sistemleri tasarlanacak ve test edilecek. Tanenbaum kendi liderliğinde bu konuda çalışacak ve yazılım konusunda doktorasını yapmış araştırmacılara bir çağrıda bulunmuş durumda (proje ile ilgili doktora pozisyonları ve programcı pozisyonları dolmuş).

Linux Router Projesi Sizlere Ömür (1997 - 2002)

FZ

Linux Router Project isimli proje sizlere ömür. Söz konusu proje 1.44 MB´lık floppy diskete sığan ve `router, access server, thin server, thin client, network appliance´ sistemleri kurup geliştirmeyi çok çok kolaylaştıran bir Linux dağıtımı idi.

Proje sorumlusu ve programcısı haberi verirken karşılaştığı güçlüklerden, IT sektörü ile ilgili sorunlardan, projeye yeterince destek verilmemesinden , vs. şikayet ediyor ve pek çok şeyi sivri bir dille eleştiriyor. Sebep olarak ekonomik nedenleri gösteren programcı Güney Florida´da muslukçuların Sistem Yöneticilerinden daha çok kazanmasını örnek göstererek programcıların geceli gündüzlü kod yazarak harcadıkları korkunç entelektüel çabaların karşılığının pek verilmediğini ve bu sebeple artık bilgisayar işi ile uğraşmaktan vazgeçmeyi düşündüğünü belirtiyor.

Görüldüğü gibi açık kodlu yazılım dünyası da güle oynaya kod geliştiren ve tatmin olmuş bir şekilde geleceğe güvenle bakan yazılımcılardan ibaret değil. Bu tip örneklerin ve eleştirilerin dikkatli şekilde değerlendirilmesinde fayda var. Böylelikle iddialı benzer projelerin benzer kadere maruz kalmasının önüne geçilebilir belki.