Özgür Dünya ve Müzik Eğitimi: GNU Solfege

0
FZ
Son kiii üç dört!

GNU Solfege, GNU/Linux ve MS Windows sistemler üzerinde çalışan bir solfej ve kulak eğitimi yazılımı.

Melodik ve armonik aralıklarını tanımak, aralık boylarını kıyaslamak, bilgisayarın gösterdiği aralıkları söylemek, akorları tanımak, akorları söylemek gibi konularda kullanıcıyı eğitmeyi amaçlayan program sonsuz sabırlı bir müzik eğitmeni olarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Yazılımın dokümantasyonunu okuyup daha çok bilgi sahibi olabilir, ekran görüntülerine bakabilir ya da UNIX Review dergisinden Marcel Gagné'nin GNU Solfege eleştirisine göz atabilirsiniz.

Görüşler

0
azertet
dün denemek için kurduğum suse'de görmüştüm bu programı, çok incelemedim. bu akşam debian'ıma kurup kurcalayacağım. ben linux kullanmaya başlamadan önce "ileride şu sequencer programlarını yada band-in-a-box gibi programları kurcalamak istediğimde ne yapacağım, artık arada o işler için windows'a dönerim" diyordum. tabii kimi sequencer yazılımlarını, müzikle uğraşanlar için özel dağıtımları gördükçe sevinmiştim. anlaşılan müziksever penguenler boş durmuyor :)
0
FZ
GNU/Linux kullanıp müzik yapan insanların profili biraz farklı oluyor bildiğim kadarı ile. Söz gelimi:

Greg Wilder ile müzik, yaratıcılık ve GNU/Linux üstüne

Wilder'ın anlattıklarını takip edip bazı enteresan şeylere ulaşmanız mümkün. Yine Wilder'ın bahsettiği The Stanford University Center for Computer Research in Music and Acoustics'nın software kısmına bakılabilir.

Oradan Common Music algoritmik besteleme sistemi incelenebilir mesela. Sequencer konusu için Rosegarden'a bakılabilir, burada da Linux for Music: Studio to Go! Interview başlıklı bir röportaj var.

Konu GNU/Linux olunca bakış açımızı geniş tutmakta fayda var, MS Windows'taki tek bir programa takılıp kalmak ya da sadece o terimlerle düşünmek ufkumuzu kısıtlayabilir.

Son olarak audiovisual çalışma örneği olarak çok acayip bir sistem: fluxus: scheme, 3d, müzik, fft
0
azertet
verdiğiniz bağlantılar için teşekkürler, Greg Wilder röportajınızı ve Yapay Zeka ile müzik ilişkisini ve çalışmalarını konu alan bir yazınızı okumuştum, doğaçlama yeteneğine sahip bir yazılımdan da bahsediyordunuz, görülüyor ki, GNU/Linux dünyasından müzikle bilgisayar çalışmalarını birleştirmek isteyenler az değil ve bunların bir kısmı da yapay zekayı kullanarak beste yapma ve doğaçlama müzik yapma gibi ileri düzey konulara girmişler. "MS Windows'taki tek bir programa takılıp kalmak" ile MS Windows'a yönelik varolan ürünlerin daha çok müzik piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olduğunu kastediyorsunuz sanırım.
0
FZ
Sadece şunu kast ediyorum: İnsan psikolojisi bir şeye alıştı ve odaklandı mı bir işi yapmanın farklı yöntemleri olabileceğini unutuyor ya da görme güçlüğü çekiyor. Buna dikkat edelim diyorum. Dışarıda büyük ve farklı bir dünya var diyorum. Eğer bildiklerimizden farklı büyük bir dünya olduğunu biraz dahi olsa sezinlersek, o zaman yaratıcılığımız daha geniş bir alana yayılabilir. Bu hemen her alanda olduğu gibi müzik için de geçerli, eğer hem bilgisayarlarla hem de müzikle haşır neşir bir insansanız o zaman pek çok şey keşfetmeniz mümkün. Bu tabii ki zorlama ile olabilecek bir şey değil, içten gelmesi icap eder. Yani eğer elinizdekiler size yetiyorsa, işinizi gördüklerine inanıyorsanız onlarla devam edersiniz, kim ne diyebilir ki buna...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Python : iyidir - o kadar

gencbeyin

Proglamlama bilgisi olmayan biri için öğrenmesi kolay, öğrendikten sonra ise diger dillere geçiş olanağı olan Python hem hızlı geliştirme için kullanılabilen bir script dili, hem diğer bütün programlama stillerini ihtiva eden bir bilgisayar kültürü antolojisi gibi.
Mesela eski alışkanlıkları Lisp türü fonksiyon bazlı programlama için uygun tanımlamalar içermektedir. Aynı zamanda OO yani obje bazlı programlama için de elverişlidir. Son olarak perl tipi sıralayan türden programlama da yapılabilir. Bütün bunları python öğrenirken yeni baştan tekrar edebilirsiniz.

Laptop Robot

FZ

Haber kategorisi yazılım ama belki de donanım demeliydim, ya da her ikisi. Tabii Firmware buna ne der bilemem (bkz. programlanın Tao'su).

Evolution Robotics adlı firma, robot olayına son noktayı koymuş gibi. Masanın üzerinde hantal hantal oturan hareketsiz bilgisayarlara paydos!

Düşünsenize salonda ya da mutfakta gezinip duran bir laptop PC, fotoğraf çekiyor, elinizdeki CD'yi görüp CD sürücünün tepsisini uzatiyor ve CD'yi çalmaya başlıyor, müziğe ara verip yeni e-mailleri yatak odanıza kadar bi koşu gelip okuyor falan ;-)

Gmail´i Genel Depolama Alanı Olarak Kullanın!

FZ

GmailFS size Gmail hesabınız için ayrılmış Gmail disk alanını "mount" etmenizi sağlayıp sonra da bunu genel bir disk alanı gibi kullanmanıza izin veren bir tür sanal dosya sistemi sunar. GmailFS bir Python uygulaması olup FUSE isimli altyapıdan ve libgmail fonksiyon kitaplığından faydalanmaktadır.

GmailFS, "read", "write", "open", "close", "stat", "symlink", "link", "unlink", "truncate" ve "rename" gibi işlemleri destekler. Bu da şu demektir, Gmail hesabınız için size ayrılmış uzaktaki disk alanı sanki kendi makinanızdaymışçasına ve sanki normal bir disk alanı gibiymişçesine " cp", "ls", "mv", "rm", "ln", "grep", vb. komutları çalıştırabilirsiniz.

Meraklısı GmailFS ana sitesine bakabilir.

Bu yazılıma dikkatimi çeken Can Burak Çilingiroğlu'na teşekkürler.

İşitsel programlama notları

misafir

Bu yazıda işitsel(audio) programlama konusunda yaptığım küçük bir araştırmanın sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Yazının sonuna kısa bir Perl betiği ekleyeceğim. Bunun için Perl ustalarından özür diliyorum. Çünkü henüz çok acemisi olduğum bir dil Perl.

MuraveyWeb 0.2 CMS - Ruby on Rails ile içerik yönetimi...

anonim

CMS kelimesini görür görmez "Yine bir PHPNuke türevi mi?" diye düşünürek bu haberi okumayacak olanlarınız ciddi bir yanılgıya düşecekler.

Çünkü MuraveyWeb Ruby on Rails teknolojisi ile yazılan ve "Acı çektirmeden site yönetmeyi" vaadeden bir CMS. Üstelik bunu dizayn özgürlüğünüzü de kısıtlamadan yapıyor.