Matematik ve programlama gerçek hayatta ne işe yarar:emeksensin.com ve rengarenk

0
FZ
Emeksensin.com'da en son yaptığımız yeniliğin adı Rengarenk. Rengarenk özelliği ile eserleri renklerine göre arayabiliyorsunuz. Buradan deneyip görebilirisiniz: http://www.emeksensin.com/rengarenk. Renk arama özelliği dünyada az sitede görebildiğimiz bir özellik çünkü bunu yapabilmek için bazı zor problemleri çözmek gerekiyor. İlk problem eserin resmindeki binlerce renkten önemlilerini seçmek. Bunu yapan birçok görüntü işleme algoritması var. Biz OpenCV kütüphanesini kullanarak bir gerçekleme yaptık.
İkinci problem renkleri insanın algısına göre gruplamak. Henüz bu konuda uzmanlar tek bir fikirde anlaşmış değiller fakat temelde netleşen bazı kurallar var. Uygulamada renklerin RGB değerlerini bu kurallar ışığında kodlayıp insan algısını yansıtan bir renk uzayına haritalamak gerekiyor.

İlk iki problem çözüldükten sonra, önümüzde bir uygulama problemi var: Üç boyutlu renk uzayında bir bölgeyi arıyoruz. Her boyutu ayrı kaydedip sorguda üç değişkenin sınırlarını veriyorsanız ve üstelik renkleri ilişkisel veri tabanına kaydettiyseniz üzgünüm bu uçak düşer. Neyse ki aynı problem iki boyutlu uzayda coğrafi veritabanlarında daha önce çözülmüş. Hilbert kodlamasını ve özel amaçlı veri tabanımızı (YBDBdoo) kullanarak sorgularımızı kabul edilebilir hızlarda yapıyoruz. Hilbert dönüşümü için kullandığımız uzaygezen projesini çok başarılı bulduk.

Gerisini zaten biliyorsunuz: Basit bir renk paleti, ajax ve emeksensin'in alıştığımız hızlı ve sade kullanıcı arayüzü.

Görüşler

0
Dite
Ve nitekim "pek bi zor" problemleri çözmeyi başaramamışsınız. Bkz: Kötü seçim örneği.
0
Tarık
matematik ve programlama gerçek hayatın %98. geriye kalan yemek ve sex.

güzel proje, derin fikirler.
0
mdakin
Hilbert egrilerinin kullanilmasi guzel ve ilginc. Uzaygezen'i kullanan ilk acik kodlu proje bu sanirim.

Ilk aklima gelen soru, renk uzayini biraz kucuk tutarak daha basit ve bellekte calisan bir sey de cozum olmaz miydi? Sonucta sadece 3 boyut var. Cok safca bir yaklasimla, her renk bileseni -varsayalim r,g,b- icin 4-5 bit ayirsaniz ve bu 12 veya 15 bitlik degerleri bir dizinin indeksi olarak kullanip dizinin gozlerine de o rengi tasiyan resimlerin ID'lerini yerlestirseniz. Daha sonra arama yaparken aranan renge ait goze (belli bir hata toleransi kullaniliyorsa bazi araliklara) bakmak yeterli olacaktir. Tabi burada resim x renk kombinasyonlarinin rahatca bellege sigacagi varsayimini yapiyorum. Eger bellege sigmasza berkeleydb, Tokyo file cabinet tarzi basit bir key-value veritabani da kullanilabilir.. Bu cok basit ve kaba bir hack ama calisir gibi gorunuyor.

Elbette ki Hilbert egrileri veya diger benzerlik arama mekanizmalari daha genel amacli cozumler sunacaktir. Ozellikle ilerde resimlerle ilgili daha farkli ozellikleri de hesaba katinca, yani boyut sayisi ve uzayin buyuklugu arttigi zaman.
0
mdakin
Kucuk duzeltme:
- Proje acik kodlu degilmis
- Arayuzdeki renk secenegi az oldugu icin her halukarda bir kup icerisinde kup arama seklinde oluyor, yine de uzay kucukse, benzeri bir hack ise yarayacaktir. Bu tur durumlarda brute force yaklasimlari gecmek zor olabiliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windows XP, 2000 ve 2003 kurulumunu katılımsız hale getirmek

pulkas

Windows kurulumunu hiç bir zaman bu kadar otomatik hale getiremeyeceğiz.

unattended.msfn.org adresinde İngilizce, windocs.org adresinde de Türkçe olarak anlatılanlarla tamamen size özel ve hiçbir kurulum yönergesinin takip edilmek zorunda kalınmadığı otomatik, katılımsız, kurulum cd'si hazırlanabiliyor.

Programlama Dilleri

tongucyumruk

Programlama dilleri, hergün onları kullanıyoruz. Çalışmadığı zaman kötü dil oluyorlar, çalışınca biz yetenekli programcılar oluyoruz. Buna rağmen hepsi de sessiz sakin işini yapıyor. Peki ya bu kadar sessiz, sakin olmasalardı, dile gelselerdi ne olurdu diye düşünenler için Cem Yılmaz'ın deyişiyle burada düşünülmüşü var.

Komodo 2.0 Çıktı

FZ

Perl, Python, PHP, Tcl, XML, XSLT için optimize edilmiş ve Ruby, JavaScript gibi pek çok dili de doğrudan destekleyen Komodo 2.0 IDE ActiveState tarafından piyasaya sürüldü.

Söz konusu IDE Mozilla tabanlı olup Windows ve Linux ortamında çalışıyor.

Dikkati çeken özellikleri arasında CGI emülasyonu, Regular Expression desteği, ASPN (ActiveState Programmers' Network) kod deposuna (code repository) erişim de bulunuyor.

İşleri bir yerde tutmak bu kadar zor mu?

huseyin

Elimde MS Windows ve GNU/Linux yüklü bir makina, Ericsson R520M ve IPAQ PDA var.
Tek istediğim, bir şekilde bunlardan birkaçıyla senkronize çalışıp, yapılacak işler, proje ve ajanda'yı yönetecek bir program.
Bugüne kadar denediklerim aşağıda yazıyor. Biriniz çıkar bir yol söylesin, yoksa bi ajanda alıp hepsini çöpe atacağım.

qSheff Manager (v. 0.8 beta)

anonim

EnderUNIX ekibinin qSheff uygulamasını Python ile kullanara bir uygulama yazdım: qSheff Manager (beta 0.8)