Linux Açılış Disketi NASIL

0
yalcink01
Hep hayalini kurduğum şey, kendi başıma imal ettiğim bir işletim sistemi idi. Baktım ki bu iş oldukça uzun bir zamana mal olacak, ben de hayalimi güncelledim ve kendi birleştirdiğim bir işletim sistemi yapmaya karar verdim. Hani legolar var ya onun gibi bir şey işte. Eh, Linux çekirdeği artı GNU araçları ve bilumum özgür yazılım etrafta cirit atıyor:) Al parçaları birleştirmeye başla dedim ama işte orada tıkandım kaldım. Parçaları bulmak kolay ama bir GNU/Linux İşletim Sistemi nasıl çalışır, temel parçalar nelerdir, kim kimi tetikliyor, kimin eli kimin cebinde konuları biraz karışık. Demokraside çare tükenmez deyip kendi yol planımı yaptım ve işe başladım: Öncelikle "bu sistem nasıl açılır, temel parçalar ve ana hatlar nelerdir?" sorununun yanıtını bulabilmek amacı ile The Linux Bootdisk HOWTO kılavuzunu hatim eyledik. Sırada Çekirdek Çitleme Kılavuzu (tldp tarafından şu an güncelleniyor) ve The Pocket Linux kılavuzu var.

Linux Açılış Disketi NASIL kılavuzu; bir açılış disketi yapımını anlatmakla birlikte -ki bu işin çok daha kolay bir yöntemi de mevcuttur:mkbootdisk- sistemin ilk ateşlemesini ve bu sistemin çalışması için gereken temel araçları açıklaması yönünden bence oldukça önemli bir başlangıç noktasını oluşturmakta. İyi bir başlangıç olmakla birlikte, sistem temellerini anlayabilmek için tek başına yeterli olmasını beklemeyin. Zaten kılavuzun ana hedefi de bu değil. Adı üstünde: açılış disketi nasıl yapılır, onu anlatıyor :)

Her halükarda okunması gereken ve Linux öğrenmeye çalışan benim gibiler için, uygulanması gereken bir kılavuz. Init'in ne olduğunu anlamadan önce, init'in herşeyin atası olduğunu anlamak gerekir, öyle değil mi?

http://www.geocities.com/yalcink01/bootdisk-howto/index.html adresinden belgeye ulaşabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi: her türlü geribeslemeye kapımız açıktır

Görüşler

0
oktay
Belgelerini yansılayalım. İlgilenirsen benimle oktay@optonline.net adresinden temasa geç.

Oktay
0
Challenger
Yalçın Bey, gerçekten harika işler yapıyorsunuz. Bu ne hız? :)
Tebrik ederim.
0
yalcink01
Yeni bir başlık açmaktansa, bunun altına yazayım bari:
Linux Sistem Yöneticisinin Kılavuzu sürüm 0.8 yayınlandı(SAG 0.8). Belgenin güncellenmiş haline
http:belgeler.org/sag/sag.html adresinden ulaşabilirsiniz.

İçerik olarak çok büyük değişiklikler olmamakla birlikte ext3 dosya sistemi ve NTP(Ağ Zaman Protokolü) üzerine eklemeler yapılmış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Php Başlangıç Dersleri - Seri 4 - (MySQL)

Guardian

Veritabanı konusuna, özelliklede MySQL diline yeni giriş yapacak okurlar için çok güzel bir kaynak olduğuna inandığım ve bir süredir azimle üzerinde çalıştığım “Php Başlangıç Dersleri - Seri 4″ sonunda tamamlanmıştır.

Dökümana şu sayfadan ulaşabilirsiniz. Yada direk aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

php-dersleri-seri-4.tar.gz [ 1 MB ]

e-bergi Ağustos Sayısı ve Programlama Sorusu

anonim

e-bergi ağustos 2008 sayısıyla yine sizlerle. Ayrıca artık e-bergi'de bir de programlama sorumuz var, tıklayın kodlayın :)

Yazılım Şirket Çeşitleri

anonim

Bu yazımızda, yazılım üreten şirketlerin hangi kategorileri oluşturduğunu, bu kategorilerin tarihini birkaç örnek ile göstermeye çalışacağız. Kategorilerden birisi olan "ürün şirketi", rahatça bilinen ve tasvir edilen bir şirket olsa da, öteki şirket türü, danışman şirketi, yaygın olarak bilinmeyen yazılım şirketleridir. Yazının bilgilendirici olacağını umuyorum.

Yazının devamı


LinuxFocus; Türkçe Linux Kaynağı Arayanlara

sundance

Linux hakkında Türkçe kaynak bulamayanlara, devamlı yabancı dilde sitelerde dolaşanların derdine deva bir site var.
www.linuxfocus.org Dahası bu site 1997 yılından beri yayında. Ağır aksak da olsa, yayınını sürdürüyor. Hem de aralarında Türkçe'nin de olduğu 7 dilde.

Ben şahsen çok hoşlandım. Sizleri de bekleriz.

http://www.linuxfocus.org/Turkce/

EnderUNIX ten 1000 tane Türkçe ipucu

hbilgil

Dünyanın en büyük ipucu arşivi haline gelen EnderUNIX ipucu sitesi türkçe ipuclarında 1000. ipucunu devirmiştir. Evet, tam olarak 1000 türkçe ve 200 e yakın ingilizce ipucu sizlerin de destekleri ile yayınlanmaktadır. Haberin linkine buradan Siteye ise buradan ulaşabilirsiniz.