Nasıl Bir Emacs?

0
FZ
Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.

Görüşler

0
yilmaz
valla bende lisp'e ufak bir başlangıç yaptım ama ne biliyim bir garip geldi bıraktım gerçi biraz da vakit ayıramama meselesi de var. neresi garip derseniz ben bu emacsa bir türlü ısınamadım. win ortamında kullanıyorum belki ondandır :). belki ileride artık.
0
Arkantos
Ben de daha önce hazırlanan Emacs ile ilgili Türkçe belgelerin adresini vereyim:

Nasıl Emacs Kullanımına Giriş

Emacs Tutorial'ın Türkçesi:

Emacs Tutorial'ın Türkçesi

Bir de Emacs'ın wiki sayfalarını düzenlemek için wikipedia modu var.

Emacs Wikipedia mode
0
g-khanh
Lisp gerçekten ilk başlandığında çok zor gelebiliyor, diğer dillere göre çok ilkel kalıyor bazen :) Kısmende olsa okulumda (koç üniversitesi) gösterilen Scheme dersiyle öğreniyorum. Bence bi temel açısından çok önemli...
0
FZ
ilkel?
0
g-khanh
diğer yazı dillerine göre yapabildikleriniz çok daha kısıtlı. Herhangi bir kodu yazmak gerçekten çok daha fazka uğraş gerektiriyor diğer dillere göre. Belkide benim gördüğüm kısmı o kadar dır :s
0
FZ
Oysa ben Lisp'in hiyeroglif ve kanjiye kıyasla daha kolay olduğunu düşünmüşümdür hep.

Şaka bir yana, hangi işleri yapan kodu yazmak sizin için ne kadar uğraş gerektirdi bilemediğim için buna dair bir yorum yapamıyorum, belki örnek verirseniz o zaman bir şey demek mümkün olur. Dersinizde SICP'den gidiyorsanız, evet bazı egzersizleri zor gelebilir zaman zaman, bunun Lisp'le değil de kitabın seviyesi ve hitap ettiği düşünülen kitle ile ilgisi var. Dediklerinizden anladığım, herhalde "imperatif" prosedürel bir ya da birkaç programlama dilinde epey deneyim sahibisiniz ve oradan edindiğiniz zihinsel alışkanlıklardan ötürü o ortamda aklınıza gelen çözümleri düşünüyor ve aynı hızda Scheme çözümü üretemediğiniz için durumun zor olduğunu düşünüyorsunuz. Bu çok garip değil. Prolog çalışıyor olsaydınız daha da beter bir durumda olabilirdiniz (farklı şekilde düşünmeye zorlanma bakımından).
0
g-khanh
diğer yazı dillerine göre yapabildikleriniz çok daha kısıtlı. Herhangi bir kodu yazmak gerçekten çok daha fazka uğraş gerektiriyor diğer dillere göre. Belkide benim gördüğüm kısmı o kadar dır :s
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

eXtreme Programming ve Bir Başarı Öyküsü

FZ

Bill Clementson son blog girdilerinden birinde birkaç gün önce gerçekleştirdikleri etkinlikte sunum yapan ve bir başarı öyküsü aktaran Ken Dickey'e yer vermiş.

Avustralya kökenli başarılı bir start-up olan Memetrics'in öyküsünü çarpıcı bir dille anlatan Dickey, eXtreme Programming metodolojisi ve Common Lisp'ten faydalanarak geliştirdikleri sistemi anlatan güzel bir sunum hazırlamış.

Keskin rekabetten ve gizli silahların gücünden hoşlananlar için incelenesi bir örnek. Afiyet olsun.

Google AI Yarışması Birincisi: Gábor Melis (ve Common Lisp)

FZ

Bir süreliğine dünyanın çeşitli yerlerindeki programcılara uykusuz ve adrenalin dolu geceler geçirten, eğlendirirken öğreten ve sosyal içerikli mesajlar içeren Google AI yani Google Yapay Zeka programlama yarışmasının birincisi Macar programcı Gábor Melis oldu. Melis yarışmayı Common Lisp dilinde geliştirdiği sistem ile kazandı.

Common Lisp ve Bir Optimizasyon Tekniği: Memoization

FZ

"Memoization" tabiri bilgisayar bilimlerinde ilk kez Donald Michie'nin 1968 yılında Nature dergisinde yayımlanan Memo functions and machine learning (Memo fonksiyonları ve makina öğrenimi) makalesi ile gündeme gelmiştir.

Memoization tekniği bir fonksiyonu hesaplarken önceden hesaplanmış değerleri hesaplamadan kullanmak, dolayısı ile işlemi hızlandırmak olarak tarif edilebilir. Sözcük olarak "memorization"ı yani "ezberleme" eylemini çağrıştırmakla birlikte daha genel bir anlamı kapsamaktadır.

Programlama dilinden bağımsız olmakla birlikte, bu yazıda "memoization" tekniğinin Common Lisp'te nasıl kullanılacağına bakacağız. Bunun için Peter Norvig'in PAIP kitabı ana eksenimizi oluşturacak.

Microsoft ve Lisp: Ya da .NET CLR Garbage Collector Hangi Dilde Yazıldı?

FZ

USENET comp.lang.lisp forumundaki eğlenceli bir mesaj dikkatimi çekti paylaşmak istedim.

Meğer meşhur .NET platformunun ana bileşenlerinden biri olan CLR (Common Language Runtime) sisteminin çöp toplayıcısı (garbage collector) Lisp ile yazılmış.

Sağlam Lisp "hacker"larından olan ve bir süredir MS için çalışan, CLR'nin baş mimarlığını yapan Patrick Dussud'un yazdığı Lisp kodu daha sonra bir Lisp'ten C'ye dönüştürücü ile C'ye dönüştürülmüş ve bu kod da MS'deki bir stajyer programcı tarafından "temizlenip" derlenip piyasaya sürülmüş.

Lisp ve .NET konusu açılmışken: Her iki dünyadan da vazgeçmek istemeyenler için enteresan projeler çıkmaya başladı: L Sharp .NET (C#'tan çok daha eğlenceli ;-), RDNZL ve FOIL.

Core Services Projesi Duyuruldu: Gönüllü Common Lisp Programcıları Davetli

FZ

Tam da az önce FZ Blogs ortamında Türkiye’deki ticari BT ortamında Common Lisp platformunun yerinden bahsediyordum ki cs-lisp e-posta listesine gelen "Core Services" projesi başlıklı e-posta dikkatimi çekti. COR3 ekibinden Aycan İrican şöyle demiş:

Geçen aylarda yazdığımız bir web uygulamasının sonucu olarak, birtakım servisleri uygulamadan ayırarak bir genel kütüphane yazmayı planlıyoruz. Bu nedenle common-lisp.net üzerinde bir proje açtık.