Latin Amerika`da Linux`a devlet desteği

0
FZ
Brezilya, Meksika ve Arjantin'den sonra şimdi de sırada Peru var. Söz konusu ülke devlet kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılması için bir yasa tasarısı hazırladı.

Peru'daki tasarı geçen yıl Arjantin'de sunulmuş olan tasarıyı esas alyor. Kanun tasarısının üzerinde en çok durduğu noktalar bu modele göre geliştirilmiş yazılımların serbestçe dağıtılabilmesi ve kaynak kod üzerinde, kurumun özgün ihtiyaçlarına yönelik değişiklerin serbestçe yapılabilmesi.

Latin Amerika'da sadece politik devrim, futbol, cunta ve insan hakları ihlalleri olmadığını bize gösteren bu haberde aynı zamanda Avrupa'da Linux'un büyük kurumlarda sesini duyurmaya başladığı, İtalya'daki Banca Commerciale Italiana'nın ve İngiltere'deki BT'nin de (British Telecom) kurumsal ölçekte yavaş yavaş Linux'a geçmeye başladığının bilgisi veriliyor.

Tabii insanın aklına şu soru geliyor ister istemez: Türkiye hakikaten de Arjantin olmaz mı? Ya da olamaz mı? Peru da mı olmaz Türkiye? Olmamalı mı, olmalı mı? Kısaca nedir yani?

İlgili Yazılar

İki Süper Linux Dağıtımı

sundance

Linux kurmak istiyorsunuz ama harddiskinizin ne idüğü belirsiz binlerce dosya ile dolmasını istemiyorsunuz, veya 486-33`ünüzün 250 Meg`lik harddiskine hiçbir Linux adam gibi çalışılabilir bir halde sığmıyor

Linux dünyasında çare tükenmez, hatta şanslı bile olabilirsiniz, çünkü VectorLinux ve Peanut Linux muhtemelen Pentium 200`ünüzde Mandrake`nin çalıştığından daha hızlı bu eski makinanızda çalışacaktır. Hem de sadece 180Mb`da ve 16 Mb hafıza ile. Çalışmak ki ne çalışmak, X-Windows, Netscape, Icq ve diğer bilimum gerekli programlar eşliğinde...Hem de hemen hiç bir konfigürasyon gerektirmeden

GNOME 2.6 beta1

roktas

GNU/Linux masaüstü cephesinde gelişmeler devam ediyor. Kısa bir süre önce yapılan KDE 3.2 duyurusundan sonra şimdi de GNOME 2.6 beta1 duyuruldu. Bu yeni sürümde benim bilgim dahilindeki en göze çarpıcı yenilik GtkFileChooser widget değişiklikleri. (2.6`yı kuran arkadaşların görsel deneyimlerini bekliyorum.)

Slackware 10.2 İçin Beta Testleri Başlıyor

selim

Slackware'in yöneticisi Patrick Volkerding'in sürüm dosyasında duyurduğuna göre Slackware 10.2 için beta testlerine başlanıyor. İçerisinde çok fazla yenilik ve güncelleme bulunmayacak. Sürüm dosyasındaki yazı şöyle:

GNU/Linux 2.6 Çekirdeğinde Yüksek Performanslı Etkileşim

FZ

Linux çekirdek geliştirme ekibi gene yaptı yapacağını! Linux yaratıcısı Linus Torvalds son sunduğu "patch" ile etkileşimli proseslerin performansını artırdığını böylece X masaüstü ortamlarının çok daha iyi çalışacağını belirtti. Tabii buna müzik ve sinema uygulamaları da dahil.ost, greatly benefiting the X desktop, as well as music and movie players. O(1) karmaşıklığındaki zamanlayıcıyı geliştiren Ingo Molnar, Linus'un patch'ini kendi etkileşim çabaları ile bütünleştirince ortaya çıkacak sonucun yani 2.6 çekirdek sürümünün masaüstü kullanıcısının rüyasının gerçekleşmesi gibi bir şey olacağı tahmin ediliyor.

Linux, Renault F1 testlerini hızlandırdı

Soulblighter

IBM e1350 Linux kümeleme sistemi Renault F1 takımının test için harcadığı zamanı 3 haftadan 18 saate düşürdü.