Kredi Kartı Dünyasına hoşgeldiniz!

0
conan
Kredi kartlarıyla nispeten yeni tanışan ülkemizin, beraberinde getirdiği sorunları da bir kaç yıl içerisinde yaşaması kaçınılmazdı. Hele ki "Türk pratik zekası"nın en çok bulunduğu mekanda yani Türkiye'de yaşıyorsanız bu gibi sorunlarla karşılaşmanız gayet de mümkün. Hele ki bankalar hiç bir sorumluluk kabul etmezken ve de ne yazık ki yargı sistemimiz ağır işlerken bu konuda hakkınızı aramak kanımca hiç bir şekilde mümkün değil. Gelin size kredi kartı hırsızlığının Internet yönünden bahsedeyim azıcık.
Öncelikle şunu baştan söyleyeyim Internet'ten kredi kartını kullanmanız normal dünyada herhangi bir yerde kullanmanızdan çok daha güvenli. (saçmalıyorsun diyenler lütfen yazıyı sonuna kadar okusun)

Normal dünyada restorana gittiniz ve kredi kartını garson'a teslim ettiniz, garsonumuzun arkada pos makinasından slip çekip (terim bu mu tam bilmiyorum ama) geri gelene kadar neler döndüğünü bilemiyorsunuz. 4000$'lık kredi kartı kopyalama makinalarına da ihtiyacı yok aslında sahtekarın, tek ihtiyacı olan bir kalem ve de bir kağıt parçası (tercihen alfabetik fihrist ;) ) İşte bu kadar. Kredi kartınız numaranız gitti, uçtu. Herkes bunu yapabilir. Ben bile! :P Aynı şeyler kitapçıda, benzincide, kısacası kredi kartını kullandığınız her yerde geçerli. Kalem ve kağıt. (Diğer inanılmaz kolay yöntemleri öğrenmek için bana mail atın gereği yok herkesin bilmesine eheheh)

Şimdi gelelim Internet ortamına. Internet ortamında siz alışveriş yaparken SSL teknolojisi (Secure Socket Layers) kullanılarak sizinle, alışveriş yaptığınız site arasında özel bir bilgi tübü (kanali) oluşturulur.
   +-----------+     I N T E R N E T      +-----------+
   |           |==========================| Alışveriş |
[A]| Makinanız |SSL şifrelenmiş bilgi tübü|           |[B]
   |           |==========================|   Sitesi  |
   +-----------+     I N T E R N E T      +-----------+
Bu kanalın içerisinde akan bilginin tümü şifrelidir ve dinleyen 3. kişiler tarafından okunamazlar,okunsa bile şifreli olduğundan anlaşılamazlar. (OK MIM attack'ler mümkün ama düzgün keyler ve random engine'ler kullanılırsa bunları da rahatlıkla ekarte edebilirsiniz) İşte kredi kartınız siteye bu tübün içinde yollanmaktadır. Eğer karşı taraf veya sizin browser'ınız (Internet Explorer veya Netscape) SSL teknolojisini desteklemiyorsa zaten internette alisveriş yapmayınız.

E peki internet kredi kartı hırsızlığı olayı nedir? Şimdi gelelim asıl noktaya. Internette kredi kartı hırsızlığının %99.99'u bu tübün iki ucunda meydana gelmektedir. Yani yukarıdaki şekilde A ve B noktalarında.

İşin detaylarına girmeden bir iki örnek vereyim. [A] noktasındaki sorun genelde çok kullanıcılı ortamlarda (yani bir bilgisayarı birden fazla kişinin kullandığı ortamlar: kütüphaneler, laboratuarlar, işyerleri vs...) session çalarak, ya da cache dosyalarda araştırma yaparak gerekli bilgiler ele geçirilebilir.

Bence ası sorun [B] noktasıda: Bu da alışveriş sitesinin ciddiyetine bakmakta. Eğer güvenlik konusunda ciddi olmayan bir şirket ise (ki sitelerin %90'i bu klasmana girer) kredi kart numaranızın geleceği ciddi tehlikededir! Internette kredi kartları sahtekarlığının %80'i bu tip sitelerin hack edilerek büyük miktarlarda kredi kartlarının ele geçirilmesi ile olmaktadir. Şimdi gelelim asıl noktaya. Siz bir malınızı, bir sırrınızı sizden farklı bir kişiye korumada tutması için veriyorsunuz, bu kişi bunu çaldırırsa veya kötüye kullanımına neden verirse bu işin sorumluluğu sizin üzerinizde midir değil midir? Bu işin etik ve de hukuki yönü. Ben bilgisayar çocuuyum, bu konudan yorum yapamayacağım ;) (bence bu tip olaylardan doğacak zararların sonucu kesinlikle o siteye yüklenmelidir dayanamadım söyledim yorumumu)

Bir istatistiki örnekle konuyu kapayayım: Amerika'da 2000 yılındaki tüm kredi kartı sahtekarlıklarının sadece %0,1'u internet kullanılarak yapılmıştır. (kaynak isteyenler bana başvursun)

Sonuç:
Bugün normal dünyada kredi kartı hırsızlığı yapabilmek için okur yazar olmanız yeterli ama sanal dünyada hırsızlığa çıkıyorsanız beraberinizde bir takım bilgisayar bilgilerinizi de yanınızda götürmeniz lazım. "Herkes hırsız olabilir ama hacker olamaz" gibi minibüs yazısı tipinde bir cümle ile de bağlayayım.

Sevgiler.

Uyarı: Yazıda kullanılan tekniklerin benimle alakası yoktur.

Görüşler

0
sundance
Bence süper bir makale olmuş eline sağlık :)
0
conan
Bilgimizi paylasalim ;)

Begendigine sevindim.

Bir sonraki makaleyi de alinabilecek onlemler uzerine yazmayi dusunuyorum.
0
anonim
Birşey belirtmek istiyorum T.C yasalarına göre eğer harcama yaptığınızı banka imza karşılığı ispatlıyamıyorsa o zaman hiçbir sekilde odemek zorunda deilsiniz. gelen ekstrenize itiraz etme hakkınız vardır. Teorik olarak webden alısveris yapabilir ve hayır ben bunu yapmadım baskası yapmıs diyip odemiyebilebilirsiniz.
saygılar
yaman
0
anonim
Teorik olarak vatandasi soymak, vergi kacirmak, milletten aldigi hakki kotuye kullanmamak, vs.. de suc :)
0
sidar
arkadas dogru yazmis, chargeback diye bir olay vardir. benim visa bir kartim var, bununla imzasiz bir alisveris gerceklestirilmis diyelim. mesela internet uzerinden... ben buna itiraz ettigim AN, yani ispatlamam gerekmiyor, itiraz ettigim AN, bu para bana geri odenir. bunun turkiyeyle alakasi yok, bunu yapan VISA firmasidir, ya da mastercard, ya da amex... yani bankayla ya da turkiyeyle ilgisi yok, teorik degil cok da pratik bir olaydir. yani burda para fakirin cebinden cikmiyor :))
0
Lord
kırılmayacak işletim sistemi yoktur ilkesinden yola çıkarsak suçun tamamını şirketlere yüklemek yanlış olur bence. Attack'ın yapıldığı güvenlik açığına imkan tanıyan yazılım/işletim sistemi suçlu durumdadır. Bir de hırsızın hiç mi suçu yok? ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yahoo da bi yere kadar...

ftaski

En sağlam altyapılardan birine sahip nerdeyse hepimize aşina Yahoo'nun mail servisi 4 haziran 2001 00:43 itibariyle servis veremez hale gelmiştir:
"Temporary problem accessing your mailbox. We sincerely apologize for the inconvenience. The problem with your mailbox has now been logged, and we are working to restore your access. Thank you for your patience.
Privacy Policy- Terms of Service - Guidelines Copyright © 1994-2001 Yahoo! Inc. All rights reserved. "
Yahu da bi yere kadar.

Yeni Hesap Makinamız: Google

FZ

Google bir garipliğe, bir hoşluğa daha imza attı. Artık sitenin arama kısmına çok karmaşık hesapları girip sonuçları anında alabilirsiniz. Her türlü sabit, birim dönüşümü, doğal dildeki hesaplamaları anlama, vs.

Google'ın hesap makinasının yapabildiklerine birkaç örnek:

İşyerinde maksimum verimsizlik için

sundance

Online video siteleri çıktı mertlik bozuldu diye mi düşünüyorsunuz? Zaten digg ve reddit ile başedemiyordum, şimdi de bütün gün videoya mı dalıyorum diyorsunuz?

O zaman bu haber size göre değil. Zira Video Bomb isimli bir site, digg ile youtube'ü çok fena melezlemiş. All your bases are belong to them.

NOKIA 9200 Communicator da flash player desteği!

redogre

Nokia 9200 communicator serilerinde flash player desteği olacağı açıklandı! Ayrıntılı bilgi burada.

Merak ediyorum bu cep telefonlarına daha neler sığdıracaklar...

Paylaşmak O Kadar Kolay Mı?

FZ

Internete bağlı kullanıcılar arasında resim, müzik ve yazılım paylaşımını sağlayan yazılımların popülerleşmesinin ardından karşı mücadele de aynı hızla devam ediyor. Danimarka'da faaliyet gösteren korsan karşıtı grubun geçen hafta yürüttüğü bir çalışma, gelecekte bu ağları kullananların eskisi kadar rahat davranamayacağını gösterdi. En azından Danimarka sınırları içinde. Grup, Kazaa adlı popüler dosya paylaşım yazılımını kullanarak yasadışı film, müzik ve yazılım kopyalayan vatandaşları tespit ederek internet şirketlerinden kişisel bilgilerini ele geçirdi. Ardından para cezası keserek mahkemeye sevk etti. Grup para cezası oranını film başına 60, albüm başına 16 dolar olarak belirledi. Gelişmenin ardından Danimarkalı Kazaa kullanıcıları bıçak gibi kesildi!

Kaynak: Radikal Gazetesi, 2/12/2002