Nessus Kaynak Kodlarını Kapatacak

0
anonim
Geçen Çarsamba günü yapılan açıklama ile Renaud Deraison(nessus gelistiricisi) "zayıflık tarayıcısı" Nessus'un 3.0 sürümünden itibaren GPL lisansı ile dağıtılmayacagını açıkladı.

Sebep ise GPL lisanslamanın iki tarafı keskin kılıcı.
Renaud Deraison Nessus kullanıcı email gruplarına attığı iletide "Nessus 3.0'dan itibaren Kaynak kodlarının yayınlanmayacagını" bildirdi.

Sebep olarak da Nessus'u geliştirip bir yandan da güvenlik hizmetleri veren Tenable Network Security şirketinin üzerindeki finansal baskıları gösterdi. Birçok hizmet/yazılım satan firmanın Nessus'un açık kaynak kodlarını kendi programları için kullandığını ve bundan kazanç sağladıgını da ekleyen Renaud Deraison, ileride de birçcok gelişmis özelliklere sahip 3.0 sürümünü internetten derlenmiş olarak indirmenin mümkün olacağını iletti.

Yıllardır (1998 yılından beri) açık kaynak-kodu geliştiricilerinden hemen hemen hiç yardım alamadığından da şikayet etti.

Tabiki bu açıklamanın ardından nmap' in Fyodor'u Tenable şirketini eleştirerek, nmap'in kesinlikle bu yolu seçmeyeceğini, mevcut lisans durumundan memnun olduklarını söyleyerek yorumladı.

Bir başka yorum ise zaman içinde Nessus'un gelişiminin bu yeni lisans durumuyla devam edemeyeceğini, unutulacağını düşünerek 2. sürümün açık kaynak kodunun şu anki halinden yola çıkarak yeni bir proje oluşturulabiliceğini, tamamen ayrı bir gelişim yolu izlenebileceğini iletti.

news.zdnet.com
gnu

Görüşler

0
tongucyumruk
Çatalları alma zamanımız geldi sanırım...
0
anonim
Nessus un yasadıgını az cok anlayabiliyorum. Su ana kadar iki ayrı urunde nessus un yarattıgına cok benzer raporlar uretildigine sahit oldum. Hatta sadece formatı farklıydı. Bu iki sirket tahmin edeceginiz uzere bu hizmetleri paralı satıyor. Bir tanesi "internet facing systems scan" yapıyor scan/IP basına (yanlıs hatırlamıyorsam) 80€ alıyor. Digeri VISA/Mastercard PCI DSS standartları icin gereken zorunlu yıllık scanning hizmetini yapıyor. Tabiki o da IP basına para alıyor.

Bu iki urunun de nessus "engine" i kullandıgından suphelenmek icin bahsettigim gibi bircok sebebim var.

Sahsi gorusum bu durum "kendini enayi gibi hissetme" durumuna yol acabilir. Boyle bir karar icin bazı durumlarda insanlara kızmıyorum. Ve biliyorum bu dusuncem GNU nun hakkaten yuksek degerlerine ters. Kapitalizmin, rekabetin acımasız yuzuna karsı gulumseyen GPL anlayısla hic bagdasmıyor.

0
euler
2.2.5'den alınan kodlar üzerinden geliştirilecek GNU Nessus projesi başlatılmış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU Ekibinin .NETe cevabı: dotGNU

anonim

Bu ara her yer Microsoftun ".NET vizyonu" ile dolup taşıyor. Daha .NETin "way be işte bu" diyebileceğimiz bir ürününü göremedik ama şimdiden rakipleri kollarını sıvadı. SunAlliance yakın zamanda .NETe alternatif olacak yeni bir sistem üzerinde çalışmaya başladıklarını açıklamıştı. Ama onlardan önce geçtiğimiz temmuz ayında dotGNU ekibi faaliyete başlamış. Altyapılarını C# ve/veya Java üzerine kurmayı planladıkları yazıyor ancak görünen o ki Java ağırlıklı bir sistem olacak. Ayrıca Java altyapısı, Python, Eiffel, Smalltalk gibi dilleri de dotGNU içinde kullanma imkanı sunacak. dotGNUnun sitesine www.dotgnu.org adresinden ulaşabilirsiniz.

seul.org

seaquest

Uzaktan eğitim gitgide hayatımızdaki yerini almakta. Uzaktan eğitimde serbest yazılım temelli bilişim teknolojileri kullanıldığı kadar(örnek: dil.metu.edu.tr) yakın eğitimde de bilişim teknolojileri ve serbest yazılım kullanımı gitgide artmakta.(örnek eğitimde linux çalışmaları). Haberdar etmek istediğim çalışma ise: seul.org. Amacı eğitimde kullanılabilecek yazılımların Linux ortamında GPL olarak üretimini, Linux okul masaüstü olarak kullanımının artırılmasını ve karşılaştırma(advocacy) dökümanları hazırlanmasını organize etmek. Aylık haber bültenleri ile dünyadaki uygulamalar hakkında da bilgi veriyorlar. Sektörden olanların takip etmesinde yarar var.

GCC 4.0.0 Duyuruldu

vst

GNU sisteminin derleyici koleksiyonu olan GCC'nin (GNU Compiler Collection) 4.0.0 versiyonu duyuruldu. Optimizasyon konusu başta olmak üzere bir çok düzenleme ve yenilik getirdiği öne sürülen yeni serinin değişiklik listesinin uzunluğu ve zenginliği dikkat çekiyor. Başta C programlama dili olmak üzere, Ada'dan Java'ya, desteklenen her dilde değişiklikler ve eklentiler mevcut.

Qt LGPL Oluyor

anonim

Nokia Qt'u satın aldığından beri Qt lisansının LGPL olabileceği telaffuz ediliyordu. Qt'un resmi sitesindeki açıklamaya göre bu beklenenden de çabuk gerçekleşiyor. Mart ayında çıkacak olan Qt 4.5 ile masaüstü ve gömülü platformlar için lisans seçenekleri arasına LGPL de eklenecek.

Linux masaüstünde önemli bir ağırlığı olan Qt'un Symbian portunun da hazırlanmakta olduğunu hatırlatalım. Ülkemizde hazırlanan Pardus Linux dağıtımı da Qt temelli olması nedeniyle bu gelişmeden, Linux ekosistemi oluşturma gücü açısından olumlu bir şekilde etkilenecektir.

RMS: Miguel de Icaza bir haindir

Ono

Geçtiğimiz günlerde yapılan, Özgür Yazılım Vakfı'nın düzenlediği Software Freedom Day'in yankıları sürüyor. Konu ise Özgür Yazılım Vakfı kurucusu ve hepimizin yakından tanıdığı Richard Stalman'ın; GNOME ve Mono projesi kurucusu, Miguel de Icaza'nın Microsoft'un açtığı yeni Open Source labına katılmış olmasını ağır bir dille eleştirmesi.