Microsoft´tan Java´ya karşı yeni ataklar

0
elrond
Microsoft bu hafta yeni bir araç ile Java Developerları .Net platformuna davet ediyor. Microsoft J++'ın yeni sürümü Visual J#.Net.(Tam anlamıyla bir yükseltme sürümü kabul edemeyiz aslında) J# altında yazılan programlar tahmin edebileceğiniz(!) gibi, bildiğimiz Java VM'ler ile çalışmıyor. J#'ın amacı yeni kod bilgisi gerekmeden bildiğiniz Java kodları ile .Net platformunda çalışacak uygulamalar geliştirmek. Eskiden geliştirdiğiniz Java uygulamaları var ise bunları J# ta derleyip .Net` e taşımak mümkün olacak.
Kişisel görüşüm çok karmaşık uygulamalarda extra development gerekmesi olasılığının fazla olması yönünde. Tabi bu durum SUN'ı kızdırıyor bizim aklımıza da 1997 deki $35 milyonluk dava geliyor. SUN sözcüsü David Harrah; Java dili ile Java Platformunun farklı şeyler olduğunu ve Java Dili ile JavaVM in birlikte Java'yı multi-platform yaptığını söylemiş. Tabi bu Microsoft'u ilgilendirmiyor. Microsoft'un multi-platform olmak gibi bir kaygısı yok, onların amacı maximum sayıda developerın (C#, VB7, J$ developerları) Windows platformu için uygulama geliştirilebilmesini sağlamak, SUN'ın amacı ise tek bir dil ile her platformda çalışan (Bunun böyle olmadığını defalarca gördük ama neyse konu değil...) uygulamalar geliştirilebilmesini sağlamak. Tercih developerın, hep beraber göreceğiz bakalım sonuç 3 sene sonra nasıl olacak.

Microsoft daha önceki davada yeni sürüm Java teknolojilerini ürünlerinde kullanma yetkisini kaybetmiş ancak daha önceki sürümleri 7 yıl kullanmasına izin verilmişti ki Microsoft Windows XP de bundan da kendi rızası ile vazgeçti ve işletim sistemine koymadı. Geçen sene de Visual Java++ ın yeni sürümünün çıkmayacağını duyurmuştu. Visual J# sadece Visual Studio.Net ile çalışacak. Studio bu sene sonunda, J#` ın son sürümü ise 2002 ortalarında piyasaya çıkmış olacak.
Selamlar.

Görüşler

0
anonim
Birkaç haftadır Java ile ilgileniyorum, farklı siteleri geziyorum ve gördüğüm o ki Javanın gördüğümüz kısmı sadece o meşhur buzdağının görünen kısmı. Mesela envahi çeşit programlama dilinde yazdığın kodları Java koduna çevirip kullanabiliyorsun. Bu 1-2-5 falan değil onlarca dil için geçerli. Mesela Python, mesela Smalltalk. Bunları kendim kullandığım için söylemiyorum ama takip ettiğim kadarıyla bu dillerle uğraşan bir sürü insan var. Ayrıca görünen o ki, Java bu haliyle geniş bir kitle tarafından benimsenmiş durumda. Programcıların programlama dili konusunda çok kolay fanatikleşebildiklerini düşünürsek, bir Java programcısı asla ve de asla ve de asla Javayı bırakıp # ailesinden, hele ki VB# gibi bir dile geçiş yapmaz.

Ben şahsen ne kadar güzel olursa olsun, platformdan bağımsız çalışamayan bir dili olabildiğince dibe atardım, ve mecbur kalmadıkça da kullanmazdım.
0
elrond
Java paltform bağımsız değilir. Benim platform bağımsızdan anladığım aynı kodun(!) her VM de çalışmasıdır.
yoksa Linux için xxx.jar, Solaris için yyyy.jar windows için $$$.jar için yazılan kodda modifikasyon gerekiyorsa, her platform için ayrı ayrı kitaplar yazılıyorsa bu platform bağmsız değildir. Sadece platformlar arası kolay transform edilebilirdir.(Bu arada en son çıkan kitap Wireless Java for Symbian Devices entersan. eBook olarak bulabilecek varmı ;-)
0
conan
Walla benim yazdigim butun Java code`lari SUN`in butun JVM`lerinde catir catir calisiyorlar. Cross platform, platform independent... ne bilim bende calisiyor valla... Hatta gezinen code`larim bile bi sorunla karsilasmiyolar... Hangi isletim sistemleri mi dediniz? Test ettiklerim:

* Solaris boxes

* Win 9X, 2000, NT Boxes

* Linux boxes

* BSD box

Fena degil ha? Bi de seviyorum JAVA`yi .. o ayri :PPP

0
anonim
Walla birşey diyemiyeceğim. Ben tamamen kendi kişisel tecrubelerime göre yorum yaptım çünkü. Mesela en basit olarak Yapıkredi TeleWEB bırak platformu borwsera göre farklı kodlanmış. Bu basit oldu tabi biraz. Mesela Cisco Works. Sevgili Enterprise network management yazılımımız.
Her platform için farklı...
Demek istediğim bu. Java` ya her zaman saygı duydum ve vizyonunu taktir ettim. Ama bu multi-platform olayı biraz marketing kokuyor ;-)
0
anonim
Standart JAVA (Pure JAVA) ile Standart JVM Portable bir bilesendir. Hemen Hemen tum platformlarda calisabilir. Calisamayacagi platformlar ise kimsenin oturup JVM yazmayacagi platformlardir. Peki bu kesmekes niye ?

MS gibi (sadece MS Degil, HP vs. de aynisini yapti cogunlukla) firmalar aldiklari JVM lisansi uzerine JVM standardina kendi ilavelerini yaptilar. Ustune bunu birde alip Java syntax'ina tasidilar sonucta bu kesmekes cikti meydana.

Eger uyuglamanizi pure java olarak yazarsaniz bu sorunlarin hicbirini yasamazsiniz, programiniz hemen hemen her yerde calisir. Neden hemen hemen ? Mesela bir kod uretirsiniz, 20 MB RAM ister. Ama Java VM sunan bir cep telefonunda bu kadar RAM olmayabilir. Bunun gibi bazi donanim kisitlamalari hemen hemen yazmamizi zorunlu kiliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Babadan kalma! Google

sundance

Malesef bilişim dünyamızda Micros~1 Türkçe'si diye bir kavram var, genelde terimlere çok da iyi araştırmadan, zorlama karşılıklar bulunması ile oluşturulmuş eğreti bir sözlük dağarcığından oluşuyor.

Peki MS İngilizcesi, yani bazı şeylerden bahsetmek içn MS'in ürettiği terimler nasıl acaba? Mesela ISV (Bağımsız Yazılım Üreticisi) lafına "Microsoft olmayan yazılım firması" anlamını yüklemiş durumdalar. Daha eğlencelisi ise "legacy (miras, babadan kalma)"lafı. Micros~1 bu kelimeyi yine kendisinin olmayanları karalamak için kullanıyor. Cümle içinde kullanımı ise "Legacy search engine Google" şeklinde

Lütfen Fazlamesai yine taraf tutuyor diye bizi suçlamayın, bu sözler uzun yıllar MS'da çalışmış yazılarının birçoğu Türkçe'ye de çevrilen Joel Spolsky'e ait.

VMware Microsoft ile anlaştı

elrond

VMware den büyük bir başarı haberi geldi. VMware üreticileri ürünü Microsofta satmayı başardı. Microsoft satış ekibi -ki bu 6000 kişi demek oluyor- ürün demolarında VMware kullanacak. özellikle 1 den fazla makina kurulumu gerektiren satış demolarını tek bir laptop ile gerçekleştirebilecekler böylece.

Microsoft, Türk Bilişimcisini Ciddiye Almıyor mu?

FZ

Güncelleme (2004-10-21): MS Türkiye'den henüz resmi bir açıklama gelmemiş olmakla birlikte habere konu olan sayfa düzelmiş görünüyor şu anda.

FM üyelerinden bm'nin turk.internet.com sitesinde yer alan haberini alıntılıyoruz:

Ben aslında, oldukça yeni duyurulan .NET açığının [1] Türkiye'de büyük bankalardan kaçının sitesini etkileme ihtimali olduğunu açıklayan kısa bir yazı yazacaktım. Hangi bankanın hangi sunucuyu kullandığını anlatmadan önce, MS Türkiye'nin bu bankaları uyardığından emin olmak istedim. Siz olsanız ne yapardınız?

Neremle Gülsem Episode 2

conan

Windows 2000 Magazine Türkiye dergisinin yazarı MURAT YILDIRIMOĞLU çok ilginç bir yazı hazırlamış. Yoğun araştırmalardan sonra yazıldığı anlaşılan bu yazı her sinirden tırnaklarını yiyen Micro$oft'çunun yüreğine su serpecek cinsten.

Yazının tarzı bence tipik bir herşeyi bilen Türk köşe yazısı, linux'a laf yok ama aslında şu kadar kötü, open source süper bir olay ama ne yazık ki kimse anlamaz o yüzden ne gerek var! vs... (Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz- Uğur MUMCU ) Neyse sonuçta bu tip yazılar server işletim sistemleri konusunda Micro$oft'un nasıl tutuşup raporlar yazdırttığına güzel bir örnek.

Vista'nın 25 eksikliği

sundance

Internet'te öylesine dolaşırken, şu habere denk geldim.

Yazıda Vista'nın ne gibi zayıflık/eksiklikleri olduğu yorumlanıyor ve bunların Windows XP'den Vista'ya geçmektense, GNU/Linux'a geçmeyi daha mantıklı kılacak sebepler olacağı vurgulanıyordu. Herne kadar yazılanların hepsine katılmasam da, benim de kafamda ciddi soru işaretleri uyandıran bazı bulguları sizlerle paylaşmak istedim.