OCaml İle Yazılan Yeni Bir İşletim Sistemi: Desert Spring-Time

0
FZ
Desert Spring-Time, OCaml dili ile geliştirilen açık kodlu bir işletim sistemidir.

Projenin amacı BeOS gibi yenilikçi işletim sisteminde gündeme gelmiş modern fikirleri yeniden ele almak ve bunları ileri noktalara taşımak, böylece ortaya stabil ve güçlü bir işletim sistemi koymaktır.

Bu işletim sistemi mikro-çekirdek mimarisini ve asenkron mesajlaşmayı kullanmaktadır. İşletim sistemi şu anda x86 uyumlu işlemciler üzerinde çalışmaktadır.

Editörün Notu: OCaml ile geliştirilmiş popüler bir uygulama: MLDonkey

Görüşler

0
pismikrop
Hadi hayırlısı, mikro-kernel tabanlı bir işletim sistemi olması ama linux için böyle bir çalışma mevcut zaten: http://l4ka.org/

Neyse çeşit olmuş :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ustasından Flash dersleri

Soulblighter

Flash'la uğraşan ve ya ben bunu nasıl yaparım acaba diyenler için çok güzel bir site: gotoAndLearn.com

İlginç Bir Röportaj

FZ

1995 yılında kuruldu. Şu anda bünyesinde 70 kişiyi istihdam ediyor. Geliştirdikleri ve şirketle aynı isimle anılan açık kaynak kodlu yazılım 4.000.000 yerde kurulu ve sorunsuz olarak çalışıyor. Kendileri ile ticari olarak iş yapan 4.000 müşterileri mevcut. Yahoo! 400 adet gerçek zamanlı, görev kritik uygulamasında bu şirketin yazılımını kullanıyor. Yahoo UK ise tamamen bu yazılıma güveniyor. FIFA World Cup sitesi de aynı yazılımdan faydalanıyor. Bu başarı öyküsünün başındaki adam yani şirketin genel müdürü de Linus Torvalds gibi Finlandiya'lı (ancak Linus'tan farklı olarak Helsinki Teknik Üniversitesi'ne gitmiş, Linus'un Helsinki Üniversitesi'ne gidişini yanlış bir karar olarak değerlendiriyor ve bu iki üniversite arasındaki farkı Berkeley ve Stanford arasındaki farka benzetiyor).

Anahtar sözcüğü hala bulamayanlar bu röportaja göz atabilirler.

İşleri bir yerde tutmak bu kadar zor mu?

huseyin

Elimde MS Windows ve GNU/Linux yüklü bir makina, Ericsson R520M ve IPAQ PDA var.
Tek istediğim, bir şekilde bunlardan birkaçıyla senkronize çalışıp, yapılacak işler, proje ve ajanda'yı yönetecek bir program.
Bugüne kadar denediklerim aşağıda yazıyor. Biriniz çıkar bir yol söylesin, yoksa bi ajanda alıp hepsini çöpe atacağım.

Yazılım Geliştirmede Kodlama Stili ve Gösterimin Önemi

maat

Bu yazımızda program yazımında kodlama stilinin öneminden bahsedeceğiz. Geliştirilen yazılımlarda bulunması gereken özelliklerden birisi de "okunabilirlik"tir. İyi bir program sadece yazan kişinin baktığında neyin, nerede nasıl yapıldığını ya da değişkenlerin türlerini anlayabildiği program değil, aksine, kullanılan dilin genel kabul görmüş yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış adeta bakıldığında "şiir gibi okunabilen" programdır. Yazımızın bundan sonraki bölümlerinde kullanılan çeşitli stilleri anlatarak ve örneklerle destekleyerek konumuzu daha da açacağız. Ancak konunun genişliği sebebi ile ancak anahtar noktalara değineceğiz. Anlatılanların daha geniş açıklamaları için kaynaklara bakılabilir.

Kötü Programcıya Övgü

FZ

Harold kötü bir programcıydı, gerçekten kötü bir programcı. Hani hem kendisi hem de etrafindaki herkes için kendine yeni bir meslek bulması gereken türden. Ama Harold iyi biriydi ve bir işte ömür boyu çalışacaklardandı; çok uzun süredir şirketteydi. Ezelden beri alt kademelerde olan bir programcısıydı, hiçbir zaman terfi etmedi, her sene maaşına en düşük zammı aldı ve yeri çok değiştiriliyordu. Ama kimse onu işten çıkarmak istemiyordu. Böylelikle ne zaman yeni bir proje başlasa ve yeni adama ihtiyaç olsa, Harold'ın takımının müdürü bu durumu fırsat bilip onu yönetmek zorunda kalacak bir sonrakı bahtsız kişiye gönderiyordu Harold'ı. Bir seferinde bu kişi ben oldum.