PISI Geliştirme Deposu

3
exa

PISI'nın yeniden canlandırılan geliştirilme dalına ait kaynak kodunu github'da bulabilirsiniz. Kaynakların şu andaki revizyonu 1.1_beta12'dir. Bu revizyonu yerel subversion çalışma kopyalarımdan yükledim, Pardus projesindeki en son idare ettiğim geliştirme dalı deposuna aittir. Dalla ilgili bilgileri aşağıda kendiniz görebilirsiniz.

$ svn info .
Path: .
Working Copy Root Path: /Volumes/Centauri/Users/malfunct/Code/projects/pisi-svn
URL: https://svn.uludag.org.tr/uludag/trunk/pisi
Repository Root: https://svn.uludag.org.tr/uludag
Repository UUID: 26e1f6f6-46e4-0310-a0b7-a8a415fd4c45
Revision: 8647
Node Kind: directory
Schedule: normal
Last Changed Author: caglar
Last Changed Rev: 8644
Last Changed Date: 2006-07-07 16:45:27 +0400 (Fri, 07 Jul 2006)

Pardus projesi resmi olarak sona erdiği için geliştirme dalı Pardus bağlantılarını kaldıracak ve taşınabilir bir yeni nesil paket yöneticisi yönünde geliştirilmeye devam edecektir. Yani COMAR ve YALI olmayan sistemlerde de çalışmasını sağlayacağım. Bunu AI şirketim için bir OS dağıtımı hazırlamamız gerekirse kullanmayı planlıyorum. İlginç platformlar hedefliyorum, faydalı olabilir.

Bundan bir sonraki hedef var olan PISI tabanlı dağıtımlardan birisini kopyalayıp yeni bir dağıtıma başlamak olacaktır. Bazı özgür yazılımcı arkadaşlar Pisi Linux diye birşey yapmışlar, onların depolarından bir budaklanma yapabilirim.

PISI için vizyonum pardusun çok ötesindeydi, o yönde çalışmaya devam edersem yapmak için bir sebebim olabilir diye hayal ettim. Paralel hesaplamacı olduğum için küme kurulumunu kolaylaştıracak bir dağıtım örneğin yapmak isteyeceğim hedeflerden birisi. Pardus ne yazık ki temel bir KDE masaüstünden ötesini hayal edemedi. Çok daha iyisi yapılabilir. Pardus debian'ın yapıldığı gibi çok çeşitlendirilebilir. Şu anda hala ne yapılması gerektiğini anımsamaya çalışıyorum ama umarım birşeyler olacak. Bir PISI/debconf hibridi belki iyi çalışırdı. Ya o, ya da debconf'a benzer şekilde çalışan doğru biçimde tasarlanmış bir konfigurasyon aracı gerekecek.

Eray Özkural

Görüşler

1
exa

Pardus projesinde hiçbirşey eklemeden sadece bazı özellikleri çıkararak ve bazı dosyaları refactor ederek yapılmış bir 2.0 sürümü olduğunun farkındayım. O sürümü orijinal yazar olarak tasvip etmiyorum, ayrıca sanki imece biçimde yazmışız gibi bir sürü yazar listelemişler ve kaynak kodlarından yazar adlarını çıkarmışlar, onları 2. kez geri koydum. PISI 1.0'ı sadece 3 kişi yazmıştık, %90'ını 1 sene içerisinde TÜBİTAK UEKAE'de çalışırken ben bizzat yazdım, bu konudaki detayları blog'umda bulabıilirsiniz: https://examachine.net/blog/ann-pisi-development-branch/ https://examachine.net/blog/who-really-wrote-pisi-package-manager-of-pardus-distribution/

O Fatih'in bozduğu versiyon ile karıştırılmaması için bu dal yakında yeniden adlandırılabilir, kitty ya da pussy adlarını düşünüyorum. Hiçbir gerçek yenilik olmadan, sadece kırptığı ve bir kaç dosya ismini değiştirdiği halde major revizyon yapmış gibi versiyon atlatmalarını takdir etmiyorum. Muhtemelen PISI ve Pardus adlarını hiç kullanmamam daha iyi olur yeni bir sürüm yaptığımda bu kadar saygısızlığın üstüne. Yazdığım en ilginç kodlardan birisi barbarca talan edilmiş gibi gözüküyor. Orijinal TODO listesini de kaldırmış benim ne kadar çok iş yaptığım görülmesin diye, bir de autoxml çok hairy onu kaldıralım gibi abes bir hedef koymuş kendine. Yapmak yok yıkmak, yoketmek var, çünkü ne kadar beceriksiz olduğumuz anlaşılmasın.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Python, Google'ın da desteği ile ilerlemeye devam ediyor

FZ

Google'ın Python programlama diline olan ilgisi dikkat çekmeye devam ediyor. Eğer SOA (Service Oriented Architecture) tarzı uygulamalar için hızlı prototip geliştirmek istiyorsanız istediğiniz işlevselliği büyük ihtimalle Python 3.0'da bulacaksınız.

Kamuda Özgür Yazılım Dönemi Başlıyor Mu?

FZ

Anadolu Ajansı'ndan gelen bir habere göre:

Kamu kurumlarında özgür yazılım kullanma dönemi başlıyor. Kamu kurumlarının bilgisayarlarında Microsoft'un işletim sistemleri yerine açık kaynak kodlu Linux tabanlı işletim sistemi kullanılacak.

İlk uygulama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve Türkiye'nin milli yazılımı Pardus (GNU/Linux), Askeralma Dairesi (ASAL) ve şubelerinde ana işletim sistemi olarak kullanılacak. Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında ''güvenlik'' konusunun geldiğini vurguladı.

Pardus 25 bin defa indirildi

anonim

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bölümü bünyesinde geliştirilen Pardus işletim sisteminin, 26 Aralık'tan bu yana 25 bin kere bilgisayarlara indirildiği kaydedildi.

IronPython: .Net üzerinde Python - Bölüm - 3

zekzekus

IronPython: dot Net üzerinde Python - 1
IronPython: dot Net üzerinde Python - 2
Yazının özgün haline bu adresten ulaşabilirsiniz.

IronPython içinde bir sınıf oluşturup bunu "System.Object" sınıfından türettiğinizde, IronPython .NET sistemine bir çağrı yapar ve dinamik olarak yeni bir CLR sınıfı oluşturur. IronPython sınıfınıza bir isim atar ve sınıfı kendi "IronPython.NetTypes.System" sınıfına yerleştirir. (Tabii ki Beta versiyon üzerinde çalıştığımızı gözününde bulundurmalısınız. IronPython'ı geliştirenler bu isimuzayı adlarını değiştirebilirler.) Sanırım Poe "Rüya içinde Rüya" gibi bir şeyler yazmıştı. Bu durumda bizde .NET içinde .NET uyguluyoruz. Ya da öyle bir şey işte.

Bir Yıllık Pardus Bilançosu

anonim

Pardus geliştiricilerinden A. Murat Eren günlüğünde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Pardus'un performansına dair çeşitli istatistikler yayınlayarak yorumlarını dile getirdi.