Penguence'nin 3. sayısı çıktı

0
dfisek
Linux Kullanıcıları Derneği'nin elektronik yayını, penguen yaşam biçimi dergisi Penguence'nin 3. sayısı yayınlandı. Bir teknik bilgisayar dergisi olmanın ötesinde özgür yazılımı, açık kaynak felsefesini ve paylaşımı yaşam biçimi olarak algılayan duruşu ile Penguence önemli bir boşluğu dolduruyor.
Bu sayıda dosya konusu Türkiye'de geliştirilen ilk Linux dağıtımı projesi olan Turkuaz GNU/Linux işleniyor. Ayrıca kamuda birlikte çalışılabilirlik esasları, özgür yazılım ve para kazanmak, "özgürlük" kavramı, Linux'da ses ve müzik teknolojileri, sayısal güvenlik ve değişen dil konularına yer veriliyor. Özgür yazılım yayınları ile dikkat çeken Açık Akademi Yayınevi de dergide bir röportaj ile yer alıyor.

Özgür olarak dağıtılan Penguence dergisini penguence.linux.org.tr adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Görüşler

0
ttk
Çok güzel bir dergi, konular da iyi seçilmiş. Hazırlayanlar, emeği geçenler sağolsun.
0
azertet
erhan ekici'nin askere gitmesinden sonra acaba aradan uzun bir zaman mı geçecek diye düşünmüştüm. yeni sayının ne zaman çıkacağı ile ilgili de pek bir haber yoktu. neyseki yeni ekip bizi meraktan kurtardı :) şöyle bir göz attım, önceki sayıların aksine yazıların konu başlıklarına ayrılması güzel olmuş, tasarım da değişmiş. yazılarda yine ilgi çekici konular var, daha ne diyebiliriz ki, hadi okuyalım :)

yeni ekibe teşekkürler ve başarılar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux gibi Windows

sundance

Sizde mi commandline kullandığınız günleri özlüyorsunuz, veya Windows Commander da zaman zaman rahat edemeyip, Command.exe yazıp dos ekranına düşenlerden misiniz ? Yoksa "Ah şöyle Unix'deki gibi commandline ortamı olsa mı diyorsunuz ?"

GNU Utilities for Windows böyle bir proje işte. Cygnus layerına ihtiyaç duymayan, Linux komutlarının büyük bir kısmını kapsayan bu paket tam size göre. Hatta isterseniz ZShell bile var :)

Kartvizitte Linux

tongucyumruk

Bir iş görüşmesinden sonra kartvizitinizi bırakmak istiyorsunuz. Ama öyle sıradan bir kartvizit bırakmak herhalde bir geek'e yakışmaz. Bu iş için kartvizit şeklindeki yazılabilir CD'lerden kullanmak daha uygun bir tercih olacaktır. Peki ama CD'nin içeriği ne olacak? Herhalde hiçbirimizin 30MB olacak kadar uzun bir CV'si yoktur. Bunun yerine o CD'ye linux yüklemeye ne dersiniz? FSF'deki amcalar bu fikri oldukça iyi bulmuş olacaklarki Bootable Businness Card projesi başlamış. Projenin amacı küçük kartvizit CD'lere sığabilecek boyutta, sadece CD'den çalışabilecek bir dağıtım üretmek. Tabiiki dağıtımın tek amacı karizmatik bir kartvizit üretmek değil. İçerdiği programlar sayesinde sistemlerin post-mortem analizinden Debian kurulumuna kadar birçok iş için kullanmanız mümkün. Dağıtımın sitesinden isolarını indirebilir, bunları kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyip (mesela LiLo açılışta kartvizitinizi ekrana yazabilir) etkileyici iş başvuruları yapabilirsiniz. Not: Sanırım yılın ilk haberi oldu ha?

Tux + Gnu/Linux Baskılı T-shirtlerimiz Hazır!

parsifal

Beyaz T-Shirt üzerine 25cm'lik dev penguen(tux)+ Gnu/Linux baskılı T-shirtlerimiz hazır. L ve M beden olarak hazırlanan ürünün satış fiyatı 8 milyon TL olup linux34.com'dan sipariş verebilirsiniz.

GNU/Linux masaüstü kullanışlılıgı ile ilgili son araştırma

Phaedrus

Almanyada özel bir BT danışma şirketine yaptırılmış olan Linux masaüstü kullanışlılığı ile ilgili bir araştırma artık Linux´un son kullanıcı dedigimiz masaüstü kullanıcılarına zor zamanlar geçirtmediğini, XP´ye yakın bir rahatlık sunduğunu gösterdi. Haberin devamı burada.

Mandrake 8.0 PPC çıktı

anonim

Linux çekirdeği kullanan işletim sistemlerinden biri olan Mandrake 8.0`in PowerPC versiyonu çıktı. Mandrake 8.0 PPC G3`ler için optimize edilmiş ve G4`lerde de gayet yüksek bir performans gösteriyor. Beraberinde Kde 2.2, Gnome 1.4, XFree86 4.0.3 ve XPMac ile gelen Mandrake, "Mac On Linux" uygulaması sayesinde Macintosh programlarını Linux üzerinde çalıştırabilmeyi de başarıyor. Ayrıntılı bilgi, satın almak ya da indirmek için: http://www.linux-mandrake.com/en/ppc.php3